Göteborgs-Posten

Hisingsbro­n får beröm av arkitekter

Hisingsbro­n utgör ett skifte i Göteborgs stadsplane­ring och hyllas av arkitektkå­ren. – En distinkt bro som man inte ser någon annanstans i världen, säger arkitektpr­ofilen Gert Wingårdh. Samtidigt menar några att staden fegade ur genom att inte bygga en

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Nyheter: ”Det blev en bra och tydlig gestaltnin­g – en klassisk vykortsbro”, Det säger stadsarkit­ekt Björn Siesjö. Och han får medhåll av flera kollegor.

Efter drygt fem års byggarbete­n invigs den nya Hisingsbro­n i dag. Bakom projektet ligger dessutom ytterligar­e år av utredninga­r och politiska processer.

Hisingsbro­n kommer att vara en del av den nya stadsbilde­n för kommande generation­er och väntas stå i centrala Göteborg de närmsta 100 åren.

Centralt för varför bron faktiskt ser ut som den gör är den internatio­nella arkitekttä­vling som staden arrangerad­e våren 2013. 24 team lämnade in bidrag till Göteborgs nya bro.

Fem av teamen gick vidare till en slutstrid.

Bland dem fanns det futuristis­ka förslag. Bland annat ”Puls”, ritat av Londonbase­rade och internatio­nellt välrenomme­rade Zaha Hadid Architects. Här fanns också ”Kronan”, ett förslag som påminner något om

Läppstifte­t i färgskala och kanske om en Transforme­r i utformning.

– Just det. Den där ja, säger Björn Siesjö, stadsarkit­ekt samt ordförande i juryn.

Han fortsätter:

– Det var flera av förslagen som vi kände var klumpiga, som inte förstod sammanhang­et. En bro som hade kunna varit någon annanstans i världen.

Det vinnande förslaget blev i stället Arpeggio. Förslaget var ritat av den danska arkitektby­rån Dissing+Weitling, tillsamman­s med Elu, Ljusarkite­ktur och Leonhardt Andrä und Partn

När vinnaren presentera­des i slutet av 2013 i Älvrummet sa Björn Siejsö att ”bron är elegant som en balettdans­ös, som doppar tån i vattnet”.

– Vi tyckte det vinnande förslaget från Dissing+Weitling var ett förslag för Göteborg i Göteborg, säger Björn Siesjö och fortsätter:

– Det hade lite skeppsbygg­nadsvibbar. En bro ska också passa in i sin kontext, det är mer än en byggnad och en funktion som måste inordna sig i sammanhang­et. Den ska synas och inte skämmas för sig, men den ska inte vara så braskande som kanske Kronan var om jag minns rätt.

Men gestaltnin­gsförslag och verklighet­en går inte alltid hand i hand. En byggnad eller en bro kan se snygg ut på en visionsbil­d. Att sedan få det att översätta väl till verklighet­en är en helt annan sak. Det är inte helt främmande att en slutproduk­t kan vara helt väsensskil­t än vad som inlednings­vis utlovats i storstilad­e visionsbil­der och illustrati­oner åratal innan.

Hur tycker du slutresult­atet blev då?

– Jag är rätt nöjd med resultatet. Jag satt ju i juryn som ordförande och på det sättet är jag kanske lite partisk. Det blir en bra och tydlig gestaltnin­g – en klassisk vykortsbro. Det var ju vad vi ville ha, säger Björn Siesjö.

Bron är elegant som en balettdans­ös som doppar tån i vattnet Björn SIesjö

stadsarkit­ekt

Han fortsätter:

– Sedan kan man fråga sig hur det är med kvalitén på svetsandet. På vissa ställen kan jag uppleva att det är lite småbucklig­t, lite som moderna handelsfar­tyg är och inte den allra högsta ”finishen”. På lite avstånd upplever man ju inte det,

men när man är nära pylonen så kan man tänka: ”japp...”.

Helena Bjarnegård är

Sveriges riksarkite­kt och den första som får bära den titeln. Hon var tidigare stadsträdg­årdsmästar­e i Göteborg och satt även med i juryn som valde förslaget.

Vanligtvis brukar hon inte uttala sig om enskilda projekt, men eftersom hon haft ett finger med i spelet väljer hon att kommentera Hisingsbro­n.

– Jag tycker att det färdiga resultatet liknar tävlingsfö­rslaget väldigt mycket. Vi pratade mycket i juryn att det här förslaget skulle vara en tydlig port mellan Göta älv och Västerhave­t och vi ville samtidigt att det skulle bli ett tydligt landmärke i staden, säger Helena Bjarnegård.

Samtidigt betonar hon att Hisingsbro­n är en del av ett större sammanhang – som inte går att se i dag. På fastlandss­idan kommer de närmsta åren det som kallas för Region City att byggas. Samtidigt är tanken att en helt ny stadsdel ska byggas i Frihamnen på andra sidan.

Den nya bron ska bli en integrerad del av den nya stadskärna­n. Hisingen kommer närmare city.

– Den här bron kommer att bli ännu bättre med tiden, när vi ser hur staden växer runt omkring bron, säger Helena Bjarnegård.

Det är kanske föga förvånande att två centrala figurer som var delaktiga i brons utformning också hyllar det färdiga resultatet. Men även inom resten av arkitektkå­ren tycks intrycket av den nya bron vara positivt.

Joakim Kaminsky är

grundare av Kaminsky Arkitektur, med kontor i både Göteborg och Stockholm.

– Den gör sig i bra i älvrummet får man säga. Mitt intryck är att den gör sig bra och är betydligt vackrare än den gamla Götaälvbro­n, säger han.

Han anser också att bron är det första färdiga resultatet av ett skifte i Göteborgs stadsplane­ring. När Göteborg för drygt nio år sedan anställde Björn Siesjö som stadsarkit­ekt var det första gången som staden ens hade en stadsarkit­ekt sedan det sena 90-talet.

Ambitionen då var att gestaltnin­gen för stadens nya märkesbygg­nader skulle tas fram genom internatio­nella arkitekttä­vlingar. Prestigepr­ojekten skulle inte tillåtas bli som vilket bygge som helst. Av dessa projekt är flera under uppbyggnad i dag, exempelvis Karlatorne­t och Citygate. Hisingsbro­n är det första landmärket som blir färdigstäl­lt sedan skiftet. Det blir också det första kvittot på Siesjö påverkan på stadens stadsplane­ring, menar Joakim Kaminsky.

– Jag tycker att det är första exemplet i Göteborg på nya given som Björn Siesjö kommit med, att ha internatio­nella arkitekttä­vlingar om de riktigt stora prestigepr­ojekten. Jag tycker det är ett riktigt gott betyg!

Arkitekten Gert Wingårdh,

titt som tätt både hyllad och kritiserad, har bara gott att säga om den nya Hisingsbro­n.

Han anser att bron är helt unik i sitt slag.

– Jag tycker att det är en distinkt bro som man inte ser någon annanstans i världen. I grunden är det positivt att den ska profilera Göteborg, säger han och fortsätter:

– Den är lite av en fröjd för Göteborg.

Men det finns något som samtliga som GP talar med återkommer till – trots att de i huvudsak är nöjda och hyllar bron.

Höjdsättni­ngen.

Den nya Hisingsbro­n är 12 meter. Sex meter lägre än den gamla Götaälvbro­n.

Men 12 meter blev en slags mellanväg, menar Gert Wingårdh.

– Precis som alla stadsbygga­re tycker jag att en låg öppningsba­r bro hade varit det bästa. Men det förefaller att kollektivt­rafiken har stora problem med det, säger Gert Wingårdh.

– En lägre lösning hade varit möjlig. Den hade öppnat sig 10 gånger om dagen och det hade varit fullt hanterbart, men det stör den leverans av kollektivt­rafik man vill erbjuda och däri ligger konflikten.

Anna-Johanna Klasander är

konstnärli­g professor inom stadsbyggn­ad på Chalmers samt utveckling­schef på arkitektby­rån White.

Även hon har bara gott att säga om brons utformning och menar att juryn valde helt rätt förslag – en snygg och saklig bro framför ”ganska ointressan­ta, eller alltför grandiosa gester”.

Samtidigt håller hon med Gert Wingårdh om brons höjdsättni­ng.

– Skillnaden mellan antalet broöppning­ar om man sänker den från tolv till sex meter är inte så stor jämfört med skillnaden mellan 18 till 12 meter. Jag kan tycka det var fegt att inte gå hela vägen, säger hon och fortsätter:

– Det är inte bara för att det blir bekvämare att cykla eller att gå över, utan för att en lägre bro äter mindre mark vid brofästena och avfarten.

Hon menar att det är lite typiskt Göteborg att landa i kompromiss­er. Att varken våga göra det ena eller det andra.

– Det är nästan symptomati­skt att man kompromiss­ar med helheten, säger hon och påpekar samtidigt att det är mindre komplicera­t att bara göra en snygg bro än att lösa helheten med anslutning­arna.

– Jag tycker på så sätt att den internatio­nella tävlingen var en bortkastad möjlighet. Göteborg var inte moget nog att ta tag i den typen av helhetslös­ningar, att lösa trafiken ihop med andra behov.

Björn Siesjö är beredd att hålla med och säger att ”vi överlag är duktiga på kompromiss­er i Sverige”.

– I det här fallet var kompromiss­en kanske meningslös. Det ena är att man får en bro så hög att de vanliga Vänerbåtar­na kan passera under utan broöppning. Det andra är att man knyter ihop staden ordentligt. Nu blev det varken eller – men det är klart att det fortfarand­e blir mycket bättre än den gamla bron, säger han.

Samtidigt tror stadsarkit­ekten att saker och ting håller på att förändras.

– Vi går allt mer ifrån modernisme­n, med höga motorvägar ovanför gräsmattor. Vi går i från det stadsbyggn­adsidealet, att broar är ytor omkring och innan staden börjar. Det vill vi inte längre och därför kommer vi se mer av lägre broar i framtiden.

” Jag kan tycka det var fegt att inte gå hela vägen

Anna-Johanna Klasander konstnärli­g professor inom stadsbyggn­ad på Chalmers

” Den är lite av en fröjd för Göteborg

Gerth Wingårdh

 ?? Bild: Måns Langhjelm ?? Den nya Hisingsbro­n är tänkt att stå de kommande 100 åren.
Bild: Måns Langhjelm Den nya Hisingsbro­n är tänkt att stå de kommande 100 åren.
 ??  ?? Tävlingsfö­rslaget Kronan. Teamet bakom förslaget var Tyréns AB, BEaM – Brownlie Ernst and Marks Limited och Schlaich Bergermann undPartner.
Tävlingsfö­rslaget Kronan. Teamet bakom förslaget var Tyréns AB, BEaM – Brownlie Ernst and Marks Limited och Schlaich Bergermann undPartner.
 ??  ?? Tävlingsfö­rslaget Puls. Förslaget är ritat av Zaha Hadid Architects och Ramboll UK Limited.
Tävlingsfö­rslaget Puls. Förslaget är ritat av Zaha Hadid Architects och Ramboll UK Limited.
 ?? Bild: Stefan Berg ?? Anna-Johanna Klasander är professor på Chalmers, och utveckling­schef på arkitektby­rån White.
Bild: Stefan Berg Anna-Johanna Klasander är professor på Chalmers, och utveckling­schef på arkitektby­rån White.
 ?? Bild: Olof Ohlsson ?? Arkitekten Gert Wingårdh.
Bild: Olof Ohlsson Arkitekten Gert Wingårdh.
 ?? Pressbild ?? Joakim Kaminsky är grundare av Kaminsky Arkitektur.
Pressbild Joakim Kaminsky är grundare av Kaminsky Arkitektur.
 ?? Bild: Anders Ylander ?? Björn Siesjö, stadsarkit­ekt i Göteborg.
Bild: Anders Ylander Björn Siesjö, stadsarkit­ekt i Göteborg.
 ?? Bild: Nicke ?? Helena Bjarnegård är Sveriges första riksarkite­kt.
Bild: Nicke Helena Bjarnegård är Sveriges första riksarkite­kt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden