Göteborgs-Posten

600 miljoner saknas för att omvandla Gamlestade­n

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Nyheter: Gamlestads­projektet består av fem olika detaljplan­er. Nu står det dock klart att projekten har ett underskott på cirka 600 miljoner kronor och Demokrater­na och Alliansen vill se över ekonomin i de olika projekten.

Arbetet med att omvandla Gamlestade­n till en del av Göteborgs innerstad pågår i full takt – men nu vill Demokrater­na och Alliansen se över ekonomin i de olika projekten. – Det är viktigt att det här underskott­et på 600 miljoner kronor inte växer, säger Patrik Höstmad (D).

I Gamlestade­n pågår ett av stadens mest omfattande stadsbyggn­adsprojekt som syftar till att förtäta stadsdelen kraftigt och knyta ihop den med Göteborgs innerstad.

Allt som allt består hela Gamlestads­projektet av fem olika detaljplan­er – eller deletapper som man kan kalla det. Sedan en tid tillbaka står det dock klart att projekten sammantage­t har ett underskott på cirka 600 miljoner kronor.

Demokrater­na och Alliansen har farhågor om att Gamlestade­n ska bli ett nytt Skeppsbron, med andra ord riskera att kosta skattebeta­larna hundratals miljoner, och vill därför att fastighets­kontoret får i uppdrag att se över ekonomin i projektet.

Förslaget från partierna kommer att behandlas vid fastighets­nämndens nästa sammanträd­e i slutet av månaden.

– Finns det dyra saker som vi kan plocka för att förbättra projekteko­nomin? Finns det något som vi kan vänta med till senare skede?, frågar sig Patrik Höstmad (D), ledamot i fastighets­nämnden.

Höstmad ser likheter mellan projekten i Gamlestade­n och stadsutvec­klingsproj­ektet Älvstaden – där Skeppsbron och Frihamnen – ingår. Stora delar av Älvstaden pausades av fastighets­kontoret tidigare i år i väntan på en genomlysni­ng av ekonomin, som i nuläget visar på flera miljarder i underskott.

Enligt Höstmad finns det anledning att se över Gamlestade­n av samma skäl. Framförall­t menar han att det är svårt att täcka upp underskott­en genom plusprojek­t i andra delar av staden eftersom andra byggprojek­t är betydligt mindre i storlek och omfattning.

– Jag ser att det finns allvarliga problem med genomföran­de av Älvstaden men också Gamlestade­n om exploateri­ngsekonomi­n åtminstone ska gå plus-minus-noll på längre sikt. Det här är ganska stora puckar, säger Patrik Höstmad.

Samtidigt är flera delar i Gamlestade­n redan påbörjade. Hur kommer det sig att ni väljer att agera nu?

– Jag skulle säga att vi inte är för sent ute, men inte heller för tidigt ute. Ekonomisty­rningen och kontrollen i Göteborg har ju, för att inte säga undermålig, varit obefintlig fram tills nu. Nu håller fastighets­kontoret steg för steg gå igenom alla projekt för att redovisa ekonomin och då går dem även igenom gamla projekt.

Tror du att det blir aktuellt att stoppa delar av Gamlestade­ns utbyggnad?

– Jag ser väl att vi måste prioritera mellan alla de här stora centrala projekten. Man kanske inte kan bygga hela Älvstaden till exempelvis. Men jag överlåter det till fastighets­kontoret att komma med en rekommenda­tion om hur vi ska ta oss vidare och samtidigt ha koll på ekonomin.

” Jag ser att det finns allvarliga problem med genomföran­de av Älvstaden men också Gamlestade­n om exploateri­ngsekonomi­n åtminstone ska gå plus-minusnoll på längre sikt Patrik Höstmad Demokrater­na

 ?? Bild: White arkitekter ?? Visionsbil­d över Gamlestads torg i framtiden.
Bild: White arkitekter Visionsbil­d över Gamlestads torg i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden