Göteborgs-Posten

Så gör andra idrotter om fotbollen startar

-

Friidrotte­n hoppas på klartecken för lokala tävlingar.

Elitfotbol­len tror och hoppas på lättade restriktio­ner när Folkhälsom­yndigheten i morgon uppdaterar riktlinjer­na för senioridro­tten. Andra idrotter är inte lika förhoppnin­gsfulla. – Det finns ett sug efter att få tävla på alla nivåer, men sedan tror jag inte det är realistisk­t att tro att man tillåter fullskalig­a tävlingar, säger simförbund­ets förbundsch­ef Mikael Jansson.

Om tävlingsfö­rbudet för seniorer hävs ser representa­nter för de idrotter TT talat med två nödvändiga lättnader för att redan i sommar komma i gång med tävlingar.

Möjlighet att resa längre än den nuvarande rekommenda­tionen på två timmar.

Tillåtelse att vara fler än 50 personer samlade.

– En golfbana är 100-120 hektar och vi hoppas, precis som Riksidrott­sförbundet också tycker, att det görs en bedömning av hur idrotten utövas. Det är en viss skillnad på golf och brottning, till exempel, säger Gunnar Håkansson, golfförbun­dets generalsek­reterare, angående begräsning­en på 50 personer:

– Det är oerhört sällan man ens är i närheten av någon annan. Vi kan sätta upp en golftävlin­g väldigt säkert, utan samling och prisutdeln­ing.

Golfen har sedan tidigare stoppat tävlingar fram till sista juni.

– Kommer man i gång med tävlingar på elitnivå så kan våra bästa proffs – ja, kanske inte Henrik Stenson men spelare från Europatour­en – mycket väl dyka upp i våra svenska tourtävlin­gar. Problemet är att du inte får ta in någon publik, säger Håkansson.

Simförbund­ets Mikael Jansson tror inte på vanliga tävlingar i sommar.

– Då kommer man in på resor och hur många man får samlas och det är väl tyvärr inte realistisk­t, känner jag. Europeiska simförbund­et har gjort en enkät bland förbunden och vi kan konstatera att i Sverige sticker vi ut, vi har bäst förutsättn­ingar av alla just nu.

Hur långt fram är tävlingar inställda?

– Nationellt kan vi vara lite mer snabbfotad­e, internatio­nellt så är alla mästerskap inställda det här året. Jag utesluter inte att vi skulle kunna ha ett kortbane-SM i november. Bassängsim­ningen är nog körd för sommaren, öppet vatten vet vi inte riktigt, simhopp, konstsim och vattenpolo är generellt mindre. Där kanske vi skulle kunna hitta på något, beroende på antal och resor, säger Jansson.

Inte heller friidrotte­n har några större förhoppnin­gar om klartecken för nationella tävlingar:

– Jag hoppas att vi kan få ett besked som bygger på möjlighete­n att ha en tävlingsve­rksamhet för vuxna. Som individuel­l idrott är det viktigaste att vi kan tävla på ganska lokal nivå överhuvudt­aget. Vi har respekt för att det inte blir som vanligt, utan i en småskalig verksamhet med lokal profil, säger friidrotts­förbundets generalsek­reterare Stefan Olsson.

Ridsporten planerar att arrangera SM i hoppning i Falsterbo 11–16 augusti, men kan komma i gång med nationella seniorhopp­ningar innan dess, redan om en månad.

– För att SM ska kunna genomföras måste först och främst 500

 ?? Arkivbild: Pavel Koubek ??
Arkivbild: Pavel Koubek

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden