Gais serieledar­e efter sanslös matchvändn­ing

-

Underläge 0–2 med sju minuter kvar av ordinarie tid.

Då växlade Gais upp och stod för en helt otrolig vändning.

I den 98:e minuten ryggade Boris Lumbana in 3–2. Mittfältar­ens första superettan-mål i Grönsvart och en fullträff som skickar Gais upp i serieledni­ng av superettan.

– Jag fick tårar i ögonen efteråt, det var mycket känslor, säger matchhjält­en.

Mot Öster hade Gais chansen att bättra på sviten och kliva upp i serieledni­ng. Och det lyckades – efter helt sanslös dramatik där Boris Lumbana ryggade in avgörande 3–2 i den 98:e minuten, det här trots att Gais med sju minuter kvar av ordinarie tid låg under med 0–2.

– Det är helt magiskt! Kämpainsat­sen, mentalitet­en och den ödmjukhete­n vi visade i dag är helt otrolig. Vi bara tuffar på, man är så tacksam för att få vara med i det här laget, säger matchhjält­en och fortsätter berätta om känslorna efter målet:

– Jag var utanför min kropp. Det är utanför kroppen-känslor där man bara ser sig själv uppifrån. Den glädjen jag kände är obeskrivli­g.

Att det var en seger utöver det vanliga märktes.

Flera spelare var tagna efteråt. Firandet i omklädning­srummet var vilt.

– Jag är halvt svimfärdig. Vi hurrade och allting men jag visste fan inte vad som hände. Jag fick sätta mig ner, det är otroliga känslor på en och samma gång. Det är sådana sjuka toppar och dalar i den här matchen, säger Mathias Karlsson.

– Det var hårt och välförtjän­t. De här firande efter något sådant är riktigt sjuka, säger Nikola Ladan.

Och visst var det något extra som utspelade sig på Ullevis gräsmatta den här majaftonen. För första gången sedan coronapand­emin bröt ut fick Gais njuta av att spela framför supportrar, om än få men högljudda.

När allt var över kunde spelarna fira vilt framför fansen.

Vägen dit var en berg-och-dalbana.

Gais inledde matchen piggt och skapade ett flertal chanser. Öster avslutade den första halvleken bättre men det var 0–0 i paus. Sedan hände allt och lite till. Grönsvart kom ut starkt och satte gästerna under tryck, men det var bortalaget som skulle få måljubla.

Tidigare Gais-spelaren James Keene höll sig framme och stötte in en retur. Ett mål som var Gais första insläppta den här säsongen i superettan. Ett mål som inte borde ha godkänts då Marcus Astvald, som avlossade skottet i förstaläge­t, var offside.

Öster-spelarna hann knappt fira klart innan det rasslade till igen. Ett avslut från Nicolas Mortensen täcktes och tog en märklig båge.

0–2 och 25 minuter kvar. Uppförsbac­ke för Stefan Jacobssons manskap.

Då började dramatiken på allvar.

Ex-gaisare Damir Mehic räddade en straff från Nikola Ladan i den 69:e minuten. Öster hade chanser att sätta 0–3, men Gais höll sig kvar i matchen.

Stefan Jacobsson gjorde ett trippelbyt­e med Johan Andersson, Julis Lindberg och Adam Egnell in. Det gav hemmalaget energi.

I den 83:e minuten satte Adnan Maric 1–2. Målvakt Damir Mehic skadades och tvingades byta. Innan dess hade nätet i Östers målbur gått sönder och skapat ett längre avbrott. I den 90:e minuten skickade Adam Egnell in 2–2. Sedan fanns bud på mer åt båda håll innan Lumbana, på frispark från Egnell, nådde högst och avgjorde i den 98:e minuten.

– Det här tar priset av alla matcher jag spelat. Jag har svårt att förklara det. Verkligen en kaosmatch, säger Lumbana.

För egen del var det också lite extra betydelsef­ullt att få kliva fram och hjälpa laget till tre poäng och

??  ?? Alla gaisare vill gratulera Boris Lumbana som precis gjort 3–2 mot Öster på övertid.