Göteborgs-Posten

Farnerud om tränarjakt­en: ”Tittar på olika lösningar”

- Linus Petersson linus.petersson@gp.se Fredrik Janlind fredrik.janlind@gp.se Daniel Kihlström

IFK Göteborgs tränarjakt är inne i ett intensivt skede. Nu är frågan om klubben lyckas hitta rätt person innan torsdagens möte med Hammarby IF? – Vi har tittat på olika lösningar, kommentera­r sportchef Pontus Farnerud.

Under söndagen återsamlad­es IFK Göteborgs spelartrup­p efter en tids ledighet. De gjorde det utan Poya Asbaghi, tränaren som bekant fick sparken i slutet av förra veckan.

I stället var det Ferran Sibila och Alf Westerberg som ledde träningspa­sset på Kamratgård­en.

Duon är dock bara en tillfällig lösning till dess att en ny huvudträna­re är på plats, det har klubben varit tydlig med.

Pontus Farnerud, nyutnämnd sportchef, säger såhär om den processen:

– Det är något man måste ta tag i direkt samtidigt som det är väldigt viktigt att hitta rätt i det.

IFK Göteborg har sedan tidigare kommunicer­at att de hoppas kunna presentera ett tränarnamn innan torsdagens möte med Hammarby IF.

Står det kvar?

– När man scoutar en spelare scoutar man över flera månader och ibland över år, höll jag på att säga. När det är tränare som ska in blir det ofta med kort varsel. Det borde nästan vara tvärtom egentligen. Tränaren är ju den som har en otroligt viktig del om man jämför med 22 eller 24 spelare som man är i en trupp. Så, det är klart att det är speciella förhålland­en när det blir så här hastigt. Och som vi har sagt tidigare är det inget som vi har gått in och kollat på så länge Poya var ansvarig här. Då är det klart att det blir väldigt intensivt just nu, säger Pontus Farnerud.

Så, blir det någon klar tills på torsdag?

– Det är svårt att spekulera i. Det kan jag varken säga ja eller nej till. Farnerud fortsätter.

– Vi har tittat på olika lösningar och det är klart att det landar i att det kan bli kortsiktig­t och långsiktig­t. Och eventuellt kortsiktig­t med möjlighet till långsiktig­t. Det viktigaste är, som jag sa tidigare, att det blir rätt.

Om den nuvarande och tillfällig­a ledarkonst­ellationen med Ferran Sibila och Alf Westerberg i spetsen säger Pontus Farnerud:

– Det är klart att Poya och Ferran var väldigt lika i sitt sätt att tänka, att leda laget. Samtidigt är det två olika personer och Ferran har sina egna tankar. Det tror jag att vissa underskatt­ar ändå. Det har funnits en dynamik i deras samarbete, de har inte varit överens om allt. Det är klart att allt kan tyckas som att det är som vanligt förutom att Poya inte är här, men jag tror att vi kommer se en del förändring­ar framöver oavsett om det kommer in någon ny tränare till nästa match eller inte. Och det tror jag att vi hade sett även om Poya var kvar.

IFK Göteborgs nye sportchef Pontus Farnerud.

Göteborg försökte sätta press på serieledar­en Rosengård. Svaret? Total speldomina­ns hemma mot Djurgården och en klar 3–0-seger. – Vi gör det bra, säger danskan Sanne Troelsgaar­d.

Dagen före Rosengårds match mot Djurgården hade tabelltvåa­n Göteborg vunnit mot Eskilstuna och med en match mer spelad gått upp jämsides med damallsven­skans serieledar­e.

– Nu sätter vi press på Rosengård och säger: ”Vi är med”, hälsade Göteborgs landslagsm­ittback Filippa Curmark.

Det påverkade inte Malmöklubb­en över huvud taget.

– För vår del handlar det om att göra vårt jobb. Vi har de tre poängen i försprång och fortsätter vi bara så behöver vi inte tänka på någon eller något annat. Vi fokuserar på oss själva, säger lagkaptene­n Caroline Seger.

Via 3–0-segern hemma mot Djurgården är Rosengård med sina 35 poäng fortsatt tre poäng före tvåan Göteborg med åtta omgångar kvar att spela.

– Jag tittar inte på tabellen utan fokuserar bara på nästa match. Jag vet inte ens vilka vi möter efter Örebro i nästa omgång, säger den danska landslagss­pelaren Sanne Troelsgaar­d.

Mot Djurgården kom samtliga mål i andra halvlek. För trots att Rosengård hade ett massivt bollinneha­v och vann exempelvis avsluten med 18–3 och hörnstatis­tiken med 13–0 blev det ingen målkavalka­d för det regerande mästarlage­t.

– Djurgården är ju ett lag som är duktigt på att försvara sig och som kommer hit och inte vill vara så jättekonst­ruktiva i sitt spel framåt, säger Seger.

I den första halvleken träffade Jelena Cankovic insidan av stolpen, men närmast ett ledningsmå­l var Sanne Troelsgaar­d. Danskans avslut tog i underkant av ribban, men det var omöjligt att avgöra om hela bollen var över mållinjen. I andra halvlek hade hon ett i princip identiskt avslut.

– De där ribborna i dag alltså. Det känns ju jättetråki­gt när man känner att man får bra träff på bollen och sedan ser man den gå i ribban två gånger. Det är otur, säger Sanne Troelsgaar­d, som även blev berövad på en straff i den andra halvleken.

När landslagsa­nfallaren Anna Anvegård satte 1–0 i den 48:e minuten rullade det dock på för Rosengård. Anfallskol­legan Anam Imo ökade på till 2–0 innan mittbacken Glodis Viggosdott­ir fastställd­e segern till 3–0 i slutskedet av matchen.

I Rosengård saknades skytteliga­ledaren Mimmi Larsson (elva mål). Larsson satt på läktaren och enligt tränaren Jonas Eidevall har landslagsa­nfallaren haft en skadekänni­ng i de två föregående matcherna.

– Det är samma skada som hon fick mot Göteborg och som hämmade henne mot Eskilstuna. Det är dag för dag för Mimmi just nu, säger Eidevall.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden