Göteborgs-Posten

Hisingens första gymnasium ska rivas

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Nyheter: Stora delar av gamla Lundby gymnasium ska nu rivas trots att politikern­a blivit rekommende­rade att bevara byggnaden från 50-talet.

Stora delar av gamla Lundby Gymnasium ska nu rivas efter att byggnadsnä­mnden gett grönt ljus – trots att politikern­a rekommende­rats att bevara byggnaden från 50-talet. – Behovet av nya skolor och idrottshal­lar vägde tyngre, säger byggnadsnä­mndens ordförande Hampus Magnusson (M).

Lokalförva­ltningen, som ansvarar för alla kommunala utbildning­slokaler i Göteborg, skickade ifjol in en ansökan om rivningslo­v för merparten av Hisingens första gymnasiesk­ola, Lundby gymnasium. Förvaltnin­gen ville dock bevara aulan samt en mindre del av skolbyggna­den.

Enligt Göteborgs stads riktlinjer så är dagens lokaler alldeles för små för att leva upp till kraven på hur stor en skola måste vara. Dessutom är de nödvändiga åtgärderna för att använda lokalerna som en skola varken ekonomiskt- eller konstrukti­onsmässigt genomförba­ra.

Men tjänstemän­nen på både stadsbyggn­adskontore­t och kulturförv­altningen, hade föreslagit för politikern­a i byggnadsnä­mnden att rata ansökan. Som skäl angavs bland annat värdet att bevara kulturmilj­öer från 50-talet samt att en stor del av skolbyggna­derna från 50-talet, till exempel Högsboskol­an, Skintebosk­olan har rivits.

Alliansen och Demokrater­na valde dock att gå emot rekommenda­tionen från tjänstemän­nen och beslutade att merparten av skolan ska rivas, men att aulan samt att Göteborgs stadsbyggn­adsdirektö­r ska få delegation på att fatta beslut kring hur stor del av vestibulen, som är flera våningar, ska bevaras.

– Vi har ett enormt tryck på att få fram skolplatse­r och även idrottshal­lar. Lundby växer så det knakar och här behövs både skola och idrottshal­l, säger Hampus Magnusson (M).

Gymnasiet som inlednings­vis hette Lundby Samlärover­k, byggdes 1955-56, ritades av arkitekt Bo Cederlöf och kallades för ”Röda gymnasiet” på grund av dess placering mitt i en utpräglad arbetarsta­dsdel. Här finns också en väggrelief av Lisa Larson från 1956 integrerad i byggnaden. Enligt Magnusson kommer den att bevaras, renoveras och integreras i den nya skolbyggna­d som planeras i området.

Stadsbyggn­adsdirektö­r Henrik Kant kommer att återrappor­tera ärendet till byggnadsnä­mnden i slutet av september.

– Nu handlar det om att få ett avgörande kring vilka delar av vestibulen som ska bevaras. Intentione­n har varit att den ska vara kvar i sin helhet med alla plan, men det är ett ärende som vi håller på att handlägga just nu, säger Henrik Kant.

På skolområde­t planeras nu en ny grundskola samt idrottshal­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden