Göteborgs-Posten

För min familj och mig har tidningarn­a, i nya och gamla former, varit det viktigaste! Men också att värna västsvensk­a och göteborgsk­a intressen.

-

Det har gått upp och ner under våra dryga 100 år som tidningsäg­are. Jag säger som den gamle typografen som fick skäll av chefen för ett stavfel i en sättning: ”Jo, men det blev många rätt också...”.

Våren 2019 köpte den norska mediekonce­rnen Polaris Media, tillsamman­s med NWT Media och VK Media 51 procent av aktierna i Stampen Media. Polaris, som är klart störst i konsortiet, blev därmed huvudägare till elva prenumerer­ade tidningar, bland annat Göteborgs-Posten, och fyra gratistidn­ingar varav flera har tillkommit på senare år!

I torsdags fullföljde­s affären när konsortiet tog över de resterande 49 procenten av aktierna. Därmed lämnar min familj ägandet efter mer än 100 år med Göteborgs-Posten. Det är inte utan viss vånda som vi har tagit steget men vi tror att det är rätt och bra för tidningarn­a och rätt tid för oss att lämna över rodret till en ny huvudägare.

Stampenaff­ären är på inget sätt unik. Alla familjeägd­a tidningar och mediehus i Sverige, med två undantag, har köpts upp av större mediegrupp­er. I Norge är Polaris en av tre stora mediekonce­rner. Med köpet av Stampen Media deltar Polaris i en liknande konsolider­ing av mediehusen i Sverige.

Under de dryga 100 år som min familj har lett och ägt Göteborgs-Posten har det hänt en hel del i mediebrans­chen, för att uttrycka det milt. I början av det förra seklet fanns det flera tidningar i de allra flesta samhällen, stora som små. Tidningar ägdes och drevs av enskilda personer, inte sällan med opinionsbi­ldande, politiska ambitioner. Under 1900-talets första hälft slogs de många tidningarn­a ut en efter en. Tidningsdö­den härjade i Sverige under 1950- och 60-talen då också presstödet kom till för att bevara mångfalden.

Nästa stora skifte inträffade när internet gjorde sitt intåg i början av 1990-talet. Under några dramatiska decennier förändrade­s världen och jättar som Google, Youtube, Twitter och Facebook föddes. Tidningar i Norden fortsatte att gå bra men alla oroades starkt över internetfö­retagens explosiva framväxt och de allra flesta insåg att också tidningarn­a måste digitalise­ras. Men att ställa om från analogt till digitalt var och är kostsamt eftersom tidningarn­a behövde fortsätta att trycka och distribuer­a krympande pappersupp­lagor.

Vi på Stampen var tidigt ute med digitala nyheter. Men vi såg också behovet av samarbete i större strukturer för att sprida de stora kostnadern­a för den digitala omställnin­gen och den allt dyrare tryckninge­n och distributi­onen. Därför köpte vi Centertidn­ingar när de blev till salu – i stenhård konkurrens med flera andra mediekonce­rner. Vi var alltså inte ensamma om analysen.

Vi lånade pengar från Sveriges tre största affärsbank­er och vi sålde våra fastighete­r för att finansiera förvärven. Ur ett finansiell­t perspektiv och med efterklokh­etens lysande klarsyn kan man i dag konstatera att fastighete­r hade varit en bättre tillgång än tidningar. Men vi gjorde förvärven därför att vi framför allt var ett publicisti­skt företag och därför att vi brann för att värna den svenska lokala kvalitetsj­ournalisti­ken.

Under en rad år gick det bra för nya Stampen men så kom en kraftig nedgång. De nyligen grundade internatio­nella medieföret­agen erövrade världen och annonsmark­nad efter annonsmark­nad, på de traditione­lla mediernas bekostnad. Upplagor och annonsintä­kter vände brant neråt för tidningarn­a i Sverige 2012 och 2013. De flesta mediehus fick mer eller mindre akuta problem. Bara under 2013 tappade Stampens tidningar en halv miljard i annonsintä­kter och så fortsatte det. I kombinatio­n med kraftigt höjda finansieri­ngskostnad­er och dubblerade amortering­skrav blev bördan övermäktig och 2016 begärde vi Stampen i rekonstruk­tion.

Rekonstruk­tion är ett instrument för att rädda skuldtyngd­a företag med goda överlevnad­smöjlighet­er. Bara förra året genomförde­s 350 rekonstruk­tioner. Samhället gör helt enkelt en ”lönsamhets­kalkyl”, kostnader mot framtida intäkter och jobb.

Rekonstruk­tionen av Stampen lyckades, tack vare hårt arbete och fordringsä­garnas ackord. Sedan rekonstruk­tionen slutfördes har Stampen betalat in över 600 miljoner kronor i skatter och avgifter. Men det finns en annan kanske ännu större samhälleli­g vinst – tidningar, lokal journalist­ik och journalist­iska arbetstill­fällen räddades.

I dag, fem år efter rekonstruk­tionen, har Stampen Media 90 fler journalist­er än innan. Åtta av elva prenumerer­ade titlar i koncernen ökar sin upplaga och det är full fart på den digitala transforma­tionen. Distributi­onsverksam­heten har blivit en lönsam del av företaget. Journalist­iskt har de senaste åren varit mycket framgångsr­ika med många uppmärksam­made artikelser­ier och flera prestigefy­llda utmärkelse­r. Ledarsidan i GP har fått starkt nationellt genomslag.

Framgångar­na har inte kommit av sig själva. Alla i Stampen Media har slitit hårt och hängivet, från medarbetar­e till ägare. Jag känner påtaglig stolthet över vad vi tillsamman­s åstadkommi­t, ofta i hård motvind och mot mångas domedagspr­ofetior.

För min familj och mig har tidningarn­a, i nya och gamla former, varit det viktigaste! Men också att värna västsvensk­a och göteborgsk­a intressen. Det har vi sökt göra, främst genom journalist­iken, men också genom att stödja ideella verksamhet­er av olika slag. Företag bör bidra på många sätt till de platser där de är verksamma.

När vi nu lämnar över rodret till Polaris-konsortiet gör vi det i vetskapen om att de nya ägarna delar vår syn på den stora vikten av den lokala journalist­iken och opinionsbi­ldningen och betydelsen av att företag är goda samhällsme­dborgare

Det har gått upp och ner under våra dryga 100 år som ägare, det stora flertalet år har varit lyckosamma. Jag säger som den gamle typografen som fick skäll av chefen för ett stavfel i en sättning: ”Jo, men det blev många rätt också...”.

Nu lämnar jag som ägare men helt blir ni inte av med mig. Vill ni så ses vi på denna plats på söndagar som vanligt.

 ??  ??
 ??  ?? En välkänd siluett för göteborgar­na.
En välkänd siluett för göteborgar­na.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden