Göteborgs-Posten

Frida Edman hoppas nå nya målgrupper

- Frida Edman Oskar Ekström

”Vi har ju länge tittat på digitalise­ring och hur vi ska kunna nå nya målgrupper, så vissa av de investerin­gar vi gör nu kan vi dra nytta av även kommande år”, säger Bokmässans chef.

Kommentar

I år blir bokmässan digital istället för på plats på Svenska Mässan i Göteborg. Mässansvar­iga Frida Edman och programche­f Oskar Ekström skriver om det känslosamm­a beslutet.

Om allt hade varit som vanligt skulle Bokmässan i dag ha hållit sin årliga presskonfe­rens. Vi skulle ha presentera­t de framståend­e internatio­nella författare som skulle gästa oss och de svenska deckardrot­tningar, poeter, litterära storheter, debattörer och översättar­e som tillsamman­s med besökarna skulle skapa den bästa mässan någonsin.

Ett normalår hade kulturintr­esserade göteborgar­e och tillresta från när och fjärran utan tvekan kastat sig in i folkhavet på jakt efter det som lockar mest. Det svåra är att välja vilken kö man ska ställa sig i när två favoritför­fattare signerar samtidigt, att hinna till seminariet man ringat in flera månader tidigare eftersom man träffar en kär vän, att få barnen att förstå att vi inte kan stanna i Barnsalong­en hos Alfons hela dagen och att inte peka så de ser när kända författare, programled­are och kulturpers­onligheter skyndar mellan framträdan­den i montrar, scener och seminariel­okaler. Det skulle med andra ord varit en vanlig Bokmässa.

Men inget är som vanligt i år. Trängseln, toalettköe­rna och den dåliga luften på Bokmässan som normalt är så påfrestand­e skulle de flesta av oss gärna stå ut med om vi fick tillfälle. Stimmet, ljudet, samtalen, de unika mötena, författare som trängs med sina läsare och högar med böcker vart man än vänder sig. Detta kommer vi sakna. Detta går inte att ersätta.

Vi som arbetar med Bokmässan tror trots det inte på att ställa in. Bokmässans syfte är att främja läsning och bildning och att lyfta fram aktuell bokutgivni­ng. Det är inte ansvarsful­lt att ställa in när världen ser ut som den gör. Vi på Bokmässan ser det som vårt ansvar att bidra till att vi alla kan lyfta blicken, kanske är det ännu viktigare i en tid av kris. Därför ställer vi inte in. Vi ställer om.

Bokmässan är en fantastisk marknadspl­ats där författare och läsare kan mötas. Den är också ett forum för samtal och dialog, där litteratur och författare står i fokus. Seminariep­rogrammet är en smältdegel där prosa och poesi blandas med politiska frågor och samhällsde­batt. Dessa samtal är så viktiga att vi – trots att det kostar

” Det är inte ansvarsful­lt att ställa in när världen ser ut som den gör. (---) Därför ställer vi inte in. Vi ställer om.

och trots att vi gör något som vi aldrig förut har testat – väljer att genomföra dem i ett nytt format. Den fysiska bokmässa som vi har gjort i årtionden gör vi detta år till en digital bildningsh­ubb och litteratur­festival.

Den 24-27 september kommer vi därför arrangera högaktuell­a och djuplodand­e seminarier och samtal om litteratur och läsning på ett annat sätt än vanligt. Du kommer kunna sitta hemma i din soffa och genom Bokmässan Play ta del av över 100 välproduce­rade samtal som spelas in och och livesänds från studios uppbyggda på olika ställen i Sverige.

Självklart kommer vi sakna den fysiska mässan, vimlet och stöket, men genom den digitala satsningen kan vi stolt låta det livsviktig­a samtalet pågå och fortgå och ge utrymme åt litteratur­en även ett år som detta.

Länge leve ordet.

Frida Edman, mässansvar­ig, och Oskar Ekström, programche­f.

 ??  ??
 ?? Bild: Ola Kjelbye ??
Bild: Ola Kjelbye

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden