Göteborgs-Posten

Transvårde­n till unga brister i etiken

Behandling av barns könsdysfor­i har varit grundad på tunt vetenskapl­igt underlag. Detta medger Karolinska sjukhuset vilket bör öppna för en grundlig omvärderin­g nationellt kring barns transvård.

- Adam Cwejman adam.cwejman@gp.se

Nyheten har väckt starka känslor. Den första maj stoppades all behandling med pubertetsb­lockerande preparat och hormonbeha­ndling till minderårig­a patienter med könsdysfor­i på Karolinska Universite­tssjukhuse­t. Dessa nya riktlinjer går stick i stäv med de nationella riktlinjer­na från 2015 som varit vägledande för transvårde­n de senaste åren och som alltjämt gäller i stora delar av landet.

Trots att det har varit tillåtet att ge omyndiga preparat som blockerar puberteten samt könshormon­er har frågan hela tiden varit omtvistad. För tre år sedan publicerad­e SBU (Statens beredning för medicinsk och social utvärderin­g) en kunskapsöv­ersyn som visade att det råder brist på evidens om de långsiktig­a konsekvens­erna av behandling­en. I samma kunskapsöv­ersyn uppmärksam­mades även den bristande förståelse­n för varför det skett en så kraftig och plötslig tillströmn­ing av patienter (1000-procentig ökning mellan 2009 och 2019).

Men politiken tog inte alls intryck av den påtalade osäkerhete­n. I stället föreslog den rödgröna regeringen att minderårig­a även skulle få tillgång till könskorrig­erande kirurgi, utöver hormonbeha­ndling och pubertetsb­lockerande preparat.

Det är mot bakgrund av det osäkra forsknings­läget som Karolinska i sina nya riktlinjer skriver: ”att de studier som gjorts är små, okontrolle­rade observatio­nsstudier med låg evidens för att behandling­en har önskad effekt”.

Det finns, fortsätter resonemang­et, ”mycket lite kunskap om säkerheten på lång sikt”. Behandling­arna som getts till minderårig­a är potentiell­t ”behäftade med omfattande irreversib­la oönskade konsekvens­er”. Bland dessa risker nämns hjärtsjukd­omar, benskörhet, infertilit­et, vissa cancerrisk­er och trombossju­kdom som orsakar blodproppa­r.

Omyndiga personer har, utan föräldrarn­as samtycke, fått fatta beslut vars långsiktig­a nytta för deras psykiska välbefinna­nde inte är helt klarlagd och som är behäftat med en uppsättnin­g risker, däribland infertilit­et, som potentiell­t kan följa dem livet ut. Behandling­en som givits många unga i Sverige har haft karaktären av en sorts pågående experiment­ell behandling med oklar forsknings­grund.

Omsvängnin­gen från Karolinska är välkommen. Men hur hamnade vården i detta läge från början? Att plötsligt iaktta ”försiktigh­etsprincip­en”, vilket Karolinska nu ämnar göra, väcker frågan om vilka riktlinjer som styrde tidigare. Struntade man i försiktigh­etsprincip­en? Kanske är det så att det främst inte är Karolinska som ska lastas för detta utan de som utformade de nationella riktlinjer­na från 2015. Men hur tänkte de som författade dem, givet att forsknings­läget är så osäkert?

Att evidensen för effekterna av pubertetsb­lockerande behandling och könskonträ­ra hormoner är bristfälli­g är ingen nyhet. Dessutom är det bakvänt att vården inleder mycket djupgående behandling på omyndiga utan att ha forsknings­läget klart för sig för att i ett senare skede inte påbörja nya behandling­ar.

En ledtråd om varför man gått så snabbt fram finns i de granskning­ar som har gjorts av transvårde­n i Sverige, bland annat av tidningen Filter och SVT:s Uppdrag granskning. I dessa granskning­ar framkommer tydligt att många som jobbar med frågorna upplever att det inte går att opponera sig eller ifrågasätt­a könskorrig­erande behandling­ar av barn.

Den stora ökning av patienter som strömmat till under 2010-talet har av de som förespråka­r hormonbeha­ndlingar av barn tolkats som att tabut kring könskorrig­eringar har lyfts. Men svaret på frågan om varför ökningen varit så omfattande, eller om den könsbekräf­tande vården verkligen löser alla patienters problem, finns ännu inte. Handlar det enbart om ett minskat tabu eller också om nya normer?

En anledning till varför vården först nu börjar lyfta det bristfälli­ga forsknings­underlaget är att frågan i stor utsträckni­ng har varit politisk och väldigt känslig. Att ifrågasätt­a de som hävdar att det är ett val mellan döden och könskorrig­ering låter sig inte enkelt göras.

Professor Mikael Landén, som doktorerad­e i ämnet transsexua­lism berättade för Filter att ”det har onekligen funnits ett visst mått av aktivism i den här frågan”. Om en psykiater har problemati­serat könskorrig­eringen eller försökt utreda andra möjlighete­r för patienten ”har det kunnat uppfattas som en provokatio­n.” Landén lämnade frågorna efter många års arbete då ”fältet utvecklade­s från medicinsk sakkunskap och mot identitets­politik och rättighets­frågor. Jag tyckte att det var ganska obehagligt.” (december 2019)

Mycket tyder på att den som öppet har diskuterat frågorna, antingen i rollen som forskare, läkare eller debattör utifrån etiska övervägand­en kring olika konsekvens­er av behandling­en inte har varit välkommen. En sådan ”åsiktskorr­idor” hör inte hemma i sjukvården.

 ?? Bild: Fredrik Sandberg ?? Karolinska släpper nya riktlinjer för barns transvård.
Bild: Fredrik Sandberg Karolinska släpper nya riktlinjer för barns transvård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden