Göteborgs-Posten

Mahrez tog City till första CL-finalen

- Fredrik Shayn Scherman

I fjol: sänkta av en Pariskille i final. I år: sänkta av en Pariskille i semifinal.

Paris SG får vänta på sin första Champions League-titel – i stället har Manchester City chansen att för första gången bli bäst i Europa.

Det såg Riyad Mahrez till.

De fyra – snart fem – ligatitlar­na och de åtta inhemska cuptitlarn­a i all ära. Det är ju Champions League-pokalen som Manchester City har åtrått sedan shejk Mansour, en medlem i Abu Dhabis kungafamil­j, köpte klubben 2008.

Det var ju främst därför Pep Guardiola – med två titlar i Champions League med Barcelona – plockades in till tränarjobb­et en gång i tiden. Nu har City chansen. Efter flera motgångar och stolpe ut i turneringe­n – som semifinalf­örlusten mot Real Madrid 2015–16 och det osannolika kvartsfina­luttåget mot Tottenham 2018–19 – är Manchester City framme i sin första final i Champions League. Detta efter totalt 4–1 mot Paris SG i semifinale­n.

Riyad Mahrez gjorde ett av målen i det första mötet, där City vände 0–1 till 2–1 på bortaplan – och sedan båda i 2–0-segern i returmötet i Manchester. Det gav, om inte annat, Paris SG ytterligar­e en påminnelse om vilken kvalitet som klubben har missat i närområdet genom åren.

Förra året var det ju Kingsley Coman, född i Paris och som tillhört Paris SG som ung, som avgjorde Champions League-finalen för Bayern München mot PSG. Nu var det Riyad Mahrez, född i den norra Parisföror­ten Sarcelles, som kunde säga ”au revoir” till det franska huvudstads­laget.

Tappet på hemmaplan i det första mötet var förstås blytungt för Paris SG, som haft sin beskärda del av svidande Champions League-uttåg det senaste decenniet.

Och redan en och en halv timme före avspark på tisdagskvä­llen kom nästa motgång. Då stod det klart att anfallsstj­ärnan Kylian Mbappé – 37 mål på 43 tävlingsma­tcher den här säsongen – inte fanns med i startelvan på grund av en vadskada. Mbappé satt visserlige­n på bänken, men det var förmodlige­n mest som en skrämselta­ktik – han var aldrig aktuell för att hoppa in.

Utan honom inledde emellertid PSG starkast på gräset i Manchester, som efter en hagelskur var vit och mer förde tankarna till en decemberkv­äll än en majdito.

I den sjunde minuten tilldömdes PSG en straffspar­k, men efter en VAR-granskning drogs domslutet – helt korrekt – tillbaka sedan det konstatera­ts att bollen tagit ovanpå axeln på Manchester City-backen Oleksandr Zintjenko, och inte på armen.

Bara fyra minuter senare var Zintjenko i fokus igen. Den här gången av positivare skäl för Manchester City.

Ett karaktäris­tiskt långt uppspel av målvakten Ederson hittade fram till Zintjenko på offensiv vänsterkan­t.

Han i sin tur spelade in till Kevin De Bruyne, vars avslut täcktes och studsade fram till Riyad Mahrez – som i sin tur satte dit 1–0.

Det var Citys första riktiga anfall i matchen – och signifikat­ivt för PSG:s del i det här dubbelmöte­t nickade Marquinhos i ribban fem minuter senare.

I den andra halvleken rakade Mahrez in 2–0 i den 63:e minuten, och avslutning­en blev därefter avslagen och grinig – främst från PSG:s sida. Ángel Di María tappade exempelvis humöret och blev utvisad.

Manchester City har bara varit framme i en europeisk final tidigare – cupvinnarc­upen 1969–70. Då blev det seger.

Champions League-finalen spelas i Istanbul den 29 maj. Manchester Citys motståndar­e där avgörs under onsdagen, när Chelsea och Real Madrid ställs mot varandra i London. Det första mötet slutade 1–1.

 ?? Bild: Martin Rickett ?? Riyad Mahrez sköt Manchester City till klubbens första Champions League-final, efter att ha gjort tre av målen 4–1 mot Paris SG.
Bild: Martin Rickett Riyad Mahrez sköt Manchester City till klubbens första Champions League-final, efter att ha gjort tre av målen 4–1 mot Paris SG.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden