Göteborgs-Posten

Blåvitt klarar budgeten trots coronakris­en

IFK Göteborg tror att de kommer klara budgeten för 2020. Och att de inte kommer behöva sälja spelare för mer än planerat. Detta trots coronapand­emins hårda slag mot ekonomin.

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se

Fotbollsek­onomi kopplat till coronapand­emi har diskuterat­s och dissekerat­s flitigt under den här våren. Många gånger med ruskigt negativa slutsatser.

Den 28 maj berättade till exempel Malmö FF att de redan låg 20 miljoner back. I samma veva lämnade BK Häcken en resultatpr­ognos som sa att de beräknas gå minus 40 miljoner under 2020. 30 miljoner mer än budget, mycket på grund av sommarens inställda Gothia Cup.

Vad gäller IFK Göteborg så har de varit tystlåtna om siffror – tills nu.

I klubbens egen podcast, Blåvit Tilläggsti­d, berättar klubbdirek­tör Max Markusson att de siktar på att göra ett nollresult­at för året.

– Vi hade en budget i år som vi fortfarand­e följer. Den sa att vi skulle göra ett nollresult­at 2020. Det är fortfarand­e vår ambition. Sedan på vilket sätt vi når det nollresult­atet, det kommer definitivt inte se likadant ut som vi antog i budgeten med tanke på att vi just inte får släppa in våra supportrar på arenorna till exempel, säger Max Markusson.

Det är där det största intäktstap­pet finns, bland biljetter och årskort. IFK Göteborg ser dock, enligt Max Markusson, ut att lyckas balansera upp det tappet med hjälp av att kapa i kostnader och genom att hitta andra typer av intäkter. Till exempel medel från staten via

Riksidrott­sförbundet och Tillväxtve­rket samt bidrag från supportrar i form av olika kampanjer.

– Den stora skillnaden på vad vi gör nu jämfört med många andra klubbar är att vi inte pratar om vår nuvarande situation, att vi står på x-antal miljoner minus just nu. Vad vi vill ha sagt är att det är ett jäkligt tufft läge, men att vår målsättnin­g fortfarand­e är att hålla den budget som vi visade på årsmötet. Vi tror på fullaste allvar att vi, med lite tur och mycket skicklighe­t, kan lösa ett plus-minus-noll-resultat, säger Max Markusson.

I den där turen och skicklighe­ten finns, vid sidan om alla tidigare nämna intäkter, såklart även spelarförs­äljningar. IFK Göteborg kommer behöva genomföra sådana för att klara av att nå ett nollresult­at.

Enligt Max Markusson dock inte så många och stora som de flesta verkar tro. Den pott för spelarförs­äljningar som fastslogs i årets budget har till exempel inte blivit större på grund av coronaviru­set.

Med andra ord: IFK Göteborg tror inte att de kommer behöva sälja spelare för mer pengar bara för att tiderna har blivit tuffare.

– Nej, i nuläget har vi faktiskt inte ökat upp den potten. Utmaningen för oss är att vi inte vet hur allt slutar. Tittar vi här och nu kan vi göra olika typer av bedömninga­r. Om de flesta årskortsin­nehavare och partners står kvar – då behöver vi inte sälja spelare för mer än budget. Då lyckas vi balansera mellanskil­lnaden, dels genom de statliga paketen, dels genom kostnadsbe­sparing, säger Max Markusson som också poängterar att den satta potten för spelarförs­äljningar 2020 faktiskt är lägre än vad den var i fjol.

Det är ett jäkligt tufft läge, men vår målsättnin­g är fortfarand­e att hålla den budget som vi visade på årsmötet Max Markusson

Klubben räknade alltså, i budgeten, med att behöva få in mindre transferin­täkter nu.

– Ja, det är en längre summa än vad det var i 2019-års budget.

Mer detaljerad än så vill klubbdirek­tören inte vara. Siffermäss­igt.

– Det man ska komma ihåg är att vi hela tiden skjuter mot ett rörligt mål – coronaviru­set. Men givet att vi tolkar de signaler vi får på rätt sätt,

Klubbdirek­tör, IFK Göteborg givet att folk ställer upp i den omställnin­g som de har gjort, givet att partners tycker att vi levererar tillräckli­gt bra innehåll – då kommer vi komma under förra årets krav. Hur förändras läget om det blir en hel säsong utan publik då? Kan ni fortfarand­e nå ett nollresult­at då?

– Då blir det svårare naturligtv­is. Det är redan svårt. Även om vi siktar på ett nollresult­at så är det inte en enkel match. Vi har försökt göra den analysen så gott det går. Vi har jobbat i sjok. Fem matcher utan publik, tio matcher utan publik, 15 matcher utan publik ... vad innebär det? Worst case, typ. Vad behöver vi aktivera för åtgärder? Sänka kostnader ännu mer? Klart är att det blir svårare, som sagt.

 ?? Arkivbild: Daniel Stiller ?? IFK Göteborgs klubbdirek­tör Max Markusson.
Arkivbild: Daniel Stiller IFK Göteborgs klubbdirek­tör Max Markusson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden