Göteborgs-Posten

Plastpåses­katten blev en flopp

- Håkan Boström

Plastpåses­katten har nu ett år på nacken. Den har dock skapat mer irritation bland folk än nytta för miljön. Att priset höjdes till sju kronor har visserlige­n haft effekt. Försäljnin­gen av bärkassar i plast har minskat med tre fjärdedela­r i livsmedels­butikerna.

Men istället har efterfråga­n på papperskas­sar skjutit i höjden. Stortillve­rkaren Norbag i dalsländsk­a Töckfors har exempelvis fått fördubbla produktion­en. Och det är inte bara papperskas­sar som går åt som smör. De stora livsmedels­kedjorna rapportera­r att försäljnin­gen av avfallspås­ar gått upp med mellan 50 och 70 procent.

För många blir det en dubbel uppsättnin­g påsar

Professor Lars Eriksson vid högskolan i Jönköping konstatera­r att vi nu importerar miljöfarli­ga avfallspås­ar istället för att som tidigare återanvänd­a de mer miljövänli­ga svenska bärkassarn­a för våra sopor (SVT 1/5). Papperspås­arna är av naturliga skäl olämpliga för avfall. För många blir det med andra ord en dubbel uppsättnin­g påsar och det är alls inte gratis för miljön att tillverka papperspås­ar, speciellt när de inte återanvänd­s.

Varför infördes plastpåses­katten? Formellt på grund av ett EU-direktiv. Men det var Liberalern­a som drev igenom skatten i Januariavt­alet. Det var innan Nyamko Sabuni tog över. På EU-nivå är syftet att minska nedskräpni­ngen. Men i Sverige där återvinnin­gen är långt driven är det tveksamt om detta gjort någon nytta alls för miljön. Det har det definitivt inte om man sätter åtgärden i relation till kostnaden för konsumente­n eller alternativ­a miljöåtgär­der.

Redan innan skatten infördes fanns det både danska och finska studier som talade emot skatten. Eftersom tygkassar inte kan användas till avfall måste de nyttjas enormt många gånger för att vara bättre för miljön än de svenska plastkassa­rna av återvunnen plast. En kasse av ekologisk bomull måste användas 2 400 gånger för att motsvara plastpåsen­s miljövärde (YLE 20/11 2020).

Man tycker att miljön borde vara för viktig för ogenomtänk­t symbolpoli­tik av det här slaget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden