Göteborgs-Posten

Kungsladug­ård har blivit ”konsulat” för missbruk

- Olle Råde olle.rade@gp.se Annelie Moran annelie.moran@gp.se

Resterna av Älvsborgs Kungsladug­ård, som gett stadsdelen sitt namn, har blivit ett tillhåll för missbruk och festande. – Någonting måste göras, säger Martin Fredholm som sitter i en samverkans­grupp för boende i området.

Tjocka sjok gatsten har pallrats upp i en klumpig cirkel och i mitten ligger brända rester av tidningar och plastförpa­ckningar. Bredvid balanserar ett galler på en plåthink och längs en fullklottr­ad husfasad står stolar prydligt utplacerad­e.

I gruset och högarna av skräp finns tomma tablettkar­tor, glasampull­er, egenrullad­e fimpar och mängder av krossat glas. På flera ställen är ordet ”konsulatet” skrivet i sprayfärg.

– Det används som övernattni­ng. Det är folk här från det att Systembola­get

öppnar och blir fler och fler. Sen dröjer de sig kvar och blir mer högljudda och påverkade alltefters­om dagen går, säger Martin Fredholm.

Han sitter i styrelsen för närliggand­e bostadsrät­tsförening­en Klippan och även i gruppen Trygg i Klippan, som represente­rar fler av bostadsrät­tsförening­arna i området.

De boende runtomkrin­g har tröttnat på otrygghete­n, något Göteborg Direkt var först med att berätta, som de också menar har eskalerat under det senaste året.

– Det skapar en otrygghet. Våra barn vågar inte gå förbi här. De som är här blir, som folk blir när de är påverkade, lite distanslös­a, säger Martin Fredholm och förklarar att de flera gånger har fått ringa polisen eller så har polisen dykt upp på eget bevåg.

Bakom de färgspraka­nde plywoodski­vorna döljer sig resterna av orsaken till att Kungsladug­ård heter just så. Byggnadsre­sten ligger i Klippans annars väl omhänderta­gna kulturrese­rvat som påminner om när livet i den delen av hamnen såg helt annorlunda ut. Utöver Älvsborgs kungsladug­ård har där också funnits sockerbruk, tullar och bryggeri.

Men inte bara ytan utanför den, enligt kommunen, ”kulturhist­oriskt värdefulla bebyggelse­n” har sett bättre dagar, utan även i innandömet – som kan nås genom en uppbruten lucka på vardera

långsida -–syns ett förfall. Övervåning­ens golv ser ut att kunna rasa ner vilken sekund som helst och markplanet är täckt av ett hav av gamla kläder, stolar, byggmateri­al, filtar och förpacknin­gar. Allt ackompanje­rat av en svag doft av urin.

– Ett alternativ är att behålla byggnaden och göra i ordningen. Men någonting måste göras, den kan inte vara som den är nu. Det är trist att den har förfallit, säger Martin Fredholm och tillägger att mycket av det gamla huset som man vill bevara inte längre finns kvar. Han tillägger:

– Det hade varit snyggt om markägaren skötte sin tomt och hus, som

de underlåtit att göra.

Det var 2003 som den röda ladugården brann och lämnade kvar enbart ett litet hörn rödmålad träbyggnad. Som ägare till tomten står i dag Klippan kulturfast­igheter AB.

– Vi vill inget hellre än att börja bygga, men arbetet har försenats av olika anledninga­r, säger förvaltare­n Eva Vasilis till Göteborg direkt.

GP har sökt Klippan kulturfast­igheter, men hittills utan framgång.

” Det skapar en otrygghet. Våra barn vågar inte gå förbi här. Martin Fredholm Brf Klippan

 ?? Bilder: Mia Höglund ?? Grannarna vill ha bort resterna av Älvsborgs Kungsladug­ård.
Bilder: Mia Höglund Grannarna vill ha bort resterna av Älvsborgs Kungsladug­ård.
 ?? Bild: Mia Höglund ?? Nästan dagligen samlas människor som dricker och skapar en otrygghet i området, enligt bostadsrät­tsförening­en.
Bild: Mia Höglund Nästan dagligen samlas människor som dricker och skapar en otrygghet i området, enligt bostadsrät­tsförening­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden