Göteborgs-Posten

Blåvitts första träning efter att Asbaghi sparkades

- Fredrik Janlind fredrik.janlind@gp.se

Pontus Wernbloom och hans IFK Göteborg hade i går sin första träning sedan Poya Asbaghi fick sparken.

Poya Asbaghis tid i IFK Göteborg är över. Samtidigt som spelarna i klubben känner ett stort ansvar för att deras tränare fick sparken. – Det går inte att tro att allt blir bra bara för att du har sparkat tränaren, säger Pontus Wernbloom.

Ingen Poya Asbaghi.

I stället var det hans assisteran­de tränare, och nära vän, Ferran Sibila som ledde det första träningspa­sset sedan IFK Göteborg sparkade Poya Asbaghi.

– Det här var ju ingen situation som jag ville ha ... det är en konstig situation och det är många känslor. Vi måste dock se framåt nu och vi har en match som väntar där vi måste prestera, säger Ferran Sibila. Hur är det att inte veta om du leder laget som ansvarig eller inte mot Hammarby?

– Det där är inget som hänger på mig. Jag försöker bara se till vad jag kan kontroller­a och förbereda spelarna och analysera Hammarby. Det är det jag kan göra.

Kommer du prata med Poya inför matchen?

– Jag är säker på att vi kommer att ringa varandra. Det kommer inte att försvinna.

Kommer det bli lite förändring­ar i hur ni spelar?

– Som människa är det nog omöjligt att hitta två personer som tänker hundraproc­entigt likadant. Vi hade en bra förståelse för varandra och ser på fotboll på samma sätt. Men vi är också olika människor så vissa saker kommer att bli annorlunda.

Pontus Wernbloom hann knappt landa i Göteborg igen efter flytten hem efter elva år utomlands innan klubben sparkade Poya Asbaghi.

– Det gick undan ja ... det är alltid tråkigt när det händer men nu är det vad det är. Det är fotboll och vi kan bara gå vidare nu. Vi kan inte göra så mycket annat, säger han.

Du har varit med om det här förr?

– Ja, och det är alltid lika jäkla tråkigt när det händer. Du kan inte sparka 25 spelare heller, så enkelt är det. Man får lita på att klubben gjort det som de tror är bäst för dem. Vi spelare kan bara vara profession­ella och se till att vinna matcher. Det är bara vi på planen som kan göra det, säger han och fortsätter:

– Sen finns det alltid en människa bakom även om det här är en del av spelet. Poya är inte den första eller den sista som får sparken häruppe. Det kommer med jobbet.

Även om de två inte hade varit tränare och spelare ihop särskilt länge så hörde Pontus Wernbloom ändå av sig efter beskedet.

– Jag drog iväg ett sms. Det är verkligen skittråkig­t. Jag har inget

Ferran Sibila ledde träningspa­sset.

ont att säga om honom som person eller tränare, säger han.

Känner du som rutinerad spelare att du får ta lite mer ansvar nu?

– Nej. Det här är ingen traumatisk upplevelse. Det är skittråkig­t. Ofta får man känslan att man har svikit tränaren och det är inte bara att tro att allt blir bra för att man har sparkat tränaren. Det är med hårt jobb som vi kommer att ta oss igenom det här. Vi kan inte tro att allt löser sig bara för att förändrats på ledarsidan. Det är vi på planen som måste ta tag i det.

En som varit med betydligt längre under Poya Asbaghis tid än vad Pontus Wernbloom har är den grekiske målvakten Giannis Anestis.

– Det är en tuff situation det här ... men fotbollen är sådan! Det kan hända i varje lag i varje land. Vi måste dock gå vidare för vi har en match snart igen som väntar, säger han. Är det mycket känslor inblandat nu?

– Ja, under de första dagarna. Sen måste du börja se framåt igen. Vi måste vinna matcher. Vi spelare har också ett ansvar för den här situatione­n. Vi måste ge allt på varje träning och i varje minut av varje match nu för att börja plocka lite segrar igen.

 ?? Bilder: Michael Erichsen ??
Bilder: Michael Erichsen
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden