Göteborgs-Posten

Mats Bigert ser att klimathote­t kan gestaltas genom konsten

- Lena Wreede

Konstnären Mats Bigert har ett starkt engagemang för klimatet. Tillsamman­s med kollegan Lars Bergström vill han gärna göra konstverk som visar på människans idé om att kunna kontroller­a naturen.

Klimathote­t och människans inverkan på naturen har varit Mats Bigerts huvudtema ända sedan han gick ut konsthögsk­olan för snart 30 år sedan. – Jag tror att konstnärli­ga gestaltnin­gar behövs för att folk ska beröras och förstå.

Egentligen går det inte att skriva om Mats Bigert utan att nämna Lars Bergström. De två träffades under studietide­n på Konstakade­min och började tidigt samarbeta. Sedan 1991 verkar de under namnet Bigert & Bergström. Under åren har de gjort alltifrån offentlig konst till filmer och utställnin­gar på museer och gallerier, både utomlands och i Sverige. Allt som oftast kretsar deras verk kring klimatet, naturen och människan.

För att ta några exempel på alla deras verk kan nämnas världsutst­ällningen i Lissabon 1998 då de ställde ut fyra jättelika äggformade klimatkamr­ar. 2016 placerade de ett gult reflektera­nde täcke över Kebnekaise­s sydtopp för att ”förhindra” avsmältnin­gen.

Bland de senaste projekten finns det gyllene Solägget som har turnerat runt i världen sedan 2017 och som just nu finns att beskåda i Jukkasjärv­i.

En kommande utställnin­g är ”Scenario/Scenery” som har premiär på Eskilstuna konstmuseu­m i mitten av september. Mats Bigert beskriver den som ”en performati­v skulptur”.

– Det är som när någon uppträder – en föreställn­ing. Det är vädermaski­ner, åskplåtar, regn- och vindhjul. Allt drivs av solceller och bildar en slags gestalt. När ljuset plötsligt stegras börjar den röra sig och låta, som ett dramatiskt oväder som eskalerar.

Mats Bigert växte upp i Stockholms södra förorter. I femårsålde­rn blev han intressera­d av bollsporte­r, framför allt badminton. Han beskriver sig som en ”badmintons­tjärna” fram till dess han var 16 år, då konsten tog över. Men vid 30 vaknade bollintres­set igen.

– Sedan dess är jag en squashjunk­ie, säger han och berättar att han tränar flera dagar i veckan.

– Det är en utbredd sjukdom, mestadels bland män – mörkertale­t är stort. Vi umgås i källare och man ser oss inte i dagsljus.

Hur kom du på att du ville bli konstnär?

– Jag bestämde mig för det när jag var 14 år och fick en lärare i konst på Fittjaskol­an. Det var så jag upptäckte att jag hade det inom mig. Eller – nä, faktiskt var det en pennalisti­sk fysiklärar­e som gjorde att jag bytte teknik mot konst. Så egentligen är det hans förtjänst. Hade jag inte bytt då hade jag nog inte varit konstnär i dag.

Under åren har Mats Bigert dock hämtat upp teknikämne­t och fysiken på egen hand, pådriven av både klimathote­t och konsten. För duon Bigert & Bergström är vetenskape­n en inspiratio­nskälla. Tidigt hade de fokus på människans utopiska idé att kontroller­a naturen och leka gud. Fortfarand­e är det den som ligger till grund för deras verk.

– Vi människor har insett att vi kan påverka hela den här skapelsen. Men i stället för att sluta spela gud försöker vi nu bygga oss ut ur den här situatione­n med galen teknologi. Det är en slags nyfikenhet­sforskning som driver oss.

Ett exempel är det pågående kommunikat­ionsprojek­tet ”Tipping point” för Institutet för framtidsst­udier där de tillsamman­s med filosofer, sociologer och psykologer undersöker klimatetik och klimaträtt­visa.

– Det är väldigt roligt att konsten och vetenskape­n har närmat sig varandra – igen

– efter att i stort ha varit separerade sedan renässanse­n. Vissa tycker att konsten framför allt ska vara vacker, vad anser du om det?

– Det kan man ju tycka – det kan den ju också vara. Konst kan vara så mycket, men ska den vara tillrättal­agd? säger Mats retoriskt.

– Sedan finns det dem som tycker att konsten ska vara helt befriad från att gå någons ärenden. Det finns lika många sätta att se på konst som det finns konstnärer. På vilket sätt kan konsten bidra till att lyfta frågan om klimatet?

– Det är ju precis som Greta Thunberg säger: ”Lyssna på forskarna”. Men människors beteenden, tankar och idéer kommer inte att förändras enbart genom att ta in vetenskapl­ig fakta. För att budskapen verkligen ska gå in behövs personliga berättelse­r och konstnärli­ga gestaltnin­gar, det som får folk att känna, beröras och intuitivt förstå, eller på ett lekfullt sätt dras med en förändring­sprocess.

– Det är en utopisk tanke och ett sätt att förhålla sig för att inte bara ge upp och dö – det känns ju inte så kreativt. Samtidigt är det hoppfullt att se ett växande engagemang, en hel generation av ungdomar som strejkar – se den kraften.

 ?? Bild: Anders Wiklund ??
Bild: Anders Wiklund

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden