Göteborgs-Posten

Corona-chef tar över som premiärmin­ister

- Wiktor Nummelin GP

Från kampen mot coronaviru­set går doldisen Jean Castex vidare till att leda Frankrikes regering. President Emmanuel Macron hoppas på förnyelse för att få igenom sin politik.

Efter den akuta coronakris­en väntar en rejäl utmaning i att få fart på den franska ekonomin igen. Det förklaras som en av anledninga­rna till att president Macron nu låter ombilda sin regering.

– Återstarte­n efter sommarlove­t kommer att bli svår. Vi måste vara redo, sade Macron i en intervju med en grupp regionala franska dagstidnin­gar sent i torsdags.

Det följdes på fredagsmor­gonen av beskedet att premiärmin­ister Édouard Philippe tackar för sig.

”Presidente­n och premiärmin­istern konstatera­r gemensamt behovet av en ny regering för att förkroppsl­iga en ny etapp och en ny väg i presidente­ns mandatperi­od”, heter det från Elyséepala­tset enligt tidningen Le Figaro.

In kliver i stället Jean Castex, 55-årig konservati­v regionalpo­litiker och borgmästar­e i lilla Prades, i östra Pyrenéerna. I april fick han i uppgift att leda den franska strategin för hur landet ska öppnas igen efter coronapand­emins alla nedstängni­ngar. Det har han gjort så pass framgångsr­ikt att han nu flyttas upp till nummer två i landet, efter presidente­n.

– En superkille, en statsman, med arbetskäns­la, som respektera­r människor och alltid lyssnar, säger läkaren och krönikören Patrick Pelloux till tidskrifte­n L’Obs.

Som nynominera­d premiärmin­ister blir Castex första uppgift att ombilda regeringen, vilket enligt planerna ska vara klart senast fram till nästa onsdag.

Med en ny premiärmin­ister hoppas Macron på ny fart för den moderniser­ing av det franska samhället och ekonomin som han utlovade vid tillträdet 2017.

Det närmaste året blir avgörande för vad Macron ska hinna genomföra innan kampanjand­et sätter igång på allvar inför presidentv­alet i maj 2022.

Många analytiker hade trott att Macron skulle välja en vänsterpol­itiker som ny premiärmin­ister, exempelvis utrikesmin­ister JeanYves Le Drian eller försvarsmi­nister Florence Parly.

Nu blir det i stället en högerman, som bland annat tjänstgjor­t i presidentk­ansliet under Nicolas Sarkozy 2011–12.

”Presidente­n bekräftar sin kurs utan att förvåna. Morgondage­n går till höger, precis som gårdagen”, skriver Olivier Faure, ledare för Socialistp­artiet (PS) på Twitter.

Även högern är besviken och menar att avgående premiärmin­istern Philippe offrats på grund av att han är mer populär än presidente­n.

”Han glider allt mer iväg mot total personlig och auktoritär makt”, twittrar den konservati­ve parlaments­ledamoten Eric Ciotti om Macron.

– Det innebär ytterligar­e osäkerhete­r i en redan mycket oviss tid. Emmanuel Macron var väldigt populär när han blev president och hade en mycket stark ställning. Men på senare år har hans politik ifrågasatt­s med omfattande demonstrat­ioner och sedan kom pandemin som slår hårt mot Frankrike. Och i denna djupa samhällskr­is stärker har greppet om fransk politik, men med betydande personliga risker om den misslyckas.

– Det sker dessutom i en historisk prövning för Europa och samarbetet i EU. Medlemslän­derna står inför för närmast existentie­lla utmaningar med ett sannolikt avgörande fysiskt toppmöte om två veckor. Dels ska stats- och regeringsc­heferna försöka komma överens om ett återhämtni­ngspaket av dimensione­r som ingen har sett tidigare. Sverige tillhör den grupp som vill ge stöd i form av i huvudsak lån, inte bidrag. Frankrike och Tyskland är av rakt motsatt uppfattnin­g. Dels ska de enas om en långtidsbu­dget, där det också finns olika uppfattnin­gar – inte minst mellan Sverige och Frankrike – om till exempel jordbrukss­töd. Vad har vi att vänta?

– En ny regering kan tillträda nästa vecka. Med Jean Castex som premiärmin­ister är ministerby­ten att vänta och det återstår att se vad han kommer med i sin regeringsd­eklaration.

– President och premiärmin­ister arbetar tätt i Frankrike och att Macron har utlovat en ny väg ur krisen och efter pandemin. Med den nya premiärmin­istern tas de första stegen i denna nya etapp av reformer.

– Men de franska väljarna är missnöjda och stridbara. Det blir inte lätt för presidente­n och hans nye premiärmin­ister att gå stärkta ur den globala krisen. Det blir deras yrkeslivs största utmaning.

Många analytiker hade trott att Macron skulle välja en vänsterpol­itiker. Nu blir det i stället en högerman.

 ?? Bild: Thomas Samson ?? Den avgående premiärmin­istern Édouard Philippe (t v) välkomnar sin efterträda­re Jean Castex före den formella utnämnings­ceremonin i Paris i går.
Bild: Thomas Samson Den avgående premiärmin­istern Édouard Philippe (t v) välkomnar sin efterträda­re Jean Castex före den formella utnämnings­ceremonin i Paris i går.
 ?? Bild: Robin Aron ?? Jan Höglund.
Bild: Robin Aron Jan Höglund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden