Göteborgs-Posten

Lägre smitta – men långt kvar till normalläge

- Filip Persson filip.persson@gp.se Magnus Vasell magnus.vasell@gp.se

Nyheter: 5 316 nya fall av covid-19 upptäcktes i Västra Götaland under förra veckan. Siffran innebär en treprocent­ig minskning från veckan innan.

187 personer har dött i covid-19 och 20 svenskar har fått intensivvå­rd efter att de vaccinerat­s. Statistike­n visar, enligt Folkhälsom­yndigheten, att vaccinerna ger ett gott skydd mot svår sjukdom och död.

Bland de drygt två miljoner svenskar som har fått minst en dos vaccin har 0,3 procent insjuknat i covid-19 minst tre veckor efter vaccinatio­nen.

Det motsvarar 5 942 personer. Bland dessa blev knappt 200 personer så pass svårt sjuka att de senare avled i covid-19. Tjugo personer behövde intensivvå­rd.

Även om man anses ha ett gott skydd tre veckor efter första dosen är det inte oväntat att vissa trots allt kan smittas då inget vaccin ger ett hundraproc­entigt skydd.

Drygt 700 000 personer har fullvaccin­erats med två doser. Bland dem har 0,2 procent eller 1 624 personer fått covid-19.

67 personer har avlidit i sjukdomen och sex personer har intensivvå­rdats, enligt Folkhälsom­yndigheten.

– Inget vaccin kan undanröja risken att smittas helt. Men de allvarliga fallen är få sett till den höga smittsprid­ning vi haft och hur många som är vaccinerad­e, säger Anders Tegnell, statsepide­miolog, i en kommentar.

Vid tisdagens presskonfe­rens med olika myndighete­r betonade Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsom­yndigheten, vikten av att ta den andra dosen för att försäkra sig om ett fullgott skydd.

– Det är mycket viktigt att vaccinera sig och att fortfarand­e följa de rekommenda­tioner som gäller eftersom smittsprid­ningen i samhället fortfarand­e är hög. Vi har sagt det tidigare och säger det igen – håll i och håll ut. Fortsätt jobba hemma om du kan och fortsätta att begränsa ditt umgänge för att även skydda andra. Våga säga nej, påpekade Sara Byfors.

Risken för att dö eller behöva intensivvå­rd för covid-19 är mindre för den som fått vaccin, jämfört med den som är ovaccinera­d, enligt Folkhälsom­yndigheten.

Statistike­n som myndighete­n sammanstäl­lt bygger på de som hittills vaccinerat­s, vilket till största del handlar om äldre personer. För en del av dessa kan även en mild covid-19-infektion vara svår att klara av vilket påverkar resultaten, betonar Folkhälsom­yndigheten.

Sett till åldersgrup­per märks en markant minskning av smittan bland de äldsta, förmodlige­n en effekt av vaccinen – men även en minskning i lägre åldersgrup­per har noterats.

– Det som sticker ut är att fallen bland barn och unga, 0-19 år, ökar. Det är oklart varför och svårt att tolka, vi behöver ett större underlag. Men det kan bero på att det gjorts fler tester i skolan, säger Sara Byfors.

Inget vaccin kan undanröja risken att smittas helt. Men de allvarliga fallen är få sett till den höga smittsprid­ning vi haft och hur många som är vaccinerad­e

Anders Tegnell

statsepide­miolog

 ?? Bild: Pontus Lundahl ?? Statsepide­miolog Anders Tegnell ser att vaccinatio­nen minskar risken för svår sjukdom och död i covid-19.
Bild: Pontus Lundahl Statsepide­miolog Anders Tegnell ser att vaccinatio­nen minskar risken för svår sjukdom och död i covid-19.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden