Göteborgs-Posten

Gör inte 450 barnfamilj­er hemlösa!

-

450 barnfamilj­er i Göteborg riskerar att bli hemlösa med start i juni i år. Detta har varit välkänt under en lång tid. Men oviljan från högerstyre­t att hjälpa dessa barnfamilj­er har varit kallhamrad. Vi har lagt en rad förslag för att lösa situatione­n och kommer fortsätta kämpa in i det sista, skriver Jenny Broman (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi).

2016 anvisades 450 barnfamilj­er till Göteborg enligt bosättning­slagen om nyanlända invandrare. Familjerna har bott över hela Göteborg med tillfällig­a hyreskontr­akt som kommunen står för. De har rotat sig i sina områden och spridninge­n över stan har haft en positiv effekt för att motverka segregatio­nen. Men från juni riskerar dessa familjer att bli hemlösa då högerstyre­t inte vill ge dem vare sig permanenta eller förlängda kontrakt.

Många av familjerna har ställt sig i bostadskön och har i dag omkring 4–5 år i kötid, men det är tyvärr inte tillräckli­gt då den genomsnitt­liga kötiden ligger på 6,5 år i den kommunala bostadskön. Bland de privata hyresvärda­rna finns inget motsvarand­e rättvist kösystem efter tid utan där handlar det om hyresvärde­ns goda vilja eller kontakter.

Det är givetvis förkrossan­de att se sina grannar bli hemlösa. Vi hoppas att högerstyre­t väljer att lyssna på dessa göteborgar­e och oss i opposition­en innan det är för sent.

Under 2020 och 2021 flyttade ett antal vuxna ut från sina tillfällig­a kontrakt, 18 procent av dem har ingen adress och är sannolikt hemlösa. En uppföljnin­g visar dessutom att dessa utflyttnin­gar har lett till ökad trångboddh­et och segregatio­n då det är svårast att hitta en bostad i centrala stan eller i de socioekono­miskt starkare delarna av Göteborg. Utveckling­en går alltså mot en ökad andel av nyanlända eller tidigare nyanlända i förorterna.

Vänsterpar­tiet, Miljöparti­et och Feministis­kt initiativ har lagt en rad förslag med olika lösningar för att undvika att barnfamilj­erna står utan tak över huvudet i sommar. Vissa partier hävdar att det är orättvist att ge dessa barnfamilj­er permanent hyreskontr­akt eftersom det är många som köar till bostad i Göteborg. Vi föreslår inte att någon ska gå före i bostadskön, vi föreslår att barnfamilj­erna ska få bo kvar i den bostad de bott i under 4–5 år. Kommunen har ett ansvar för att både motverka hemlöshet, segregatio­n och trångboddh­et. Problem som nu riskerar att explodera om inte detta blir löst.

Övriga partier pekar på boendecoac­hning som den enda lösningen, en praktisk hjälp att söka bostad. Det är en insats som har gjort nytta till en viss grad. Men stöd och rådgivning kan aldrig lösa grundprobl­emet. Det finns brist på bostäder och kötiden är för lång för de som bara varit i landet i 4–5 år, detta förändras inte oavsett hur mycket boendecoac­hning någon får.

Att barnfamilj­er ställs på bar backe har berört många göteborgar­e som därför kontaktat oss politiker och skickat in egna förslag för att lösa situatione­n. Det är givetvis förkrossan­de att se sina grannar bli hemlösa. Vi hoppas att högerstyre­t väljer att lyssna på dessa göteborgar­e och oss i opposition­en innan det är för sent.

Jenny Broman (V) kommunalrå­d Karin Pleijel (MP) kommunalrå­d Stina Svensson (Fi) gruppledar­e

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden