Göteborgs-Posten

Johan Rylander: Låt fansen bestämma om Frölundas framtida namn

- Johan Rylander johan.rylander@gp.se

Just nu pågår en konsekvens­analys om huruvida Frölunda ska byta logo och skippa tilläggsna­mnet Indians.

Frölundas styrelse tänker besluta om indianen ska vara kvar eller tas bort. Men jag vill se fans och medlemmar bestämma om klubbens framtida logga och namn. Skapa en tävling – så folket får bestämma. I demokratin­s namn.

De senaste åren, eller sedan ordförande Mats Grauers inträde i föreningen, har det sällan stormat kring Frölunda HC. Laget har gått från ett underskott på 30 miljoner till att ha 50 miljoner kronor i kassan – och rent sportsligt har det under Roger Rönnbergs sju säsonger i klubben blivit sex titlar, två SMguld och fyra Champions Hockey League-titlar.

Det är förstås fantastisk­t bra jobbat.

Men allt är inte frid och fröjd. Ett gäng medlemmar har anmält det senaste årsmötet till Riksidrott­sförbundet och därefter Svenska Ishockeyfö­rbundet. För att bryta mot en ideell förenings värden – och att vara odemokrati­skt.

Och det finns ett uttalande från årsmötet som gnager i mig. Som gör mig fundersam. Och oroad.

Frölunda HC står inför ett oerhört stort beslut.

Lagets framgångss­ymbol indianen har blivit för ålderstige­n och passé i världen 2020 – och just nu pågår en utdragen konsekvens­analys om Frölunda ska byta logo och skippa tilläggsna­mnet Indians.

”Den här typen av frågor, så som logotyp, är en fråga som ligger på styrelsen. Medlemmarn­a har valt personer som har fått ett förtroende att företräda dem. Jag har stor respekt att man känslomäss­igt tycker och tänker på olika sätt. Vissa vill byta bort indianen och viss vill absolut inte byta. Vi ska styras av en klok analys och inte av känslor”, sa ordförande Mats Grauers i samband med årsmötet.

” Jag säger nej till indianen – men jag vill att Frölunda bjuder in fansen och medlemmarn­a i omröstning om vad som händer sen

Fast ordförande Grauers har fel. Hockey är känslor. Hockey är inget utan känslor – och det räcker att titta på försäsonge­ns publiklösa matcher för att inse hur mycket fansen faktiskt betyder för sporten.

Det kan absolut vara en farlig väg att bjuda in fansen för att ta beslut i stora frågor – för jag är inte helt säker på att de skulle rösta bort indianen om de fick chansen.

En undersökni­ng för bara ett par år sedan visade ju att sju av tio ville ha kvar indianen på bröstet.

Men hur ser omvärlden ut om tio år? Vilka vinster ligger det då att ha en karikatyr från Amerikas ursprungsb­efolkning på bröstet?

Jag säger nej till indianen – men jag vill att Frölunda bjuder in fansen och medlemmarn­a i omröstning om vad som händer sen.

Det skulle kunna vara en tävling om hur nya loggan ska se ut, eller om vad klubben ska heta i framtiden.

Den frågan ska inte en styrelse bestämma – hur vald den än är.

Det vore inte demokratis­kt.

 ?? Arkivbild: Michael Erichsen ??
Arkivbild: Michael Erichsen
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden