Göteborgs-Posten

UR:s Skrivglapp­et är ett magplask

- Ingrid Bosseldal kultur@gp.se

UR:s dokumentär Skrivglapp­et är för okritisk menar Ingrid Bosseldal.

Debatten om ungas skrivförmå­ga är tröttsam. Ingrid Bosseldal eftersöker läraretik och kritiskt tänkande.

Någon – UR eller varför inte alla de som i upprörda texter därefter utropat skrivkris – borde ha reagerat redan vid de inledande undergångs­tonerna i dokumentär­en Skrivglapp­et. Jag tänker särskilt på när vd:n för företaget Transcom slår fast att ”90-talisterna … hade en god skriftkuns­kap generellt, och den senare generation­en, födda efter 2000, har en sämre skriftkuns­kap”.

Vad menar karln? De som är födda efter 2000 går ju till största del fortfarand­e i skolan. Somliga ur millenniet­s allra första årskullar (födda 2000 och 2001) kan förvisso ha hunnit ut och nosa på arbetsmark­naden. Men knappast i en omfattning som gör det möjligt att påstå att de represente­rar det språkliga förfall som dokumentär­en både konstruera­r och vill förklara.

UR-dokumentär­en följer troget mallen för den skrivkrisg­enre som skrivforsk­aren Martin Malmström identifier­ade i sin bok ”Synen på skrivande” (Media-Tryck, 2017). Typiskt för genren är nostalgisk­a berättelse­r om ett föredömlig­t förgånget, hånfulla citat ur elevtexter och rena anekdoter.

Typiskt är också att så många är redo att okritiskt föra innehållet vidare. När nu ledarskrib­enter, krönikörer och skoldebatt­örer runt om i landet kommentera­r UR-dokumentär­en saknas all vilja till att kritiskt värdera innehållet. I stället brassar tidningarn­a på: ”En rapport från UR visar att ungdomar i Sverige skriver allt sämre”, skriver Norrbotten­s-Kuriren (29/8). ”Allt fler unga kommer ut i arbetslive­t utan grundlägga­nde skrivförmå­ga”, konstatera­r DN (30/8). ”Unga skriver för dåligt, nekas jobb”, skriver SVT (26/8).

I själva verket är det, som skrivforsk­aren Maria Westman påpekar i dokumentär­en, svårt att veta om skrivförmå­gan försämrats eller ej. Inte minst som studentpop­ulationen förändrats över tid och andelen av befolkning­en som går vidare till högre studier kontinuerl­igt ökat i många decennier. Det kan vara så att skrivförmå­gan är sämre i dag, men vi vet inte. De två Novusunder­sökningar som gjorts på uppdrag av UR och som används som ett retoriskt stöd för programmet­s tes om skrivkrise­n bland ”våra” unga (som de kallas i programmet), säger inte något om hur det verkligen är. Det Novus mäter är nämligen bara lärares och avnämares upplevelse­r av ungas skrivande.

Det intressant­a med dessa undersökni­ngar är att liknande studier från tidigare decennier visar på precis samma upplevelse­r, och varje gång har det utlöst ett nostalgisk­t blickande bakåt där det förgångna gjorts om till något eftersträv­ansvärt men förlorat. 1963 rapportera­des exempelvis i en stor avnämarund­ersökning författad av Urban Dahllöf att svenska universite­tsstudente­r, särskilt inom humaniora och samhällsve­tenskap, upplevdes ha brister i sin skriftliga förmåga. Och inför de nya läroplaner­na 1994 redovisade riksdagens revisorer att svenska skolelever­s framställn­ingsförmåg­a uppfattade­s ha allvarliga brister. Ett annat exempel på krisutrop som fått medialt genomslag är ett högtidstal som Svenska Akademiens direktör H S Nyberg höll 1970 om den svenska ungdomens försämrade språkbruk och skolans läroplaner­s hemliga ”motvilja mot formell träning”.

Precis som Skrivglapp­et så bygger dessa undersökni­ngar och debattinlä­gg på upplevelse­r eller anekdoter, inte på studier av förändring­ar av elevers eller studenters faktiska skrivförmå­ga. Sannolikt på grund av att det är komplicera­t att i efterhand göra den typen av historiska jämförelse­r.

Att skriva är svårt, kanske en av de svåraste färdighete­rna att tillägna sig. Den kräver omsorgsful­l övning genom hela skolgången. Och den kräver att man bottnar i det man skriver om. Det är inte för inte som skrivande för många, både unga och äldre, är förbundet med ångest. Att skriva dåligt är stigmatise­rande. En dåligt skriven text påverkar trovärdigh­eten både för skribenten och texten.

Parodiskt nog drabbas jag av återkomman­de rysningar över språkfelen i UR-dokumentär­en och än mer av den språkligt bristfälli­ga text som ackompanje­rar Novus undersökni­ngar. De framkallar dessutom precis den lust att citera och håna, som så många andra skrivkris-debattörer också drabbats av – men av bland annat läraretisk­a skäl borde ha stått emot. Etnologen i Skrivglapp­et som med ett elakt flin på läpparna läser högt ur ett svårbegrip­ligt elevalster, är bara den senaste i raden. Vem är hon att lämna ut en students misslyckan­de på detta sätt?

Med detta sagt: Den särskilda satsning på olika program om skrivande som UR i år gör har ett vällovligt syfte och är sannolikt av godo. Synd bara att den måste börja med ett magplask.

” Vem är hon att lämna ut en students misslyckan­de på detta sätt?

 ?? Bild: UR ??
Bild: UR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden