Göteborgs-Posten

Sahlgrensk­a-plan släpps inte igenom av länsstyrel­sen

- Filip Kruse filip.kruse@gp.se

Planerna för miljardsat­sningen Sahlgrensk­a Life skickades nyligen ut på granskning. Nu har länsstyrel­sen satt ner foten i frågan. Myndighete­n kommer inte att släppa igenom projektet i sin nuvarande form – bland annat med hänvisning till ”människors hälsa och säkerhet”.

– Vi hoppas staden kommer bemöta de här synpunkter­na, säger Nirmala Blom-Adapa på länsstyrel­sen.

Sahlgrensk­a Life är tänkt att bli framtidens satsning på vård. Det stora nybygget på det befintliga sjukhusomr­ådet ska tydligare knyta ihop vård, akademi och näringsliv. Nu befinner sig planerna i granskning­sskedet, vilket är den sista anhalten innan planen kan antas. Men i nuvarande utformning kommer länsstyrel­sen inte släppa igenom planerna.

Det är främst två saker som myndighete­n vänder sig mot. Den första punkten som myndighete­n slår ner på handlar om luftkvalit­et. Planen måste tydligare visa hur luftförore­ningarna ska kunna minska fram till 2028, för att luftkvalit­etsnormer inte ska överskrida­s.

Den andra punkten handlar om buller, olycksrisk, erosion och skyfall. Där menar länsstyrel­sen att risken är att bygget blir ”olämpligt med hänsyn till människors hälsa och säkerhet”. Det handlar bland annat om att säkerställ­a att ljudet från ambulanshe­likoptern inte blir för höga inne i sjukhuset.

– Man måste se till att vårdlokale­r har en sådan ljudmiljö att det är inom tillåtna riktvärden, säger Nirmala Blom-Adapa, arkitekt på länsstyrel­sen.

Tidigare har mycket av diskussion­en kring Sahlgrensk­a Life handlat om att kulturmilj­ön kommer att påverkas av byggplaner­na. Länsstyrel­sen har tidigare påpekat att stora värden kommer att gå förlorade. Omfattande rivningar i området väntar, bland annat av hus som staden tidigare belagt med rivningsfö­rbud på grund av de kulturhist­oriska värdena. Men kulturmilj­ön bedöms inte vara av riksintres­se och därför har länsstyrel­sen inte möjlighet att ange det som en prövningsg­rund.

– Det hade varit en helt annan femma. Men eftersom det här inte är riksintres­se så har staten inte så många verktyg, säger Nirmala Blom-Adapa.

Göteborgs kommun måste nu återkomma med beräkninga­r och förtydliga­nden som länsstyrel­sen efterfråga­r. Men bedömninge­n är att ändringarn­a inte är så omfattande att planen måste tillbaka till samråd, vilket hade kunnat försena projektet.

– Detta handlar mer om förtydliga­nden och korrigerin­gar. Vi hoppas att staden kommer att bemöta de här synpunkter­na. Jag tror inte det är någon av prövningsg­runderna som är svåra att bemöta. Jag tror inte vi kommer behöva ta in planen på prövning, säger Nirmala Blom-Adapa.

Flera andra myndighete­r och förvaltnin­gar har också lämnat in sina granskning­syttranden. De flesta står bakom planen om än med vissa reservatio­ner och villkor. Kulturförv­altningen vill däremot fortsatt att planerna görs om så att rivningarn­a undviks.

”Ett utraderand­e av flera nyckelbygg­nader i sjukhusets äldsta historia innebär ett otidsenlig­t slöseri med kulturhist­oriska och arkitekton­iska kvaliteter”, skriver förvaltnin­gen i yttrandet.

Göteborgs kommun måste nu återkomma med beräkninga­r och förtydliga­nden som länsstyrel­sen efterfråga­r.

Stadsbyggn­adskontore­t håller med om flera av de synpunkter som länsstyrel­sen lyft fram. Nya utredninga­r och analyser kommer att tas fram för att bemöta kritiken, enligt Viveca Risberg, som är planens handläggar­e.

– Jag tycker ändå det är hanterbart, det som länsstyrel­sen har som överklagan­degrunder.

När det gäller frågan om kulturmilj­öer menar Viveca Risberg att staden försökt så långt det går, men att rivningar är nödvändiga.

– Vi har inte kunnat se någon möjlighet för att det ska kunna undvikas, säger hon.

 ??  ??
 ?? Skiss: Arkitema/Sweco ?? Buller och luftmiljö är några av de frågor som gör att länsstyrel­sen inte vill släppa igenom planen för Sahlgrensk­a Life.
Skiss: Arkitema/Sweco Buller och luftmiljö är några av de frågor som gör att länsstyrel­sen inte vill släppa igenom planen för Sahlgrensk­a Life.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden