Göteborgs-Posten

Läs mer på nästa uppslag

- Philip Trollér philip.troller@gp.se Filip Mitrovic filip.mitrovic@gp.se

Han tillägger:

– Men vi har gjort det bästa vi har kunnat av situatione­n, hållit de som har varit smittade isolerade, försökt förhindra smittsprid­ningen.

Han själv håller situatione­n som den mest påfrestand­e i karriären.

– Eftersom det är en så allvarligt för hela omvärlden och precis allt runt omkring och inte bara oss fotbollssp­elare så är det extra tufft. Fotbollen har inte direkt kommit i första hand, vilket den på många sätt brukar göra. Nu har det varit fokus på hälsa och mycket annat.

Så här långt in i serien har AFC tagit noll poäng på tre matcher, med vilket man är sist i tabellen. Adnan Kojic önskar att det hade funnits möjlighet att skjuta upp matcher när så stora delar av ett lag smittats – men han har ändå förståelse för att det inte är möjligt.

– Det är en svår situation eftersom serien redan är uppskjuten så långt. Jag vet inte hur man skulle kunna lyckas få till det, men visst, om man talar för vår situation är det klart att man hade önskat att man hade kunnat hålla i någon match så att man hade kunnat få ställa upp på lika villkor.

– Mot Dalkurd var vi elva A-spelare,

vi hade inte ens haft en elva om en till varit smittad ...

Ingen vet hur säsongsinl­edningen hade sett ut för klubben om pandemin inte letat sig in i laget – men att uppförsbac­ken är brant nu är det inget snack om.

Samtidigt är Kojic optimistis­k. Hälsoläget i truppen börjar se allt bättre ut med flera spelare som har tillfriskn­at. 24-åringen hoppas det ska fortsätta på den vägen så att AFC får en chans att kunna konkurrera fullt ut igen.

– Nu börjar det förhoppnin­gsvis ljusna för oss. Jag önskar inte att det här ska drabba något annat lag. Man vill bara att det ska försvinna så snabbt som möjligt för oss alla. Så att alla lag kan prestera på lika villkor.

Mattias Balkander kommentera­r hur det svenska regelverke­t kan tänkas påverka lag som drabbas hårt av coronaviru­set.

– Det har nog att göra med att vi haft två månader där vi bara tränat med varandra. Jag har varit väldigt nöjd med attityden och inställnin­gen, men det är något får man först

I dag gästas Öis av tabelljumb­on AFC Eskilstuna, det enda lag i Allsvenska­n och Superettan som fortfarand­e står kvar på noll poäng.

En inledning som har sina förklaring­ar.

Inför den andra omgången gick laget ut med informatio­n om att fem spelare bekräftats smittade eller uppvisat symptom i coronaviru­set.

Utöver det hade man redan två skadade spelare, vilket ledde till att man endast fick med sig 14 spelare till mötet med Dalkurd.

Resultatet? 0–5.

När laget gästar Öis på lördag eftermidda­g så har sjukläget börjat klarna i laget. Samtidigt så kan man undra vad andra föreningar tycker om att smittriske­n i en kontaktspo­rt med intensivt matchande och långa bortaresor.

– Vi har full tillit till att alla föreningar följer protokolle­t och övriga rekommenda­tioner och restriktio­ner som Folkhälsom­yndigheten kommunicer­at ut, säger Igor Krulj, sportchef i Örgryte IS.

Protokolle­t som Krulj syftar på är framtaget av Svensk Elitfotbol­l och ligger som grund och förutsättn­ing för att Allsvenska­n och Superettan skall kunna fortgå.

– Mer än så kan vi inte göra och funderar inte så mycket mer på det. Har någon spelare uttryckt oro över lördagen?

– Det är inget som har kommit upp på bordet. Det är som det har varit i övriga matcher, och inget specifikt eller annorlunda bara för att vi spelar mot AFC imorgon.

– Klart, det är de som vi ska möta imorgon, men samma sak gäller som för samhället i övrigt – alla måste ta sitt eget ansvar.

Krulj fortsätter med att berätta att inga särskilda åtgärder tillämpats inför matchen på Gamla Ullevi.

– Inte hänt något annorlunda. De har spelat sina tre omgångar och följer också protokolle­t. Alla lämnar in den dagliga hälsodekla­rationen och sen är det läkarna emellan som godkänner den. Så det handlar om tillit och förtroende på den fronten.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden