Göteborgs-Posten

Dubbel seger för Sverige i Finnkampen

- Bella Franzén Ingela Ahlberg

Damerna krossade finländsko­rna, herrarna avgjorde i sista grenen. Trots de tuffa coronaföru­tsättninga­rna lyckades Sverige vinna dubbelt i Finnkampen. – Det känns extra skönt. Jag visste inte ens om jag skulle få ihop ett lag, säger förbundska­ptenen Karin Torneklint.

Dubbelsege­rn på 800 meter räckte för svensk herrseger i friidrotts­landskampe­n med fem poängs marginal.

– Det känns verkligen bra att få avgöra, nu blir det en roligare hemresa, säger vinnaren i loppet, Andreas Kramer.

Sverige vinner dubbelt för sjätte gången de senaste åtta åren.

– Det är så himla kul att vinna när det är spännande, att det ovisst ända in till sista loppet, säger Torneklint.

– Det var jättekul att vinna damernas tävling också, men det var inte samma anspänning.

Att dubbelsege­rn kom trots förutsättn­ingarna – att svenskarna var tvungna att coronatest­as och dessutom var tvungna att resa fram och tillbaka samma dag – tyckte Torneklint var extra skönt.

– Ja det var det. För bara några dagar sedan kände jag att jag inte kunde få ihop ett lag, så det känns ännu härligare nu.

Sveriges herrar låg under med 16 poäng efter den första dagen. Och inledde söndagen med ytterligar­e poängtapp i de första grenarna.

Sedan tog Sverige igen en del genom en trippel i kula. Wictor Petersson vann med 20,05 meter före Jesper Arbinge och Viktor Gardenkran­s. Det var första gången på 45 år som de svenska herrarna tog en trippel i kula.

Det blev även en svensk trippel på 10 000 meter där den 19-årige Emil Millán de la Oliva vann på nytt svenskt juniorreko­rd.

I längd blev det som väntat en kamp mellan Thobias Montler och finländare­n Kristian Pulli. Ingen av dessa åttameters­hoppare hade någon vidare dag och det slutade med

Efter herrarnas 4x400 meter lämnade finländarn­a in en protest och Sverige lade då in en motprotest för det gruffande som var under stafetten. Protestern­a godkändes inte.

– Det är jag glad för, ska vi ha såna här stafetter måste man kunna nudda varandra, det ingår, säger Torneklint.

Svenskorna vann med 35 poängs marginal.

Dagen inleddes med att Amanda Holmberg satte nytt personligt rekord med 1,44 sekunder och tog

Khaddi Sagnia och Tilde Johansson såg till att det blev 15–7 till Sverige i längdhopp vilket säkrade en svensk seger.

– Det känns skitbra, vi är här för att vinna och att ännu en gång få visa vår styrka – segern betyder väldigt mycket, säger Sagnia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden