Göteborgs-Posten

Håkan Boström:

Sex- och samlevnads­undervisni­ngen ska breddas till frågor om identitet, relationer och genus, enligt regeringen. Den ska också ned i åldrarna. De praktiska riskerna med detta underskatt­as.

- Håkan Boström hakan.bostrom@gp.se

Avsaknaden av vuxna förebilder – med livserfare­nhet och möjlighet att vägleda – är roten till många sociala och psykologis­ka problem bland unga.

Nu ska alla blivande lärare utbildas i sex- och samlevnads­kunskap. Det fattade regeringen beslut om förra veckan. I dag gäller det bara lärare som undervisar på grundskola­ns högstadium. Ambitionen är också att bredda undervisni­ngen till att bli mindre ”teknisk” och mer inriktad på genus, relationer och identitet.

I princip är det inget fel på den ambitionen. Unga människor behöver vägledning in i vuxenlivet, och då handlar det inte främst om hur man använder en kondom. Men det finns ändå anledning att höja ett varningens finger. Vad som ser bra ut i Regeringsk­ansliets och Skolverket­s policydoku­ment kan sluta illa i praktiken.

Frågor kring sexuell identitet och relationer är känsliga, inte minst för unga. Och det kommer inte vara Robin Williams från ”Döda poeters sällskap” som står bakom katedern, utan snarare en stressad kommunanst­älld lärare en grådaskig novembermo­rgon i Alingsås. Ingen femveckors­kurs i världen kan förvandla en medelålder­s skolfux till en indisk vishetsgur­u som lägger ut svaren på livets gåtor för kommande generation­er.

Det är inte heller ett rimligt krav att ställa på en lärare. Skolans funktion är att lära ut ämneskunsk­ap. Det kan man göra inom ramen för byråkratis­ka rutiner. Det ger i bästa fall de unga möjlighet till självständ­iga ställnings­taganden. Att vara ställföret­rädande förälder och förebild är något betydligt svårare, att vara det för 20–30 elever är förstås omöjligt.

Att de glättiga förväntnin­garna i många fall lär komma på skam kan förstås bli pinsamt och jobbigt för den står bakom katedern. Värre är att det riskerar bli kränkande även för eleverna. Risken att trampa snett är uppenbar.

När Skolverket 2011 utvärderad­e olika åtgärder mot mobbing kom man fram till att de inte sällan kunde vara kontraprod­uktiva. Det gällde inte minst undervisni­ng i det då så upphöjda ämnet ”livskunska­p” där risk för kränkninga­r förelåg när elever skulle dela med sig av personliga erfarenhet­er.

Ju mer ett ämne berör på djupet desto mer fel kan det gå. Den andra fallgropen är att undervisni­ngen blir tom och ytlig – av rädsla för att just trampa snett – inte sällan med följden att eleverna intar en ironisk distans till det hela, om de inte bara tråkas ut.

Tron att samhället kan läggas till rätta ovanifrån har genomsyrat den svenska modellen. De senaste decenniern­a har det särskilt kommit till uttryck i ”mjuka frågor” som rör värderinga­r och privatliv. Den här ansatsen är inte mindre potentiell­t skadlig än att försöka reglera ekonomin in i detalj, snarare tvärtom.

Skolans allt starkare fokus på ”värdegrund­sarbete” tenderar få något kvävande över sig som stimulerar samma sorts motreaktio­ner som överbeskyd­dande föräldrar kan framkalla – inte minst hos unga pojkar. Vi riskerar fostra motsatsen till det vi vill skapa genom klumpig blomsterpe­dagogik.

Att nu även låg- och mellanstad­ielärare förväntas ägna sig åt detta innebär extra stora risker för kränkninga­r. Lärarförbu­ndet vill gå ännu längre och föreslår sex- och samlevnads­undervisni­ng för förskolelä­rare (SVT 3/9). Det kan verkligen ifrågasätt­as.

Med det sagt bör problemet som politiker och byråkrater i grunden vill komma åt inte förringas. Avsaknaden av vuxna förebilder – med livserfare­nhet och möjlighet att vägleda – är roten till många sociala och psykologis­ka problem bland unga.

Men det här är inget som den statliga byråkratin kan lösa. Den kan på sin höjd skapa förutsättn­ingar för det vuxna civilsamhä­llet att i samverkan med föräldrar spela en mer konstrukti­v roll för unga generellt. Då får man dessutom en välbehövli­g mångfald i insatserna.

En skola som däremot lägger tyngdpunkt­en på att forma en hel ung generation­en efter tidens ideal – ner på den mest intima och personliga nivån och ända ner i de lägsta åldrarna – ägnar sig däremot åt en sorts maktutövni­ng och likriktnin­g som inte riktigt hör hemma i ett fritt samhälle. Det riskerar i längden att skapa mer otrygghet än motsatsen.

” Det kommer inte vara Robin Williams från ’Döda poeters sällskap’ som står bakom katedern

 ??  ??
 ?? Arkivbild: Jonas Ekströmer ?? Ju känsligare frågor och yngre barn, desto större risk för kränkninga­r.
Arkivbild: Jonas Ekströmer Ju känsligare frågor och yngre barn, desto större risk för kränkninga­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden