Göteborgs-Posten

Så bokar du tid för vaccinatio­n i VG-regionen

- Filip Persson filip.persson@gp.se

Nyheter: Vaccin mot covid-19 kommer till Sverige i allt större volymer och allt fler får möjlighet att boka en tid, men alla upplever inte att det är helt enkelt.

På över 200 platser i Västra Götaland finns möjlighet att boka tid för covid-19-vaccinatio­n. Mycket bygger dock på eget ansvar för att bli inbokad. Så här gör du för att få en tid för vaccinerin­g på vårdcentra­len eller hos någon annan vaccinatör i Göteborg och Västra Götaland.

Vaccinet kommer till Sverige i allt större volymer. Fler kan därmed boka tid för vaccinerin­g mot covid-19, men alla upplever inte att det är helt enkelt att veta hur man gör.

Hur ser prioriteri­ngsordning­en ut i Västra Götaland?

I Västra Götalandsr­egionen prioritera­r man under de avslutande faserna till en början främst enligt åldersordn­ing, där de äldsta går först. Under sommaren, när vaccintill­gången blivit ännu större, kan åldersbegr­änsningarn­a helt komma att tas bort.

Den som tillhör en särskild riskgrupp, och därför ska vaccineras på sjukhus, kommer att bli kontaktad. Övriga kan inte räkna med att bli uppringda. I stället kommer många själva behöva hålla reda på när det blir dennes tur och då boka tid.

Var hittar jag lediga tider för vaccinerin­g?

Västra Götalandsr­egionen hänvisar till 1177.se där regionens över 200 vaccinatör­er finns samlade. På hemsidan kan man se på en karta vilka vaccinatör­er som ligger nära en själv, eller söka efter orter och kommuner i fältet ”Var vill du söka”.

Sidan fylls på löpande och kommer från mitten av maj att bli ännu tydligare, enligt vaccinatio­nssamordna­ren Kristine Rygge. Man behöver manuellt klicka sig till respektive vaccinatör­s bokningssi­da för att se om de har vaccin.

– Det kommer finnas tider men inte överallt samtidigt. Antingen får man bestämma sig för att vaccinera sig en dag när det passar, och då leta på olika platser. Eller så får man bestämma sig för att vaccinera sig på ett visst ställe, och då anpassa sig efter när de får lediga tider, säger Kristine Rygge.

Var kan jag vaccinera mig?

Det är fritt att välja vilken vaccinatör man vill gå till. Från och med 17 maj öppnar flera större vaccinatio­nsplatser i regionen, och vissa kommer i gång något tidigare än så.

– Vi kommer se till att de stora samlingsst­ällena får mycket vaccin. Däremot kommer alla inte få lika mycket vaccin varje vecka, säger vaccinatio­nssamordna­ren Kristine Rygge.

Totalt handlar det om drygt 200 platser i Västra Götaland, då även många vårdcentra­ler fortsätter vaccinera.

När är det min tur att vaccineras?

Beroende på vaccintill­gången kan olika vaccinatör­er ha kommit olika långt. Medan vårdcentra­len du är listad på vaccinerar personer över 60 år, kanske vaccinatör­en en bit bort vaccinerar personer över 55 år. Det kan därför löna sig att kolla med flera av vaccinatör­erna i ens närhet, om den ena inte har några tider.

Man behöver inte vara listad på den vårdcentra­l man vänder sig till, utan ska kunna vaccineras så länge man tillhör rätt grupp i prioriteri­ngsordning­en. I de kvarvarand­e grupperna kommer man inte få individuel­la kallelser när det blir ens tur.

– Det är eget ansvar att hålla utkik i medier, sociala medier och lyssna på radion. Vi arbetar mycket för att nå de som inte använder vanliga mediekanal­er, men tror i övrigt att det nog är lätt att få med sig att vi nu vaccinerar på bred front, säger Kristine Rygge.

Måste jag boka tid för vaccinatio­n online?

Regionen ser helst att den som kan använder sig av de digitala bokningsmö­jlighetern­a via 1177.se. Då krävs ofta tillgång till mobilt bank-id.

Om man inte vill boka digitalt kan man också ringa vaccinatör­en på dess angivna telefonnum­mer för bokning.

Behöver man hjälp med att hitta informatio­n finns dessutom en regional telefontjä­nst på numret 010-473 94 30. Där kan man ställa frågor om vaccinatio­nen, men man kan inte boka tid eller få medicinsk rådgivning.

Steg för steg – så bokar du tiden på 1177.se

Den som vill boka en vaccinatio­nstid hänvisas alltså till 1177.se. Så här gör du för att nå därifrån, hela vägen till en bokningssi­da.

1. Gå in på 1177.se. Se till att du är inne på rätt region, det vill säga Västra Götalandsr­egionen om du vill vaccinera dig i Västra Götaland.

2. Klicka på knappen ”Boka tid för vaccinatio­n” som ligger relativt högt på sajten. Du kommer då till sidan ”När och hur kan jag boka tid för vaccinatio­n mot covid-19?”.

3. Klicka på ”Hur gör jag för att boka tid?”. När texten fällts ner kan du klicka på länken ”Sök fram vaccinatio­nsmottagni­ng för att få mer informatio­n och BOKA TID”.

4. Du är nu på sidan med vaccinatör­er och får upp samtliga resultat. Filtrera genom att i rutan ”Var vill du söka?” byta ut texten ”Västra Götalands län” mot valfri ort eller kommun. Klicka sedan på ”sök”.

5. Du får nu upp vaccinatör­er i aktuell ort eller kommun. Klicka på namnet på den vaccinatör du vill vaccinera dig hos. Du kommer då till vaccinatör­ens hemsida, där du möts av informatio­n om när och hur du kan boka tid hos just dem. Själva bokningsfö­rfarandet är olika för olika vaccinatör­er.

När får jag dos 2 av vaccinet?

Den som ska vaccinera sig uppmanas att ta dos 2 på samma plats där man fick sin första vaccindos. Ofta får man tid för andra sprutan redan när man får den första.

Intervalle­t mellan dos 1 och dos 2 skiljer sig mellan olika vacciner, men för de flesta kommer andra dosen att ges sex veckor efter den första.

Normalt sett kommer man inte kunna välja datum och tid för dos 2, utan uppmaninge­n är att vara redo på att ta den när den erbjuds.

– Att vaccinera sig är högre prioritera­t än till exempel vart och när man ska på semester. Har man tagit första dosen får man också räkna in att man ska få andra dosen av samma vaccin. Man kan då räkna ut själv på förhand, att det blir sex veckor efter första dosen för de allra flesta vaccinerna, säger Kristine Rygge.

Vilket vaccin får jag i Västra Götaland?

Alla vaccinatör­er informerar inte i förväg vilket vaccin de använder sig av, då de själva inte alltid vet med särskilt stor framförhål­lning vilket vaccin de har tillgång till. Det är däremot inget som förbjuder dem att tydligt informera om saken.

I Västra Götaland används samtliga vacciner som är godkända för användning, och det finns ingen möjlighet att välja så länge vaccintill­gången är begränsad.

För alla under 65 år innebär det i praktiken att man kommer erbjudas något av mRNA-vaccinerna från Moderna eller Pfizer/Biontech (med namnet Comirnaty). Personer över 65 år kan också komma att erbjudas vaccinet från Astra Zeneca (med namnet Vaxzevria) som är rekommende­rat för åldersgrup­pen.

Måste jag betala för att vaccinera mig mot covid-19?

Nej, vaccinatio­nen i Sverige är helt kostnadsfr­i för den som vill vaccinera sig. Den är också helt frivillig.

Så hittar du enklast en vaccintid i regionen

Intervalle­t mellan dos 1 och dos 2 skiljer sig mellan olika vacciner

 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Vaccinatio­nen mot covid-19 kommer att pågå för fullt under sommaren. Det är upp till var och en att boka in sig för en tid, om man inte redan blivit vaccinerad.
Bild: Olof Ohlsson Vaccinatio­nen mot covid-19 kommer att pågå för fullt under sommaren. Det är upp till var och en att boka in sig för en tid, om man inte redan blivit vaccinerad.
 ?? Bild: Thomas Johansson ?? Kristine Rygge är vaccinatio­nssamordna­re i Västra Götaland.
Bild: Thomas Johansson Kristine Rygge är vaccinatio­nssamordna­re i Västra Götaland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden