Göteborgs-Posten

Berglund hyllas för sitt ledarskap på planen

- Fredrik Janlind fredrik.janlind@gp.se

Det är inget snack. Det är Emma Berglund, 31, som är ledaren ute på planen för Göteborg FC. En roll som veteranen stortrivs med och hyllas för. – Jag är en verbal spelare och jag behöver vara det, säger hon.

”Rulla bollen”.

”Jobba hem”.

”Nu lyfter vi upp”.

Orden är Emma Berglunds. För när Göteborg FC spelar är det allt som oftast lagkaptene­ns pipa som hörs.

Lagkamrate­rna styrs på planen av sin kapten och det är inget snack. Det är Emma Berglund som är den stora ledaren på planen för Göteborg.

En roll som hon själv trivs med. – Jag är en verbal spelare och jag behöver vara det. Jag har en vilja att vara aktiv själv och jag märker att i vissa matcher så behövs det mer än andra. Den här matchen var en sådan, sa hon efter segern mot Eskilstuna i lördags.

Hade du varit lika verbal även utan lagkaptens­bindeln?

– Ja, det skulle jag säga. Jag tänker inte på den. Men det är en fördel att du kan skrika lite på domaren med den på dig.

Hur viktigt är det med ledare ute på planen?

– Oavsett vilket lag du spelar i så vill du ha ledare. Sen kan du vara en ledare på olika sätt. Det är många här som visar på andra sätt än att prata. Kolla på hur finskorna löper dag ut och dag in. Det är helt otroligt. Du har slitvargar­na på mitten

Emma Berglund trivs med sin ledarroll i GFC. som jobbar ihjäl sig offensivt och defensivt, säger hon.

Låter som att du hade kunnat rabbla upp hela laget?

– Ja, i princip är det så!

För Mats Gren var det inget snack. När han kom in och tog över Göteborg FC tillsamman­s med Jörgen Ericson inför den här säsongen var det ett givet val vem som skulle bli lagkapten.

– Hon är jättevikti­g för laget. Hon är en ledare och dirigerar och håller ihop det. Det behövs i varje lag att någon tar tag i det, säger Mats Gren.

Segern mot Eskilstuna innebar att Göteborg gick upp på samma poäng som Rosengård i serietoppe­n. Dock har Rosengård en match mindre spelad.

– Vi vet förutsättn­ingarna inför varje match. Det är kniven mot strupen fram tills dess att något annat händer. Vi ska bara ta så många poäng som vi kan, säger Emma Berglund.

 ?? Arkivbild: Carl Sandin ??
Arkivbild: Carl Sandin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden