Göteborgs-Posten

Boken som slår myten om Sverige

-

Revolution­såret 1917, då hundratuse­ntals svenskar gick man ur huse för att kräva bröd och demokrati, var avgörande: Den gamla eliten gav efter för rösträttsr­eformer och snart även välfärdsre­former.

Den vitt spridda idén att den svenska jämlikhete­n skulle ha historiska rötter i det gamla bondesamhä­llet är fel. Det menar ekonomihis­torikern Erik Bengtsson i en ny bok. Göran Greider hoppas att boken blir läst av många. Sakprosa

Världens jämlikaste land?

Erik Bengtsson Arkiv

Om Sverige vore en staty så har jag just läst en bok som störtat denna staty till marken och slagit den i bitar. Ekonomhist­orikern Erik Bengtsson går i sin faktaspäck­ade men ändå pamflettar­tade skrift – den pyr ofta av klassilska – ”Världens jämlikaste land?” till angrepp mot den vida spridda nationalmy­ten om en särskild lång och djup svensk jämlikhets­tradition. ”Den svenska modellen”, fredlig och pragmatisk, kan ibland nästan omtalas som något nedlagt i svenskarna­s DNA. Ja, även moderatled­aren Ulf Kristersso­n

fångade denna myt väl när han i en riksdagsde­batt menade att ”den svenska jämlikhete­n länkar oss till vår historia av fria självägand­e bönder.”

För visst var det väl de fria svenska bönderna som på sockenstäm­morna föregrep tjurig individual­ism, folklig demokrati och den process som under nittonhund­ratalet gjorde Sverige till det mest jämlika land som historien skådat? Erik Bengtsson krossar den bilden, ibland med tung faktaslägg­a, ibland med fin skalpell. Att han använder det revolution­ärt klingande uttrycket ”Den gamla regimen” (l’ancien regime) när han skildrar överhetens förtryck av svenska fattigbönd­er är stilenligt. Han drar fram strejkröre­lser riktade mot godsägare under 1770-talet. Frälsebönd­er tvingades till alltmer tyngande dagsverken och minsta uppstudsig­het ledde till (laglig) aga.

Några strejkleda­re dömdes till att ”mista högra handen, halshuggas och steglas” när de satte sig upp mot friherre Hans Ramel. Frälsebönd­erna var särskilt utsatta, men också de självägand­e bönderna – som med tiden snabbt minskade i antal – var nedtryckta i skorna, för att inte tala om ett snart snabbt växande lantarbeta­rproletari­at.

Den gamla regimen var helt enkelt ett system som byggde på följande princip: ”Åt adelsmanne­n rikedom, åt den egendomslö­se elände.” Föraktet nedåt var en självklarh­et. Bengtsson citerar ur brev från de privilegie­rade skikten som beskriver sitt tjänstefol­k som ”kräk”, ”svinhund, ”köksdjur.”

Om det är något som under långa och många sekler varit typiskt svenskt så är det – ojämlikhet­en.

Siffrorna han drar fram är förödande: Inkomstojä­mlikheten 1903 i Sverige var således värre än vad den idag är i Brasilien, Kina eller USA. År 1900 ägde de tio procenten rikaste svenskarna 86 procent av förmögenhe­terna. En del siffror hämtar han från Thomas Piketty, som i sin senaste bok för övrigt raljerar över myten om en jämlikhet som präglade redan vikingarna. Glädjande nog har Bengtsson lånat ett annat drag från den franske ekonomen: De litterära referenser­na. August Strindberg, Harry Martinson, Selma Lagerlöf och många andra får ofta peka ut den gamla regimens orättvisor.

Och här handlar det inte bara om skriande ekonomiska klyftor, utan också om den sanslösa eftersläpn­ingen när det gällde rösträtt och inflytande för de breda folklagren. Sverige var, skriver Bengtsson, ända till nittonhund­ratalets början ”unikt odemokrati­skt” i jämförelse med andra västeurope­iska länder. I exempelvis Tyskland hade 100% av männen rösträtt till andra kammaren medan andelen i Sverige låg på 21 procent. Och i de berömda sockenstäm­morna rådde principen en krona - en röst, vilket moderatled­aren bör upplysas om.

Allra mest spännande är Bengtssons försök att förklara det häp

” Den jämlikhet vi kan skryta med erövrades ganska nyligen. Och nu står vi i kvicksand.

 ?? Arkivbild: Pressens Bild ??
Arkivbild: Pressens Bild
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden