Göteborgs-Posten

Gunnar Gren hyllas på 100-årsdagen: ”Långt före sin tid”

I dag skulle Göteborgs genom tiderna kanske allra främste fotbollssp­elare, Gunnar Gren, ha fyllt 100 år. På födelsedag­en berättar kompisen, barnbarnet och Öis-historiker­n om den kanske störste av alla i Göteborgsf­otbollens historia. – Gunnar var ett stort

-

Gunnar Gren föddes i Oscar Fredriks församling 31 oktober 1920, växte upp i Majorna och spelade allsvensk fotboll för Gårda BK, IFK Göteborg, Örgryte IS och Gais. Han tilldelade­s 1946 den allra första Guldbollen, blev senare italiensk mästare med Milan, vann OS-guld och spelade VM-final med Sverige.

10 november 1991 gick han ur tiden 71 år gammal.

Gunnar Gren fick fyra barn, ligger begravd på Västra kyrkogårde­n och står sedan 1993 staty framför Gamla Ullevi.

Barnbarnet Lucas Gren, i dag 36 år gammal, minns sin farfar.

– Mitt starkaste minne är att han satt och log i en fåtölj när vi lekte omkring den, säger Lucas Gren och berättar ytterligar­e en episod från uppväxten.

– Han var och tittade på min fotbollstr­äning när jag var liten. Det stod folk i ring runt honom vid planen. Jag kunde inte förstå varför alla stod runt min farfar när de inte stod runt de andras. Folk tyckte att det var coolt och ville ha hans autograf, säger Lucas Gren, då fem år gammal.

Skådespela­ren och vännen Fredrik Ohlsson lärde känna Gunnar

Gren i samband med en teaterföre­ställning på Lisebergst­eatern.

– Jag jobbade med Gösta Bernhard, Siv Ericks och Åke Söderblom en sommar. Gunnar Gren var tränare för Öis och kompis med Gösta Bernhard. Gösta bjöd in honom på premiären. Senare fick han ihop det lite med Siv Ericks som var kompis med min syster. Gunnar frågade om jag inte ville komma och träna med Öis för att ha något att göra på dagarna. Senare blev han hembjuden till oss i Långedrag och satt och pratade fotboll med mor och far. Han var ju den tidens stora stjärna så det var ganska stort, säger Fredrik Ohlsson.

Fotbollsmä­ssigt var Gren som ingen annan.

– Han spelade fantastisk­t, var väldigt teknisk och hittade luckor. Gunnar var lättränad och lätt i kroppen. Något folk glömmer är att han sköt väldigt bra, exempelvis den gången han sköt rakt upp i nättaket mot Västtyskla­nd, minns Fredrik Ohlsson.

Han var med på Öisgården när Gunnar Gren firade 70 år.

– Siw (Malmkvist, Fredriks hustru) hade med sig mandolin. Han sjöng O Sole Mio på italienska och Siw sjöng med. Han stannade en liten stund, sedan sa han att ”nu ska jag till mina kompisar vid Skanstorge­t”.

Den i dag 89-årige Ohlsson beskriver Gunnar Gren som en väldigt generös person.

– Han var med när vi spelade kändisfotb­oll i Limmared. Jag har bild på det. Sven Rydell och Agne Simonsson var med också. Det blev publikreko­rd, men det var aldrig tal om att ta betalt eller liknande, säger han.

Men han berör också en annan sida av fotbollsge­niet.

– Han var ganska komplicera­d på ett vis och var väldigt känslomäss­ig och ledsen över den behandling han fick mot slutet. Det var bland annat en plakett de inte ville sätta upp på Ullevi.

Pontus Forslund som är klubbhisto­riker i Öis fotboll skriver en bok (Återkomste­n) om hur Öis säsongen 1957/58 gick upp i allsvenska­n efter 18 år utanför. I den berättelse­n får Gunnar Gren stort utrymme.

– Pusselbite­n som fick det att

 ?? Arkivbild: TT ?? Milanspela­rna Gunnar Nordahl, Gunnar Gren och Nils Liedholm, även kallade Gre-No-Li, från 1951. I dag skulle Gunnar Gren ha fyllt 100 år.
Arkivbild: TT Milanspela­rna Gunnar Nordahl, Gunnar Gren och Nils Liedholm, även kallade Gre-No-Li, från 1951. I dag skulle Gunnar Gren ha fyllt 100 år.
 ?? Arkivbild: Petter Arvidson ?? Gunnar Gren-statyn utanför Gamla Ullevi.
Arkivbild: Petter Arvidson Gunnar Gren-statyn utanför Gamla Ullevi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden