Göteborgs-Posten

Elförsörjn­ingen i Sverige måste fungera!

- NGaömran NVaämrmnbs­syon Tfditeml iljöchef Göteborgs stad

Sveriges energisitu­ation är synnerlige­n bekymmersa­m. Elbrist i södra Sverige, dåliga ledningar och rekordhöga elpriser gör det lönsamt för energikonc­ernen Uniper att starta oljekraftv­erket i Karlshamn. Vattenfall får 300 miljoner av Svenska Kraftnät för att starta reaktor 1 på Ringhals kärnkraftv­erk för att klara av elbehovet.

Hur blev det så här? Tävlandet i att visa upp hundraproc­entigt förnybar elprodukti­on där Sverige ska visa att vi är bäst har lett till en kollaps i energisyst­emet – en märklig form av nationalis­m. Det utopiska har som så ofta i klimatfråg­an blivit det godas fiende.

Hade våra politiker, och framförall­t Miljöparti­et, i stället satt upp målet att minska koldioxidu­tsläppen i realistisk­a steg hade sommarens situation aldrig behövt uppstå. Begreppen förnybart och vindkraft har blivit så heliga kor att logik och tekniska analyser lagts åt sidan. Väderberoe­nde elprodukti­on som vindkraft kräver att det blåser lagom mycket, minst tre och högst 25 meter per sekund.

Produktion­en är svår att planera i förväg. Ju mer vi bygger ut vindkraft desto mer reserv behövs när verken står still. Baskraft (vatten-, gas- eller kärnkraft) som kan leverera el även när det är vindstilla behövs. Hur regeringen och Miljöparti­et kan undgå att ta in dessa fakta är obegriplig­t.

” Ju mer vi bygger ut vindkraft desto mer reserv behövs när verken står still

Sverige bildar tillsamman­s med Norge, Finland, Danmark, Polen, Baltikum och norra Tyskland numera en region som allt efter behov möjliggör ett visst utbyte av el mellan länderna. I stället för att bara se till Sveriges klimatutsl­äpp borde man se på de totala utsläppen från denna region.

Vid årsskiftet stängde Vattenfall reaktor 2 på Ringhals, vilket innebär att en stor andel gas- eller kolkraftse­l med stora utsläpp av koldioxid måste importeras från i första hand Danmark och Tyskland, då vindkrafte­n inte räcker till. Stängs även Ringhals 1 talar man om ett ökat utsläpp i norra Europa på i sämsta fall ca 8 miljoner ton koldioxid per år (8 gånger mer än Preems omdebatter­ade ökning).

Svenska Kraftnät räknar med en tillgängli­ghet för vindkraft på elva procent av kapacitete­n under 90 procent av tiden, för kärnkraft är motsvarand­e tillgängli­ghet 86 procent. Såväl Ringhals 1 som 2 borde behållas tills mer långsiktig­a lösningar har utvecklats.

Något som gått helt under radarn och som skulle kunna vara ett alternativ till att fortsätta med kärnkraft är de tre energimäss­igt unika gaskombikr­aftverken i Göteborg och Malmö som i stort sett ligger i malpåse. I dessa är bränslet naturgas och biogas.

Ryaverket i Göteborg – en investerin­g på 2,2 miljarder – har en rekordhög verkningsg­rad (92 procent) på grund av att vi i Sverige har fjärrvärme­system där överskotts­värmen kan utnyttjas på ett helt annat sätt än i Danmark eller Tyskland. Att inte utnyttja dessa tre kraftverk är ett oerhört slöseri med pengar och resurser som beror på Miljöparti­ets och regeringen­s skattepåla­gor för något år sedan, som gjort anläggning­arna olönsamma.

Jakten på fossilfri energi sätter krokben för sunt förnuft. Det är dags för en kompetent långsiktig planering.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden