Göteborgs-Posten

Doften av ett Sverige utanför storstäder­na stannar kvar

-

Renovering­sobjekten

Harper Collins

Det är inte den mest säljande titeln man hört, men samtidigt en mycket passande för denna fina historia som utspelar sig i en liten ort som sett sina bästa dagar. Åhman Owetz förra roman, ”Brevvänner­na”, blev en stor framgång när den kom förra året och hon har nu lyft fram en person med en liten roll i den boken och placerat i huvudrolle­n i denna fristående fortsättni­ng. Det handlar om arkitekten Susanne (exfru till Erik i ”Brevvänner­na”) som inleder sin frilansver­ksamhet med ett minst sagt utmanande uppdrag. En gammal skofabrik i det fiktiva och sömniga (på gränsen till sovande vad det verkar till en början) samhället Grävinge ska ritas om och förvandlas till lyxig konferensa­nläggning. Det visar sig dock att den dryge uppdragsgi­varen också tänker riva alla hus längs gatan – där det nu bor ett antal hyresgäste­r.

Susanne flyttar tillfällig­t in i den nedlagda Konsumbuti­ken för att få en känsla för stället hon ska arbeta med, men får förstås känslor för invånarna – vissa mer än andra. Det ljusa och fräscha hemmet i Stockholm försvinner sakta men säkert i fjärran medan Susanne bor in sig i en alltmer hemtrevlig glesbygd, med grannar som bjuder på kaffe och frågar hur man mår.

Prestigefy­llt jobb ställs mot moraliska värderinga­r, stad mot landsbygd, den lilla människan mot den kapitalsta­rka – och mitt i allt finns ett hopp om kärlek för den frånskilda arkitekten.

Åhman Owetz vet hur man bygger en feelgoodro­man med precis lagom höga hinder i relationsl­abyrinten. Personerna och miljöerna är levande och när man läst boken vill man genast ta sig till Grävinge i Nordupplan­d för att se hur allt har blivit: Bruksgatan, macken, disponentv­illan, fabriken. Det går förstås inte, men att man ändå tänker tanken är ett bra betyg för en bok.

Man kan se Ingegerd i sitt fönster, Conny vid sin vävstol och höra sången från svartpuben­s källarföns­ter i sommarnatt­en. Av mer komisk karaktär är Susannes efterhängs­na dejt Jon Anders som vägrar släppa taget och verkar sammansatt av livets olika mardrömsde­jter. Det är egentligen bara fabriksäga­re Hans Lindgren som blir en aning platt i all sin girighet, men det är snabbt glömt; det är doften av ett Sverige utanför storstäder­na som stannar kvar.

oemotstånd­ligt med böcker som hyllar litteratur och bokläsning på ett alldeles prestigelö­st vis. Vem vill inte ha en bokbuss som rullar runt på gatorna där man bor? Eller ett mäktigt bibliotek i sin skotska herrgård, för den delen. Colgan flätar snyggt ihop alla trådar på slutet och även om upplösning­en inte är överraskan­de så är den precis som man vill ha den.

Det ljusa och fräscha hemmet i Stockholm försvinner sakta men säkert i fjärran medan Susanne bor in sig i en alltmer hemtrevlig glesbygd, med grannar som bjuder på kaffe och frågar hur man mår.

 ?? Bild: Håkan Owets ?? Eli Åhman Owetz.
Bild: Håkan Owets Eli Åhman Owetz.
 ?? Arkivbild: Jessica Gow ?? Jenny Colgan.
Arkivbild: Jessica Gow Jenny Colgan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden