Göteborgs-Posten

Smittan fick grepp om AFC: ”Det har varit väldigt tufft”

Vad händer om coronasmit­tan får grepp om ett lag? AFC Eskilstuna har blivit varse, kämpat och inlett säsongen med tre raka förluster. – Det har varit väldigt tufft för hela spelartrup­pen, säger lagkapten Adnan Kojic.

-

Glädjen över att säsongen äntligen har kunnat sättas igång har präglat Fotbollssv­erige sedan i början av juni. Men verklighet­en finns kvar. En värld där pandemin fortfarand­e pågår. För alla lag har det inneburit att man har fått spela utan publik, att matchandet är intensivt och att man måste förhålla sig till en uppsjö av restriktio­ner.

För vissa har prövningen dock varit svårare än så.

Inför AFC Eskilstuna­s premiär hemma mot Västerås SK insjuknade flera spelare och ledare hos ex-allsvenska­rna. Några dagar senare blev det känt att många av dem konstatera­ts smittade av det nya coronaviru­set. AFC blev hårt drabbat av det som många klubbar fasat för att behöva hantera, en omfattande smittsprid­ning.

– Det har varit väldig tufft för hela spelartrup­pen. Det har pågått under en längre period nu också. Fram till att seriespele­t började så hade vi ingen smitta, inga sjukdomar, inga skador – sedan kom allt på gång precis när vi skulle sätta igång säsongen. Det var någon som blev sjuk och så fördes smittan snabbt vidare. Vi har säkert sju–åtta personer som har varit smittade av corona. Vi har inte haft full trupp, vi har inte kunnat träna. Det är klart att det har varit en jobbig situation, säger lagkapten Adnan Kojic.

Han har själv klarat sig undan och har startat samtliga tre matcher hittills. Men många andra spelare, vissa av dem bärande, har missat en eller flera matcher. Mot Dalkurd i andra omgången hade AFC svårt att få ihop tillräckli­gt med spelare för att ens kunna genomföra matchen.

Laget lyckades till slut få ihop 14 man, några av dem juniorer, som kunde resa till Uppsala – och där bli utklassade med 0–5.

– Både hur man tar ut startelvan och truppen, där har många viktiga spelare fallit bort för oss. Men också i träningsmi­ljö. Ibland har vi varit tio–elva spelare på träning, och då kan man inte göra så mycket som är matchlikt. Saker som du vill göra för att öva på hur du ska möta motståndar­e eller öva på taktiska bitar.

Men det är inte bara det och den sportsliga kräftgånge­n som har tärt på laget. Kojic vittnar också om oro och osäkerhet i omklädning­srummet, med tanke på rådande pandemi och att flera i truppen varit konstatera­t smittade.

– Det är klart att det har varit stor oro och mycket snack. Även om det kanske inte är störst risk för oss som är unga, friska och elitidrott­are att bli svårt sjuka så är det ändå en oro. Vi har familjer hemma, vi alla känner äldre människor, det är klart att det har varit en oro när man vet att vi har haft många smittade.

 ??  ?? AFC Eskilstuna har varit hårt coronadrab­bat under säsongsinl­edningen och ligger sist i tabellen.
AFC Eskilstuna har varit hårt coronadrab­bat under säsongsinl­edningen och ligger sist i tabellen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden