Göteborgs-Posten

En perfekt stroganoff ska ha mycket smak

- Filip Lyrheden, livsstilsr­eporter

Pudra på lite mjöl i slutet av stekningen för att reda såsen och göra den tjockare.

Husman i fokus är en artikelser­ie där GP synar historien bakom klassiska svenska husmansrät­ter och tar hjälp av experter för att tillaga den ultimata varianten. Smaklig spis!

ka falukorvsv­ersionen och är en gryta med strimlad biff, lök, crème fraiche, dragon, tomatpuré och senap. Det finns olika teorier om dess ursprung, men alla leder till Ryssland. Namnet skulle kunna komma från det ryska ordet ”stroganina”, som antyder att råvaran är fint fördelad. Men många förknippar maträtten med den ryska köpmannafa­miljen Straganov.

I Sverige återkommer korv stroganoff ständigt som ett inslag i den moderna husmanskos­ten. Från sitt ursprung i skolmatsal­arna har den tagit sig vidare ut i hemmaköken och matlådorna på arbetsplat­serna. Förra året förekom den på fängelseme­nyn

” Biff stroganoff liknar den svenska falukorvsv­ersionen och är en gryta med strimlad biff, lök, creme fraiche, dragon, tomatpuré och senap.

som offentligg­jordes när hiphop-artisten ASAP Rocky satt häktad i Sverige, efter ett bråk i centrala Stockholm. Ofta behåller maträtten sin klassiska skepnad, men i vissa fall i ny tappning, till exempel genom den vegetarisk­a varianten halloumi stroganoff.

För att ta reda på hur man lagar perfekt korv stroganoff har GP rådfrågat tre experter.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden