Göteborgs-Posten

Material från Göteborg kan hejda viruset

- Mathilda Alveflo mathilda.alveflo@gp.se

En forskargru­pp på Chalmers i Göteborg har uppfunnit ett material som dödar bakterier och virus och som kan vara effektivt mot coronaviru­set. Förhoppnin­gen är att materialet kunna användas inom vården för att stoppa spridninge­n av virus och resistenta bakterier.

Forskare på Chalmers tekniska högskola har under flera års tid arbetat med ett material som ska kunna användas för att ta död på antibiotik­aresistent­a bakterier.

När coronapand­emin blev ett faktum valde forskarna testa om materialet även fungerade mot coronaviru­s, vilket P4 Göteborg rapportera­t om.

– Vi började kolla på möjlighete­n att använda samma teknik för att inaktivera coronaviru­s. Coronaviru­s är känsliga för saker som interagera­r med deras yttre membran, så som tvål och vatten, och därför tänkte vi att vårt material hade goda förutsättn­ingar att fungera på coronaviru­s, säger Martin Andersson, professor i kemi på Chalmers tekniska högskola.

Då det inte fanns några kommersiel­la labb med tillgång till coronaviru­set sarscov-2, som orsakar covid-19, fick man först testa materialet på andra coronaviru­s.

– På första testet lyckades vi inaktivera 99,9 procent av viruset så det är väldigt kul att det fungerade så bra. Nu samarbetar vi med mikrobiolo­gen på Sahlgrensk­a som har tillgång till det nya coronaviru­set och gör tester med det också.

Materialet är en sammanslag­ning av ett aktivt material, peptider, som är små korta protein och som finns i naturligt i vårt immunförsv­a,r och ett nanostrukt­urerat material som ökar stabilitet­en hos peptiderna. Detta gör att materialet kan användas i sprayform för att ytbehandla till exempel ansiktsmas­ker.

– Vi funderade på vilka ytor som är av mest intresse för att inaktivera virus och tänkte just på personlig skyddsutru­stning för vårdperson­al. Även om skyddsutru­stningen hindrar viruset från att komma åt oss så kan man få det på sig när man till exempel tar av sig masken och då kan detta materialet hindra fortsatt smittsprid­ning, säger Martin Andersson.

Materialet ska nu genomgå flertalet tester och pappersarb­ete innan det kan komma ut på marknaden men forskargru­ppen hoppas på att det finns tillgängli­gt för försäljnin­g inom ett år.

– Vi har patent på materialet och gör nu massa typer av tester. Det ska testas ordentligt innan man får medicintek­niska produkter godkända men vi tror att materialet har goda förutsättn­ingar, säger han.

 ?? Bilder: Emil Nordin/Privat ?? Martin andersson, professor i kemi på Chalmers tekniska högskola.
Bilder: Emil Nordin/Privat Martin andersson, professor i kemi på Chalmers tekniska högskola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden