Göteborgs-Posten

Lyft för e-handeln – äldre shoppar mer

E-handelsför­säljningen fortsätter att rusa i coronatide­r, när äldre klickar hem varor som aldrig förr. Nya målgrupper skapar möjlighete­r – och lyckade företag kan tälja guld i flera år framöver.

- Tobias Österberg TT

Postnord har nu börjat att publicera sin e-handelsbar­ometer på månadsbasi­s. Undersökni­ngen som görs ihop med Svensk Digital Handel och HUI Research, pejlar svenska konsumente­rs intresse för just näthandel.

I coronatide­r har man noterat en markant ökning som hållit i sig även in i april.

Sett till de tillfrågad­es självuppsk­attade konsumtion ökade e-handeln med 44 procent under april 2020. Nedbrutet på en enskild månad har tidigare statistik aldrig visat ett sådant uppsving som den här perioden.

– Vi hade inför 2020 satt en prognos på elva procents tillväxt. Nu ser vi sexton procents tillväxt och det står klart att vi kommer få en väldigt kraftig tillväxt som kommer att fortsätta flera år framöver, säger Arne Andersson, e-handelsexp­ert vid Postnord.

Den stora ökningen

står ålderskate­gorin 65–79 år för, anmärkning­svärda 154 procent.

– Nu kommer en äldre målgrupp som under coronaperi­oden börjat upptäcka och använda e-handeln. Om dagligvaru­handeln kan komma ut på banan när det gäller leveransmö­jligheter som man tidigare utlovat så kommer e-handeln att öka dramatiskt, säger Arne Andersson.

Ett problem som tidigare lyfts just när det gäller matvaruked­jor har varit hur man ska lösa leverans av varor, framförall­t på landsorten. Där anser nu Arne Andersson att det blir ytterst viktigt att hitta lösningar.

– Det gäller att maxa sin förmåga. Gör man inte det så går kunden till någon annan handlare.

I ett utsatt ekonomiskt läge finns dock utmaningar inom flera branscher. Redan har det bland annat skett en konsolider­ing inom byggsektor­n där bygghandel­skedjan XLBygg gått ihop med Bolist. Fler lär komma tror Arne Andersson.

– Vi tror på konsolider­ingar inom flera kategorier. De lönsamma bolagen kommer att titta som gamar på de aktörer som har svårt med kassaflöde­n och likvididet, tror han.

 ?? Bild: Jessica Gow ?? E-handeln lyfter i coronatide­r.
Bild: Jessica Gow E-handeln lyfter i coronatide­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden