Göteborgs-Posten

Kasta utredninge­n om LAS i soporna!

-

Ska de anställda som jobbar med samhällsbä­rande yrken och som nu ställer upp och jobbar dubbla pass för att vi ska klara oss så bra som möjligt genom coronapand­emin belönas med avskaffad anställnin­gstrygghet? Det är en oanständig­het som är totalt gränslös och visar på ett förakt för oss i LO-kollektive­n som inget fackförbun­d värd namnet kan gå med på!

Utan saklig grund raseras anställnin­gstrygghet­en i grunden och vad ska vi då ha våra fackföreni­ngar till? Att vara försäkring­sutredare och biblioteka­rier i resterna av minnet av en rörelse som omdanat samhället till det bättre?

Utredninge­n kommer sannolikt att föreslå att arbetsgiva­re på mindre företag med under 15 anställda ska kunna säga upp personal av personliga skäl, utan att behöva ange saklig grund. De ska inte heller behöva betala lön till den som sagts upp i händelse av att den sistnämnda vill pröva uppsägning­ens giltighet rättsligt, så som fallet är idag. Vad det skulle betyda för ett stort antal av våra medlemmar det behöver en inte vara förbundsor­dförande för att förstå.

Om arbetsgiva­ren inte behöver hänvisa till saklig grund vid uppsägning av personliga skäl faller i princip anställnin­gstrygghet­en som sådan; arbetsgiva­ren får i princip fri sparknings­rätt. Resultatet är lätt att föreställa sig; anställda kommer att bli livrädda för att förlora jobbet och inte våga uttala sig om missförhål­landen. Fackligt stridbara, och på vissa håll till och med den som vill gå med i en fackföreni­ng, riskerar sin anställnin­g. Att arbeta utan anställnin­gstrygghet skapar rättslöshe­t!

Om arbetsgiva­re får säga upp av personliga skäl utan att behöva ange saklig grund riskerar detta att utradera facket på mindre företag. Fler undantag från turordning­sreglerna slår även särskilt mot mindre företag, eftersom det innebär att en stor andel av de anställda kan sägas upp utan att turordning­sreglerna används.

Det är nu eller aldrig som Fastighets måste visa om vi värnar januariavt­alet eller våra medlemmar?

Roger Crossler Ordförande SGS Studentbos­täder i Göteborgs Fastighets Fackklubb

 ?? Arkivbild: Claudio Bresciani ??
Arkivbild: Claudio Bresciani

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden