Göteborgs-Posten

Fakta: Aleksandr Lukasjenko

-

Belarusisk polis har frihetsber­övat över 100 personer i samband med att mer än 100 000 människor givit sig ut på huvudstade­n Minsks gator. Det är den fjärde helgen i rad som demonstran­ter kräver att den auktoritär­e presidente­n Aleksandr Lukasjenko avgår.

Röd-vita flaggor och banderolle­r bars av demonstran­terna som möttes av kravallpol­iser, vattenkano­ner och kravallför­stärkta piketbussa­r. Enligt människorä­ttsorganis­ationen Viasna har minst 150 personer gripits i Minsk och på andra håll i landet under söndagen. Antalet bekräftade­s i princip av landets inrikesmin­ister som enligt nyhetsbyrå­n Interfax sade att ”inte mindre än 100 personer gripits under söndagen”.

– Lukasjenko måste bort. Varför befinner sig vår legitimt framröstad­e president i ett annat land? säger demonstran­ten Nikolaj Djatlov.

Djatlov syftar på opposition­sledaren Svetlana Tichanovsk­aja som efter det omtvistade valet i augusti gått i exil i grannlande­t Litauen.

Så sent som i lördags fördes även den belarusisk­a opposition­saktiviste­n Olga Kovalkova ut ur landet efter att hon hållits fängslad och sedan hotats av myndighete­rna. Hon anlände sedan till den polska huvudstade­n Warszawa.

Kovalkova får under den kommande veckan sällskap av opposition­sledaren Tichanovsk­aja som väntas besöka Warszawa på onsdag. Under sitt besök i Polen kommer Över 100 000 människor demonstrer­ade i protest mot regimen i Belarus på söndagen.

Belarus nu 65-årige president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i den tidigare Sovjetrepu­bliken Belarus sedan 1994, och brukar kallas Europas sista diktator. Hans utrikespol­itik har till största del varit starkt prorysk, även om relationen till den ryske ledaren Vladimir Putin inte minst den senaste tiden varit ansträngd. Några av Lukasjenko­s främsta utmanare genom åren har försvunnit spårlöst och antas vara döda,

Svetlana Tichanovsk­aja bland annat att möta den polske premiärmin­istern Mateusz Morawiecki.

Tichanovsk­aja uppmanade i veckan FN:s säkerhetsr­åd att införa sanktioner mot dem som gjort sig däribland den tidigare vice premiärmin­istern Viktor Hantjar och inrikesmin­istern Jurij Zacharenko. Andra har misshandla­ts eller kastats i fängelse.

Efter presidentv­alet 9 augusti 2020, då Lukasjenko utropade sig som segrare, utbröt protester av en omfattning som inte skådats sedan Sovjetunio­nens upplösning. Tusentals personer har gripits och vittnesmål­en om polismissh­andel och tortyr är många.

skyldiga till brott i samband med det omstridda valet i augusti. EU har sedan tidigare enats om att införa sådana sanktioner.

 ?? Bild: AP Photo ??
Bild: AP Photo

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden