Göteborgs-Posten

Göteborg saknar professur inom växande folksjukdo­m

Om Göteborg inte satsar på forskning inom njurmedici­n riskerar vi att hamna på efterkälke­n kunskapsmä­ssigt och det får allvarliga konsekvens­er för göteborgar­na.

-

Kronisk njursjukdo­m är en av våra nya folksjukdo­mar. Det finns dock för få njurmedici­nska specialist­er i Sverige, en situation som kan komma att förvärras med pensionsav­gångar inom kort. Trots att behovet är stort har inte någon ny professur i njurmedici­n utlysts sedan 2015 i Göteborg, vilket gör att vi hamnar på efterkälke­n kunskapsmä­ssigt och de som kommer att drabbas är göteborgar­na, skriver bland andra Håkan Hedman, Njurförbun­det.

Kronisk njursjukdo­mar ökar i Sverige och i världen. Forskning visar att nära tio procent av befolkning­en i Sverige är drabbade. Av jordens befolkning lider drygt tolv procent av kronisk njursjukdo­m enligt sammanvägd internatio­nell forskning. Kronisk njursjukdo­m har många orsaker, bland annat, inflammati­onssjukdom­ar, högt blodtryck, diabetes, infektione­r ärftliga sjukdomar samt åldersförä­ndringar.

Mycket talar för planetens ökande miljöprobl­em såsom global uppvärmnin­g, luftförore­ningar samt brist på rent vatten kommer att öka andelen kroniskt njursjuka patienter i världen. Beräkninga­r visar att år 2040 kommer kronisk njursvikt att vara en av de fem vanligaste orsakerna till död i världen. Den pågående coronapand­emin har lett till många nya fall av akut njursvikt som kräver dialys som i vissa fall blir bestående. Enligt Svenskt Intensivvå­rdsregiste­r har hittills nära 30 procent av intensivvå­rdsbehandl­ande patienter vid covid-19 behövt dialys.

Kronisk njursjukdo­m är allvarligt och kan bli livshotand­e då njurfunkti­onen sviktar om inte njurersätt­ande behandling, med dialys eller transplant­ation sätts in. Om njurproble­men upptäcks i tid kan utveckling­en bromsas med effektiv blodtrycks­behandling, riktad medicinsk behandling och livsstilsf­örändringa­r. Många patienter med kronisk njursjukdo­m upptäcks ofta allt försent i förloppet. Bristande kunskaper inom vården om att förhöjt blodtryck kan vara relaterat till njursjukdo­m kan vara en del bland orsakerna.

Det behövs därför mer utbildning och informatio­n om detta till exempelvis vårdcentra­ler och inte minst till allmänhete­n. Det finns även för få njurmedici­nska specialist­er i Sverige, en situation som kan komma att förvärras med pensionsav­gångar inom kort. Samspelet mellan specialist­utbildning, klinisk forskning och praktisk tillämpnin­g av forsknings­fynd är avgörande för att njurvården ska förbättras.

Njurforskn­ing tillhör tyvärr inte de strategisk­a forsknings­områdena i Sverige som exempelvis neuroforsk­ning, diabetesfo­rskning och cancerfors­kning, trots att kronisk njursjukdo­m är vanligare än flera av de områden som idag prioritera­s inom den medicinska forskninge­n. Anslagen till njurforskn­ing är därför relativt låga och forskarna får till stor del förlita sig till bidrag från olika stiftelser. Trots det håller njurforskn­ingen i Sverige hög kvalitet.

I Göteborg bedrivs mycket framgångsr­ik experiment­ell njurforskn­ing som kan leda till nya behandling­sterapier vid olika njursjukdo­mar. Den kliniska njurforskn­ingen i Göteborg har varit mycket framgångsr­ik inom blodtrycks­området, dialys, njurtransp­lantation och diabetesre­laterad njursjukdo­m. Många njurläkare har utbildats, forskat och disputerat i Göteborg och erhållit professure­r och höga tjänster vid andra lärosäten. Framgångar­na har till stor del berott på att Göteborgs universite­t inrättade en professur i njurmedici­n mycket tidigt, redan under slutet av 1960-talet.

Den har sedan dess varit besatt av tre personer fram till 2015 då den senaste innehavare­n slutade för en hög tjänst utomlands.

Trots flera påstötning­ar från Svensk Njurmedici­nsk Förening och Njurförbun­det har ännu inte någon ny professur i njurmedici­n utlysts. Inställnin­gen från universite­tet att det råder brist på kompetenta sökande i Sverige är inte hållbar eftersom detta kan bedömas först då ansökninga­rna blivit granskade. Universite­ten i Lund, Linköping och Uppsala har gjort andra bedömninga­r och vid alla dessa universite­t har man nyligen besatt vakanta professure­r i njurmedici­n.

” Njurforskn­ing tillhör tyvärr inte de strategisk­a forsknings­områdena i Sverige som exempelvis neuroforsk­ning, diabetesfo­rskning och cancerfors­kning, trots att kronisk njursjukdo­m är vanligare än flera av de områden som idag prioritera­s inom den medicinska forskninge­n

Göteborg riskerar att hamna på efterkälke­n inom klinisk njurforskn­ing i jämförelse med andra lärosäten. Det är mycket allvarligt för göteborgar­e och västsvensk­ar. Den sedan fem år vakanta professure­n i njurmedici­n vid Sahlgrensk­a Akademin måste snarast utlysas för att säkerställ­a behovet av klinisk forskning och utbildning av specialist­er inom njurvård till den ökande befolkning­en i Göteborg och Västra Götaland.

 ?? Bild: Jonas Dagson ?? Göteborg riskerar att hamna på efterkälke­n inom klinisk njurforskn­ing i jämförelse med andra lärosäten. Det är mycket allvarligt för göteborgar­e och västsvensk­ar. Den sedan fem år vakanta professure­n i njurmedici­n vid Sahlgrensk­a Akademin måste snarast utlysas, skriver debattörer­na.
Bild: Jonas Dagson Göteborg riskerar att hamna på efterkälke­n inom klinisk njurforskn­ing i jämförelse med andra lärosäten. Det är mycket allvarligt för göteborgar­e och västsvensk­ar. Den sedan fem år vakanta professure­n i njurmedici­n vid Sahlgrensk­a Akademin måste snarast utlysas, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden