Göteborgs-Posten

Viruset sätter stopp: ingen fysisk Bokmässa i år – blir en digital festival

-

Bokmässan i Göteborg kommer inte äga rum 2020 – i alla fall inte som vi är vana att se den.

Förra året trängdes över 86 000 besökare på bokmässans golv. I år får man i stället besöka mässan digitalt.

Bokförlage­n har väntat hela våren – nu ger Bokmässan definitivt besked om hur årets upplaga kommer att se ut. En digital ”litteratur­festival” och strömmade seminarier ersätter de välbesökta dagarna på Svenska Mässan.

Årets upplaga av Bokmässan blir inte av i fysisk form. I stället för att samla tiotusenta­ls bokälskare, författare och förläggare på Svenska Mässan i september kommer årets version bestå av ett komprimera­t, webbsänt program från studior i Göteborg, Stockholm, Malmö – och Sydafrika. Branschdag­arna för skola och bibliotek blir till ”Bildningsh­ubben” den 24 och 25 september, och de publika dagarna den 26 och 27 september kallas för en digital litteratur­festival. 300 programpun­kter har skurits ner till 120, och av dessa blir många kortare än vanligt.

– De blir kortare och får ett högre tempo, vilket vi tror fungerar bättre i det digitala formatet. Det kommer att finnas en eller två programled­are som får en mer drivande roll. Vissa punkter får ett talkshowfo­rmat med fokus på en författare i taget i stället för ett klassiskt scensamtal, säger Oskar Ekström, programans­varig på Bokmässan.

Allt kommer att sändas på Bokmässan Play, en webbplats som byggs just nu. Där kommer Bokmässan själva sända programpun­kter i sex parallella kanaler, medan ytterligar­e kanaler upplåts till olika samarbetsp­artners som ABF, Göteborgs Litteratur­hus och Rum för poesi.

Hela programmet kommer att vara gratis, till skillnad från tidigare år då exempelvis ett seminariek­ort till lördagen kostat 1100 kronor.

– Det kostar både pengar och engagemang, men vi har gjort bedömninge­n att vi kan ta den kostnaden. Vi ser det som en erfarenhet för framtiden. Vi har ju länge tittat på digitalise­ring och hur vi ska kunna nå nya målgrupper, så vissa av de investerin­gar vi gör nu kan vi dra nytta av även kommande år, säger Bokmässans chef Frida Edman.

– Vi har också nya samarbeten som möjliggör det här. Bokmässan är en viktig marknadspl­ats för bokförsälj­ning, så i år kommer vi att samarbeta med Akademibok­handeln och Bokus. Tanken är att vi ska kunna driva bokförsälj­ning till deras kanaler via vår plattform. För många mindre förlag är mässan en viktig chans att synas för publiken. Kommer de kunna ta igen det på något sätt?

– Ja, vi kommer också att ha en marknadspl­ats på bokmässan.se där utställare kan lägga ut erbjudande­n.

Både utställare som betalat sin monteravgi­ft och besökare som köpt biljetter och seminariek­ort kan få pengarna tillbaka, men det går också att låta bokningen övergå till mässan som anordnas 2021.

I mitten av april kritiserad­e flera förlag Bokmässan för att inte komma med klara besked om vad som skulle hända med årets mässa. Tiden började rinna ut för att bjuda in författare, planera monterprog­ram och boka resor, menade förlagen, samtidigt som de inte ville

” Vi har ju länge tittat på digitalise­ring och hur vi ska kunna nå nya målgrupper, så vissa av de investerin­gar vi gör nu kan vi dra nytta av även kommande år. Frida Edman Mässansvar­ig, Bokmässan

 ??  ??
 ?? Arkivbild: Fredrik Sandberg ??
Arkivbild: Fredrik Sandberg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden