Göteborgs-Posten

HD: Lärares ingripande mot elev var inte kränkande

- Anna Lena Wallström

Det var ingen kränkning när en lärare lyfte bort en elev på en skola i Lidköping 2017 – ingreppet var befogat. Högsta domstolen har nu sagt sitt i den principiel­lt viktiga frågan om lärares befogenhet för att hålla ordning.

Kan en lärare handgripli­gen flytta på en elev som hindrar andra från att komma fram? Frågan har debatterat­s sedan en lärare ingrep på just det sättet – och skolan anmäldes.

Högsta domstolens vägledande dom slår fast att det inte var någon kränkning i lagens mening och kommunen är inte skadestånd­sskyldig.

– Numera finns det ett lagstöd för det man kallar tillsynspl­ikt, som innebär att lärare får och ibland måste ingripa. Vår förhoppnin­g är att domen tydliggör var gränserna går för vad man får och inte får göra, säger justitierå­d Stefan Reimer.

HD skriver i domen att det ingripande som var aktuellt här – ett grepp om en elevs nacke – i regel är en kränkande behandling. Men så som det utfördes var det dock mycket kortvarigt och anpassat för situatione­n.

Domen utgår från en händelse på en kommunal skola i Lidköping november 2017. En då 13-årig åttondekla­ssare satt i en soffa tillsamman­s med tre andra elever i skolans rasthall. Soffan hade de ställt så att den stoppade andra från att passera och trots tillsägels­er flyttade eleverna inte på den. Pojken satt kvar tills en lärare greppade tag i honom och drog upp honom ur soffan.

En kränkning av eleven, hävdade Barn- och elevombude­t (BEO) som å pojkens vägnar begärde skadestånd på 10 000 kronor. Eleven i fråga upplevde det som att han inte fick luft när läraren grep tag i honom. Efteråt var han rädd och hade ont.

Till saken hör att pojken har adhd med trotsinsla­g och litet inslag av autism, och att han enligt en särskild handlingsp­lan skulle bemötas lågaffekti­vt. Med det menas en pedagogisk metod där vuxna inte ska konfronter­a ett utåtageran­de barn. Läraren som lyfte undan pojken hade inte vetskap om handlingsp­lanen.

– Det var helt rimligt att läraren inte kände till handlingsp­lanen, den ska bara de närmaste i arbetslage­t göra. Det är av integritet­sskäl, säger Stefan Reimer.

HD var inte enig i sin dom, då två av de fem domarna hade en annan mening. Ett justitierå­d anser att det rörde sig om en ringa kränkning. Det andra justitierå­det bedömer att eleven utsattes för kränkning, med motivering­en att situatione­n inte var så akut att den krävde en omedelbar lösning och ett fysiskt ingripande.

Vikarieran­de BEO Malin Hedstig är nöjd med att ha fått ett förtydliga­nde av HD, även om BEO hela vägen hävdat att pojken utsattes för kränkande behandling.

– Vi har utgått från den lagstiftni­ng och praxis som funnits, och det har varit oklart hur man ska tolka den. Det är väldigt svåra bedömninga­r och det visar även domen, där två av justitierå­den inte var eniga, säger hon till TT.

BEO har fått kritik för att driva skadestånd­särenden för långt.

– Det är lagstiftar­en som har bestämt att BEO ska hjälpa de barn som utsatts för kränkninga­r och mobbning. Majoritete­n av de anmälninga­r som kommer in till oss, cirka 70 procent, handlar om att en elev utsatts av en annan elev.

Kritikerna har hävdat att skolperson­al drar sig för att gripa in mot elever av rädsla för att anmälas.

Greppet om pojkens nacke var mycket kortvarigt och anpassat för situatione­n

– Om det finns en rädsla hos lärarna behöver den tas på allvar av dem som driver skolorna. De ska se till att personalen har resurser och kompetens så att de inte är ensamma om de här frågorna, säger Malin Hedstig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden