Göteborgs-Posten

Millán de la Oliva: ”Det är bara början”

- Bella Franzén Bella Franzén

Emil Millán de la Oliva stod för en ny jätteinsat­s när han enkelt vann 10 000 meter på Finnkampen. Knappt två dygn efter att ha löpt en timme i Diamond League i Bryssel. – Jag har mycket högre mål, säger stjärnskot­tet efter loppet.

Emil Millán de la Oliva stod för ett nytt jätteresul­tat på Finnkampen. 19-åringen som så sent som i fredags sprang ett entimmeslo­pp, där han hann 20 128 meter, var mindre än 48 timmar senare på startlinje­n i Finnkampen­s 10 000 meter.

Den svenska trion tog taktpinnen direkt och varvade finländarn­a i slutet av loppet och Millán de la Oliva sprang enkelt i mål på 29.10,22, ett nytt personbäst­a som också innebär att han slår sitt eget juniorreko­rd som han satte tidigare i sommar.

– Det kändes bra, jag kände mig förundrad över att jag kände mig så bra idag. Jag trodde jag skulle vara tröttare, säger Millán de la Oliva efter loppet.

Var du orolig över att inte kunna prestera idag efter fredagens lopp?

– Nej, när man tävlar kan man inte vara orolig. Då måste man bara tro på sig själv och bara köra.

Efter loppet sprang Emil Millán de la Oliva, Jonas Leandersso­n, som persade på 29.20,45 och Mikael

Ekvall (29.29,38) ett ärevarv på löparbanan med den svenska flaggan på ryggen.

– Det var kul faktiskt. Nu var det inte så många svenskar här, men till de som var här: tack för all support. Det var kul att det var några som applåderad­e.

– Det gör mycket att det är publik, det ger en annan feeling när man kommer in.

Millán de la Oliva har radat upp prestation efter prestation under sommaren, SM-guld och juniorreko­rd bland annat, och det är en ny nivå på träningen som gett resultat.

– Jag har tränat hårt nu i ett halvår. Jag har aldrig tränat så hårt i mitt liv. Jag har börjat elitsatsni­ngen och det har gett resultat.

Hinner du uppskatta all din framgång nu eller blickar du bara framåt?

– Det är bara att köra vidare, det här är bara början. Jag har mycket högre mål än det här.

Och målen de är tydliga.

– Jag satsar såklart mot OS-medaljer. Jag ska vara bland de bästa i världen. 26 minuter på milen, och jag vill nå 12 minuter på 5 000. Men det är såklart OS-guld som är drömmen.

I damernas sista gren på Finnkampen, 800 meter, fick vi se lillasyste­r Alice Magnell Millán springa

Sofie Skoog skriker ut sin glädje över att ha tagit 1,90 meter.

Mikael Ekvall, Emil Millán de la Oliva och Jonas Leandersso­n tog en trippel på 10 000 meter i Finnkampen. in i mål som trea på tiden 2.07,58. Vilket gav nytt personbäst­a för 15-åringen som är den näst yngsta genom tiderna i ett svenskt Finnkampsl­ag.

– Jag kände att allt gick perfekt. På slutet gick det extra bra. Det är helt otroligt att få uppleva det här redan som 15-åring. Jag har bara njutit av alla stunder, säger Alice Magnell Millán efter loppet.

Du och din bror tävlade båda här i dag, vad säger du om det han stod för?

Angelica Bengtsson vann damernas stavhopp på Finnkampen. Men hon var ändå mycket besviken efter tävlingen. – Jag hade högre förväntnin­gar, säger Bengtsson.

Hon vann tävlingen på 4,73, vilket är säsongsbäs­ta. Men det var ändå en oerhört besviken Angelica Bengtsson som kom gående efter tävlingen.

– Det kändes lätt, men nu tog jag inte 73 överdrivet lätt. Och det kändes som att jag kunde hoppa högre. Det jag är mest besviken på är att jag inte satte i den staven jag kände att jag ville sätta i. Jag är besviken, säger en nästan tårögd Bengtsson.

– Det var ett helt otroligt lopp. Jag är jättestolt och glad över det. Vi peppar varandra ganska mycket.

Bengtsson hade en bra start på säsongen men därefter fick hon inte till samma resultat. Fram till SM i mitten augusti där hon satte tidigare årsbästat 4,72.

I går stannade det som sagt på 4,73 efter att Bengtsson gjort tre försök på 4,84. Det svenska rekordet är på 4,83.

– Visst har det varit en mental process. Men nu inför Finnkampen så kände jag att jag hade löst allt. Så jag hade högre förväntnin­gar, säger Bengtsson.

Sverige tog en dubbelsege­r i Finnkampen. Damerna vann med 221– 186 och herrarna vann med 206–201.

Angelica Bengtsson vann damernas stavhopp men var ändå besviken efter tävlingen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden