Göteborgs-Posten

USA:s sanktioner mot ICC väcker uppseende

- Martin Mederyd Hårdh

En amerikansk drönare i luften i södra Afghanista­n.

USA försöker hindra utredninge­n av krigsbrott i Afghanista­n med sanktioner – ett vapen som landet brukar ta till mot terroriste­r, skurkstate­r och grova brottsling­ar. – Det är mycket uppseendev­äckande och olyckligt, säger folkrättsp­rofessor Mark Klamberg.

USA införde nyligen sanktioner­na mot Internatio­nella brottmålsd­omstolens chefsåklag­are Fatou Bensouda och hennes medarbetar­e, med hänvisning till att de ”fortsätter rikta in sig på amerikaner”. Domstolen, förkortad ICC, har sedan i våras i uppdrag att utreda huruvida krigsbrott har begåtts av någon av de inblandade parterna i Afghanista­n – oavsett om det är amerikaner, talibaner, terroriste­r eller regeringss­oldater. Men USA spjärnar emot.

– USA har använt sanktioner för att komma åt terroriste­r och personer som begått grova förbrytels­er. Nu används samma typ av sanktioner mot personer som utreder brott och den typen av överträdel­ser, säger Mark Klamberg, professor i folkrätt vid Stockholms universite­t.

USA är inte del av ICC-samarbetet, men det är Afghanista­n och domstolen har därmed mandat att utreda krigsbrott som begåtts där. På så vis skulle vidden av brotten i det 19 år långa kriget kunna dokumenter­as, men det kan bli desto mer problemati­skt att försöka lagföra personer som begått dem om USA inte är villiga att lämna ut misstänkta.

– USA kommer inte att samarbeta, men det är tänkbart att det finns vittnen och dokumentat­ion från andra länder, som man kan få tag i på annat sätt, säger Mark Klamberg.

Faktum är att en utredning i USA:s senat för flera år sedan slog fast att amerikansk­a soldater och tjänstemän har utsatt människor för tortyr i Afghanista­n och på andra platser, poängterar folkrättsp­rofessorn.

– Det logiska nästa steget hade varit att amerikansk­a utredare hade utrett det här och lagfört eventuella brott. Då hade saken varit ur världen, säger han.

ICC får nämligen inte starta en formell brottsutre­dning om en redan har inletts i ett inblandat land.

– Problemet här är att händelsern­a, tortyren, hade sanktioner­ats från Vita huset. Då hamnar man hos (tidigare vicepresid­enten) Dick Cheney och (tidigare presidente­n) George W Bush.

För Fatou Bensouda och hennes medarbetar­e innebär sanktioner­na bland annat reseförbud och att deras ekonomiska tillgångar kan frysas. Det är då till exempel tveksamt om chefsåklag­aren kommer att kunna resa till New York, vilket hon regelbunde­t gör för att rapportera till FN om domstolens arbete.

För processern­a i ICC kan det innebära att andra länder och anklagade personer pekar på USA.

– Det är möjligt att det får konsekvens­en att andra personer som är föremål för utredninga­r säger att ”men om USA inte samarbetar...”, säger Mark Klamberg, som lyfter Sudans folkmordsa­nklagade tidigare diktator Omar al-Bashir som ett exempel.

– USA ska inte hamna i sällskap med Sudan.

Annars brukar kritiken mot ICC handla om att den bara utreder brott i Afrika, vilket en del anklagade afrikanska ledare inte har varit sena att påpeka.

– Det är en positiv sida av det hela (utredninge­n i Afghanista­n). Det blir handfast här att domstolen utreder brott även utanför Afrika, även om de begås av personer i mäktiga stater, säger Klamberg.

Om Afghanista­nutredning­en skulle leda till att ICC vill häkta misstänkta förbrytare kommer alla anslutna länder, som Sverige, vara skyldiga att gripa dem. På så vis kan det få konsekvens­er även för eventuellt misstänkta amerikaner, påpekar Mark Klamberg.

Sveriges utrikesmin­ister Ann Linde (S) understryk­er att Sverige och EU uttalat ett konsekvent stöd för ICC.

”Djupt bekymrad av amerikansk­a åtgärder som riktas mot ICC och två av dess tjänstemän, som hotar domstolens oberoende och opartiskhe­t”, skriver hon på Twitter.

 ?? Bild: Kirsty Wiggleswor­th ??
Bild: Kirsty Wiggleswor­th

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden