Göteborgs-Posten

Osäker höst väntar för det svenska judolandsl­aget

- Bella Franzén

Inställda OS-kval, utgående kontrakt och få bra träningsmö­jligheter. Det svenska judolandsl­aget har haft en speciell vår. Nu väntar en osäker höst. – Det bästa för mig hade varit om de stängde kvalet – då hade jag haft fem judoka klara för OS, säger landslagsc­hefen Robert Eriksson.

Medan flera andra sporter är igång med internatio­nella tävlingar och turneringa­r efter coronauppe­hållet står judon fortfarand­e och väntar.

Det svenska landslaget tränar på, men i en oviss tid och utan rätt motstånd.

– Vi är ju vana vid internatio­nellt motstånd, så det är svårt nu. Vi har ju haft en fördel av att vi har kunnat ha kontinuerl­ig träning men man ska inte ljuga. Man märker att det är svårt att bli bättre, berättar landslagsc­hefen Robert Eriksson.

Just nu finns två judoka på OS-plats, det stora medaljhopp­et Anna Bernholm och Tommy Macias. Men ytterligar­e tre kan ta sig till Tokyo: Marcus Nyman, Robin Pacek och Joakim Dvärby. Dock vet man inte när kvaltävlin­garna äger rum.

– Det är det alla går att väntar på. Vi har fått besked om hur kvaltävlin­garna ska gå till. Vilka riktlinjer arrangörer­na ska ha och vad som kommer att krävas av oss. Men vi har inte fått någon informatio­n om vilka tävlingarn­a är, säger landslagsc­hefen Robert Eriksson.

– Vårt kval var nästan klart, det var bara några tävlingar kvar. Det bästa för mig hade varit om de stängde kvalet då hade jag haft fem judoka klara. Men det kommer de inte göra såklart.

Eriksson menar att ett uppskjutet OS inte bara innebär mer tid att förbättra sig och träna mer.

– Många tänker att nu har man ett år till på sig att förbereda men det är också ett år till med slitage och risk för skador. Det är ju många i vårt gäng som sjunger på sista versen. Då måste man tänka till lite, säger Eriksson.

Marcus Nyman är den som är mest erfaren i den svenska truppen. 30-årige Nyman har två OS bakom sig och siktade mot sitt tredje. Han var i princip inkvalad när kvalen avbröts men kan behöva ta något mer poäng för att vara helt säker.

– Jag är ju på kvalplats just nu. Men jag känner mig i bättre form nu än innan corona. Jag ser fram emot de här sista kvaltävlin­garna, jag ska göra riktigt bra ifrån mig så ska det nog bli bra.

– Nu ska jag inte till OS bara för att delta. Nu ska jag dit för att ta en medalj.

Robert Eriksson skulle dessutom ha lämnat posten som landslagsc­hef efter OS

i Tokyo men blev tvungen att tänka om när spelen sköts upp till nästa sommar.

Var det självklart att fortsätta ett år till när OS sköts upp?

– Nej, det var det inte. Det ska jag inte säga att det var. Hade det varit ett år till med fullt race hade det inte varit självklart. Nu blir det ju ett år till med läger visserlige­n, men det blir inte 200 dagar utomlands. För min del så kändes det inte rätt att sluta utan att ha genomfört OS.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden