Göteborgs-Posten

Pasta amore med havskräfto­r

-

4 portioner

Havskräfto­r är en riktig delikatess som man ofta äter som de är med bröd och aioli. Men prova att dela kräftorna i två halvor och stek dem med olivolja och chili i några sekunder. Denna rätt kräver viss förberedel­se eftersom vi kokar fond på skalen. Maten bör serveras direkt för mesta möjliga smakupplev­else.

1 kg havskräfto­r

1 schalotten­lök

4 msk olivolja

1 dl vitt vin

1 dl vatten

2 vitlökskly­ftor

1/2 röd chili

4 portioner pasta, t ex linguine 2 msk finhackad bladpersil­ja

Ta undan fyra havskräfto­r, dela i två delar på längden och ta bort magsäck och tarm.

Skala resten av havskräfto­rna och lägg undan skalen, dela kräftstjär­tarna i grova bitar. Skala och finhacka schalotten­löken och hetta upp två matskedar olja i en rejäl kastrull. Tillsätt skalen och löken, fräs i ett par minuter på hög värme. Pressa lite lätt på skalen med en träsked. Tillsätt vin och låt koka upp. Häll i vatten och sänk värmen, sjud under lock tills häften kokat bort, sila och spar till pastasåsen.

Skala och finhacka vitlöken, strimla chilin i fina skivor. Hetta upp resten av oljan, finhackad vitlök och chili. Bryn snittsidan på havskräfto­rna i 30 sekunder, ta upp och sätt åt sidan. Tillsätt fonden och låt allt bli varmt. Smaka av och sjud tills såsen är koncentrer­ad i smaken och sätt åt sidan.

Koka pastan i väl saltat vatten enligt anvisninge­n på förpacknin­gen. Häll av pastavattn­et men spara ett par matskedar till pastasåsen. Häll ner pastan i pannan med fonden och tillsätt några matskedar pastavatte­n, vänd runt och toppa med hackad persilja och skalade havskräfto­r i mindre bitar. Garnera med de rostade havskräfto­rna och toppa med lite extra hackad persilja. Njut genast till iskallt vitt vin!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden