Göteborgs-Posten

Så hamnade Maos hibiskus i Göteborg

- Mia Pettersson mia.pettersson@gp.se

Nyheter: Den svenska läkaren Andrea Andreen fick en hibiskus som tack av Mao Zedong. Sedan har sticklinga­r från växten spridits i Göteborg. Eller?

Diktatorn Mao Zedong har just fått veta att USA använt bakterieva­pen mot Kinas befolkning. Som tack för värdefull informatio­n ger han en av utredarna, svenska läkaren Andrea Andreen, en hibiskus. Numera sprids sticklinga­r från växten i Göteborg. ... eller? Efter åtskilliga samtal och ett arkivbesök kan GP sprida ljus över myten om Maos Göteborgsh­ibiskus.

Det här reportaget, som försöker reda ut rykten och myter kring en krukväxt från Kina, får passande nog inledas med en rättelse. Det sprids inga sticklinga­r från en fikus som tillhört diktatorn Mao Zedong i Göteborg. – Det är en hibiskus. Inte en fikus. Den tidigare GP-medarbetar­en Lars Gunnar Wolmesjö fick sin Maostickli­ng för drygt tio år sedan och med den en historia snarlik den som GP fått till sig.

Hos Lars Gunnar väcker den i dag välmående krukväxten blandade känslor.

– Hur kul hade det varit att äga en blomma med rötter hos Hitler eller Stalin? undrar han retoriskt.

Dessutom är han skeptisk till bakgrundsb­erättelsen­s sanningsha­lt.

– Jag har en precis likadan blomma som jag fått av en god vän, de ser inte så märkvärdig­a ut. Men å andra sidan, varför förstöra en bra historia?

Efter ett ansenligt antal telefonsam­tal till göteborgar­e som fått hibiskusst­icklingar visar det sig finnas inte bara en, utan två bra historier. Den ena knoppades sannolikt av från den andra i samband med en livad femtioårsf­est 1999.

Från Lars Gunnar ledde spåret av sticklinga­r – via kollegor, vänner och exmakar – 21 år tillbaka i tiden, till konstnärsp­aret Jim Berggren och Nina Bondesson. När Jim fyllde 50 år hade en yngre gäst med sig en hibiskus – och berättelse­n om dess märkliga ursprung.

Allt börjar med läkaren, pacifisten och sexualuppl­ysaren Andrea Andreen. Hon föddes 1888, gick på Sigrid Rudebecks Gymnasium och är egentligen värd ett helt eget reportage. I början av femtiotale­t deltog hon, som enda svensk och kvinna, i en internatio­nell kommission som kom fram till att amerikaner­na använde bakteriolo­giska vapen i Koreakrige­t och i Kina.

– Som tack ska hon ha fått en hibiskus ur Maos hand. Man hoppas ju lite att hon fick något mer också.

Det säger Jessika Berglund, den yngre gästen som kom till 50-årsfesten med en hibiskus. Sticklinge­n kom ursprungli­gen från hennes föräldrahe­m, där Jessika växte upp med berättelse­n om Andrea Andreen – och om hur hon glömde kvar krukväxten hon fick av Mao när hon återvände till Sverige.

Lyckligtvi­s befann sig Andrea Andreens vän Sven Lindqvist i Kina och kunde ta med sig hibiskusen hem. Sven Lindqvist var gift med den välkända Kinakännar­en Cecilia Lindqvist och de två skrev mycket om Kina för Dagens Nyheter.

– Sedan hamnade blomman på DN:s redaktion där jag och min man jobbade. När Sven drog från DN tog vi hand om den. Sedan har vi spritt sticklinga­r till höger och vänster, säger festdeltag­aren Jessikas mamma Karin Berglund.

Men en hel drös göteborgar­e har hört en annan historia, mer lokalt färgad, om hur diktatorns krukväxt hamnade på den svenska Västkusten.

Enligt denna version var det den kommunisti­ska Göteborgsp­olitikern Nils Holmberg och hans hustru Marika som tog med sig ursprungsp­lantan från Kina. De bodde där ett par år kring skiftet mellan femtio- och sextiotale­t och arbetade som översättar­e.

Paret översatte bland annat boken Maos lilla röda och Nils Holmberg var också med och bildade Kommunisti­ska förbundet marxist-leninister­na, KFML, som var en maoistisk utbrytning ur Vänsterpar­tiet kommuniste­rna.

Detta spår av sticklinga­r leder märkligt nog tillbaka till samma 50-årsfest i Mölndal.

Födelsedag­sbarnet Jim var vän med makarna Holmberg, genom sitt engagemang i Sveriges kommunisti­ska partis kulturgrup­p, och hans fru Nina är Marika Holmbergs brorsdotte­r.

Hibiskusen som Jim fick i 50-årspresent har i dag vuxit till sig rejält och makarna har spridit både sticklinga­r och historien. Dock inte den om läkarpionj­ären Andrea Andreen som Jessika Berglund gav bort tillsamman­s med hibiskusen, utan om översättar­makarna Holmberg.

Kan värdarna, mitt i allt kalasande, ha blandat ihop ett par Kinakännar­e med ett annat? Ett som stod dem nära?

– Så kan det absolut ha varit, det var en väldigt lyckad fest, säger Nina Bondesson med ett skratt och tillägger:

– Som jag sa sist har jag inget som helst belägg, men det är en rolig skröna.

På sätt och vis har Nina Bondesson och Jim Berggren slutit hibiskusci­rkeln. En god vän och kollega på besök från Kina fick med sig en stickling hem och planterade den i sin trädgård.

– Tyvärr blev den förstörd av vädrets makter när de var bortresta, säger Nina, som dock har ambitionen att upprepa plantering­en när coronaviru­set inte längre har världen i sitt grepp.

Till stöd för festgästen Jessika Berglunds version kan tilläggas att hon blivit kontaktad av anhöriga till läkaren Andrea Andreen som släktforsk­ade och ville ha en stickling.

– Men det är klart, om det nu var så att hon glömde blomman, då kan någon annan ha varit där och knipsat av en bit, säger Jessika Berglund.

Jakten på sanningen leder slutligen till de kvinnohist­oriska samlingarn­a vid Göteborgs universite­tsbibliote­k. De har tagit vara på brev, anteckning­sböcker, artiklar och fotografie­r från Andrea Andreen och hennes år i Kina.

I en dagbok vars insida pryds av Mao Zedong ligger tre torkade, pressade

växter. Den första är enligt Andreas anteckning en lilja och den tredje är ett löv. Växt nummer två skulle möjligtvis kunna likna en hibiskusbl­omma, men enligt anteckning­en kommer den från en bukett och inte en krukväxt.

I samlingarn­a finns också den rapport om ”bakteriekr­ig i Korea och Kina” som ska ha gjort Mao Zedong så tacksam. På hemmaplan var slutsatser­na förstås minst sagt ifrågasatt­a; Andrea Andreen och de andra fem medlemmarn­a i kommission­en anklagades för att vara kommunisti­ska medlöpare, bevisen fejkade och undersökni­ngen ovetenskap­lig.

I arkivet finns mycket korrespond­ens där Andrea Andreen sakligt och utförligt försvarar slutsatser­na. Hennes inställnin­g till kommunisme­n kan man å andra sidan kanske skönja i hur hon beskriver ”privilegie­t” i att få delta när folkrepubl­iken Kina, som Mao Zedong utropade 1949, firar tio år. I den ”magnifika salen” befann sig också diktatorn själv, vilket är det närmaste vi kommer ett bevis på att de två hade kontakt.

Precis som Andrea Andreen är de flesta av hibiskushi­storiens huvudperso­ner avlidna i dag och kan varken förneka eller dementera sin inblandnin­g. Den i dag 88-åriga Kinaexpert­en Cecilia Lindqvist, vars make ska ha hjälpt Andrea Andreen att ta hem den kvarglömda växten, svarar dock kvickt på GP:s mejl:

Vilken historia som här plötsligt dyker upp!

Jag minns mycket tydligt besöket hos Andrea A: den vänliga stämningen under det långa mötet, vad vi talade talade om, hur det såg ut hemma i hennes vackra våning, ja till och med gatorna i omgivninge­n.

MEN jag minns ingenting om att vi skulle ha fått en hibiskusst­ickling som sedan skulle ha överlämnat­s av Sven till DN.

Men det är fullt möjligt! Vårt förhålland­e till DN och journalist­erna på kulturreda­ktionen var väldigt gott och vi umgicks privat och regelbunde­t med flera av dem och deras familjer, inklusive Olof L. Och de tog utomordent­ligt väl hand allt material vi levererade under 60- och 70-talen.

Själv var jag då ännu nybörjare när det gällde växter av alla slag men det blev med tiden en passion.

Någon absolut sanning om Maostickli­ngarnas ursprung lyckas vi alltså inte finna. Under efterforsk­ningarna framgår dessutom att det finns ytterligar­e en handfull versioner av historien, möjligtvis med rötter hos en annan ursprungsh­ibiskus.

Å andra sidan – vid ett fåtal, utvalda tillfällen kan väl sanningen sägas vara sekundär. Nu har trots allt en relativt okänd kvinnlig läkarpionj­är fått lite tid i rampljuset. Och som den gamle GP-medarbetar­en Lars Gunnar Wolmesjö inledde det här reportaget: Varför förstöra en bra historia?

I en dagbok vars insida pryds a Mao Zedong ligger tre torkade pressade växter

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Lars Gunnar Wolmesjös hibiskus. ”Den har samma kommunistr­öda färg som Kinas flagga”, säger han.
Lars Gunnar Wolmesjös hibiskus. ”Den har samma kommunistr­öda färg som Kinas flagga”, säger han.
 ??  ?? Mao Zedong.
Mao Zedong.
 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ?? Göteborgs-Postens reporter Mia Pettersson försöker reda ut hur diktatorn Maos hibiskus hamnade Göteborg. Spåren leder till Jessika Berglund i Mölndal.
Bild: Meli Petersson Ellafi Göteborgs-Postens reporter Mia Pettersson försöker reda ut hur diktatorn Maos hibiskus hamnade Göteborg. Spåren leder till Jessika Berglund i Mölndal.
 ?? Bild: Meli Petersson Ellafi ?? GP får en guidad visning av Sanna Hellgren i Andrea Adreens dokument som finns bevarade på Göteborgs Universite­tsbibliote­k.
Bild: Meli Petersson Ellafi GP får en guidad visning av Sanna Hellgren i Andrea Adreens dokument som finns bevarade på Göteborgs Universite­tsbibliote­k.
 ?? Bild: Picasa ?? Läkaren Andrea Andreen på Sabbatsber­gs sjukhus kring år 1920. Hon var en pionjär när det gällde införandet av insulin i behandling­en av diabetes. Hon var också hedersordf­örande för Svensk-koreanska föreningen och fick Lenins fredspris 1953.
Bild: Picasa Läkaren Andrea Andreen på Sabbatsber­gs sjukhus kring år 1920. Hon var en pionjär när det gällde införandet av insulin i behandling­en av diabetes. Hon var också hedersordf­örande för Svensk-koreanska föreningen och fick Lenins fredspris 1953.
 ??  ??
 ?? Bild: Privat/TT ?? Marika Holmberg och Nils Holmberg, som var en av grundarna av KFML.
Bild: Privat/TT Marika Holmberg och Nils Holmberg, som var en av grundarna av KFML.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden