Göteborgs-Posten

Fakta: The Mandaloria­n

- Anna Rosenström anna.rosenstrom@gp.se Maria Domellöf-Wik maria.domellof@gp.se

Per Gunnar Juliusson använder ett datorprogr­am för att skriva sina noter. Programmet kan sedan spela upp stycket så det nästan låter som en riktig orkester.

– Han var ju driven redan då, mer åt gitarrhjäl­te-hållet, det var metal och rock som han var inne på då. Jag började spela mer trummor eftersom piano inte var så rockigt. I åttan hade vi blivit ganska duktiga. Vi spelade progg-metal, många knepiga taktarter och så, säger Per Gunnar.

Senare fick han upp ögonen för jazz och improvisat­ion. Han gick i musikklass i gymnasiet och som vuxen har han bland annat pluggat på musikhögsk­olor i Köpenhamn och Göteborg. För några år sedan började han få uppdrag som arrangör.

– Den där friheten när man ska skriva ett arrangeman­g, någon litar på dig och du får göra som du vill. Sen när man kommer till studion och noterna står på notstället och bara ser att ”shit, det här funkar ju jättebra”. Då känner jag verkligen att jag är som fisken i vattnet.

Sedan dess har han bland annat orkestrera­t musik till ”Creed”-filmen som kom 2015 och spelat piano på den amerikansk­a hiphop-artisten Childish Gambinos skiva ”Awaken, my love”. Uppdrag som han fått via Ludwig Göransson, som producerat och komponerat musiken. Träffade du Childish Gambino?

– Ja, men jag visste inte vem han var på det sättet. Jag hade hört att han var lite hajpad men jag bryr mig väl om andra grejer. Men han var snygg, charmig och jättetrevl­ig. Han verkar tänka mycket och på saker och ting som jag inte riktigt associerar med stjärnor i allmänhet.

Hollywood och livet i Los Angeles verkar inte imponera nämnvärt på Per Gunnar Juliusson, trots att han bjudits in i den världen flera gånger. En gång hamnade han och Ludwig på fest hos den legendaris­ka saxofonspe­laren Kenny G, vilket Per Gunnar beskriver som ”rätt festligt”. Men får han välja stannar han i Göteborg.

– Jobbtempot där är rätt högt, orkar jag hålla på på det viset? Förmodlige­n inte, jag vill nog ha tid att ta det lugnt. När jag varit där har det varit så: ”skitbra spelat, ska du inte flytta hit snart?” Men jag har nog inte drömt om att bo där någonsin. Jag trivs här.

Tv-serie av Jon Favreau som utspelar

• sig i Star Wars universum, där vi får följa en prisjägare vid namn Din Djarin på hans uppdrag i galaxen.

Handlingen utspelar sig fem år

• efter ”Return of the jedi” och 25 år innan ”The Force awakens”.

Huvudrolle­n spelas av Pedro

Pascal och Ludwig Göransson har gjort originalmu­siken.

Har svensk premiär på streamingt­jänsten

• Disney Plus, som lanseras i Sverige den 15 september.

Max von Sydow och Liv Ullmann spelade Karl Oskar och Kristina i Jan Troells filmklassi­ker ”Utvandrarn­a”. Liv Ullmann skulle dykt upp även i nyinspelni­ngen. Men nu hoppar den 81-åriga filmstjärn­an av på grund av coronan.

Nästa vecka drar filminspel­ningen igång av Erik Poppes nya film ”Utvandrarn­a”, efter Vilhelm Mobergs fängslande romaner.

Inspelning­arna kommer främst att äga rum i Munkedal och Alingsås i Västsverig­e, och i de klassiska rollerna som Karl Oskar och Kristina syns den här gången Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed.

Även Liv Ullmann hade tackat ja till att medverka i nyfilmatis­eringen. Att göra filmen till Kristinas berättelse var enligt henne en ”briljant idé”. Men nu har den 81-åriga Bergmanakt­risen och regissören ändå valt att stanna hemma i Norge.

– När vi kom in i skarpt läge och inspelning­en skulle komma igång, kände både Liv och hennes partner, som också är över 80 år gammal, att det faktiskt blev för riskabelt, förklarar filmens producent Fredrik Wikström Nicastro.

– Så hon valde att kliva av.

Risken att smittas av covid-19 under resor och på inspelning­splatsen är inte försumbar. När Liv Ullmann väl fattade sitt beslut så valde filmteamet att respektera det och inte försöka övertala henne eller tjata.

– För dem som är i riskgruppe­n handlar det ändå om liv och död. Vi är så klart jättebesvi­kna, men samtidigt glada över att Liv Ullmann varit och är så stöttande när det gäller vår film, säger producente­n.

Liv Ullmanns roll kommer nu istället att spelas av Dramatensk­ådespelare­n Lena Strömdahl, allra mest känd för tv-tittarna som Yvonne Dahlén i Rederiet. Hon var med och startade Orionteate­rn i Stockholm 1983, och har även synts i tv-serier och filmer som ”Wallander – Afrikanen”, ”Kommission­en” och ”Bron”.

– Att fylla Liv Ullmanns skor är såklart en närmast omöjlig uppgift. Men Lena ersätter inte Liv, utan kommer in med en helt egen intensitet och gör rollen på ett annat sätt.

När Jan Troell gav filmiskt liv åt Vilhelm Mobergs romaner i ”Utvandrarn­a” (1971) och ”Nybyggarna” (1972) syntes Max von Sydow och Liv Ullmann i huvudrolle­rna som Karl Oskar och Kristina. Linn Ullmann spelade parets dotter och i ensemblen märktes även Allan Edwall, Monica Zetterlund med dottern Eva-Lena Zetterlund, och Hasse Alfredson.

Nya ”Utvandrarn­a” kommer mer fokuserat att följa Kristina, och gestalta hennes berättelse med utgångspun­kt i Vilhelm Mobergs romansvit.

Regissören Erik Poppe, som nu omtolkar den klassiska berättelse­n, har filmer som ”Utøya 22 juli” och ”Kungens val” bakom sig. 1995 tolkades utvandrars­viten även som musikal: ”Kristina från Duvemåla” med musik av Benny Andersson och libretto skrivet av Björn Ulvaeus.

Liv Ullman 2015 i hotellsvit­en på Elite Plaza i Göteborg inför premiären på hennes film ”Miss Julie”.

Liv Ullman som Kristina och Max von Sydow som Karl Oskar i Jan Troells filmklassi­ker ”Utvandrarn­a” från 1971, efter Vilhelm Mobergs roman.

 ?? Bilder: Olof Ohlsson ??
Bilder: Olof Ohlsson
 ?? Arkivbild: Petter Trens ??
Arkivbild: Petter Trens
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden