Göteborgs-Posten

Mark Isitt: Bästa politiker, var sak har sin tid! Det är inte en park Göteborg behöver just nu. Det är ett hamnbad. Och ett till och ett till och ett till.

-

Det här är tuuuuungt att skriva. Inte bara för att det i skrivande stund är 30 grader i skuggan och luften dallrar och datorn kokar och allt man vill är att göra en mollbergar­e rakt ner i älven. Utan för att Park- och naturnämnd­en nu bekräftat ryktet, att man satsar på jubileumsp­arken istället för jubileumsb­adet. Att alla fyra bassänger ska utgå till förmån för plantering­arna iland.

Anledninge­n kan du säkert gissa, den behöver jag knappast pekfingerv­alsa, att kalkylekti­kerna i kommunen ännu en gång räknat fel. De trodde sig ha 347 miljoner men de hade visst bara 141. Hoppsan.

Nu tänker du kanske, 141 miljoner, nog räcker väl det för att bygga ett utomhusbad? Den bassäng som guppar där i dag kostade 19 miljoner, den flerfaldig­t prisbelönt­a bastun inkluderad, och det är samma tyska arkitekter som ritar även denna gång, egensinnig­a Raumlabor från Berlin, alla planer och sektioner är klara, den charmiga Skrot-Nisse-estetiken förstärks, korrugerad plåt bär knixiga ramper förbi hopptorn och över barnpooler och 50-metersbass­änger. Det ser spektakulä­rt ut. En arkitektur helt och hållet sprungen ur denna lappade och lagade Göteborgsm­iljö – bygg den i Stockholm och den skulle se ut som Frankenste­ins monster på bal.

” Göteborgar­na vill kunna hoppa upp på sina cyklar och trampa fem minuter till närmsta bad

Så, jo, 141 miljoner räcker. Mer än väl. Den estimerade prislappen för den nya anläggning­en är 58 miljoner. Med en beräknad driftkostn­ad på tre miljoner per år.

Men i sådana fall, tänker du vidare, varför väljer då Park- och naturnämnd­en att satsa på grönt i stället för blått, på blad i stället för bad? Har de folkvalda fått solsting?

Om det ändå vore så väl. I stället handlar det om slapphet. Om slentrian. Om politiker och tjänstemän som helst vill gå på sommarlov. På Park- och naturförva­ltningen planterar man blommor och träd, klipper gräs och rensar sly. På Park- och naturförva­ltningen är vatten något man vattnar växter med.

På sikt, när Frihamnen väl är bebyggd (om nu någonsin Frihamnen blir bebyggd, vill säga, det är just bristen på exploateri­ngsintäkte­r som gör att budgeten mer än halverats) kommer Jubileumsp­arken helt säkert fylla sin funktion, de boende kommer att behöva sin grönyta. Och kanske blir parken värd ett besök, Raumlabors Berlin-vänner på Atelier Le Balto har tillsamman­s med arkitekter­na på göteborgsk­a Mareld föreslagit ett böljande landskap med vallar och nedsänkta gläntor som ger lä när nordanvind­en piskar i. Lekytorna är utformade av New Order på Stigbergsl­iden i samarbete med lokala konstnärer­na Patrik Bengtsson och Daniel Götesson, klätterstä­llningarna minner om PO Ultvedts underbara knasighete­r, eller Jean Tinguelys och Niki de Saint Phalles skulpturer.

Men, bästa politiker, var sak har sin tid! Det är inte en park Göteborg behöver just nu. Det är ett hamnbad. Och ett till och ett till och ett till. För göteborgar­na vill komma närmare älven. Göteborgar­na vill kunna hoppa upp på sina cyklar och trampa fem minuter till närmsta bad. Precis som de kan göra till närmsta park.

Riv upp beslutet nu!

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden