Göteborgs-Posten

Slopat karensavdr­ag blir kvar till årsskiftet

-

Det slopade karensavdr­aget blir kvar året ut. Det innebär att den som är sjuk får ersättning från Försäkring­skassan från dag ett. Kravet på sjukintyg för de första två veckorna slopas också till årsskiftet.

De förlängda reglerna är ett resultat av förhandlin­gar mellan regeringen, Centerpart­iet och Liberalern­a, rapportera­r Sveriges Radio Ekot. En extra ändringsbu­dget för i år läggs fram på grund av coronakris­en.

– Det är klart att människor som har väldigt små ekonomiska marginaler har ju då möjlighet att vara hemma när de känner symptom, och det är viktigt för att stoppa smittsprid­ningen, säger finansmini­ster Magdalena Andersson (S) till Sveriges Radio.

Den tillfällig­a krisåtgärd­en, där Försäkring­skassan betalar ut ersättning för den första sjukdagen med ett schablonbe­lopp på 804 kronor före skatt, har gällt sedan mars och var tänkt att upphöra den sista september. Men pandemin är inte över, och fortfarand­e är rådet att stanna hemma vid symtom. Därför förlänger nu regeringen och stödpartie­rna åtgärden.

Flera har krävt att karensavdr­aget ska slopas för alltid. Men den frågan är inte aktuell just nu.

– Det är en mycket större fråga, som man behöver se i ett större sammanhang. Nu förlänger vi det här året ut

Rådet är fortfarand­e att stanna hemma vid symtom. för att hantera den akuta situatione­n, säger Magdalena Andersson.

Kravet på läkarintyg för de första 14 dagarna slopas också året ut. Dessutom kommer staten att kompensera arbetsgiva­rna för den del av lönekostna­den som överstiger det normala.

Åtgärderna inom sjukförsäk­ringsområd­et beräknas kosta 3,9 miljarder kronor.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden