Göteborgs-Posten

Fakta: Sveriges beredskap i dag

- Bild: MSB

Tidigare fanns stora bergrum och lagerhalla­r fulla av allt i från medicinsk utrustning till mat och olika läkemedel i Sverige.

Så ser det inte alls ut i dag. Här är det som nu finns och här ligger ansvaret:

Regioner, kommuner och

• privata vårdgivare:

Har ansvar för att det ska finnas medicin och sjukvårdsm­ateriel till sjukhusen. Regionerna ska dessutom planera för katastrofe­r och se till att det finns tillgång till teknisk utrustning, förbruknin­gsmateriel, läkemedel och utrustning till personalen. Under pandemin visade det sig att bristerna var stora och lagerhålln­ingen otillräckl­ig.

Myndighete­n för samhällssk­ydd

• och beredskap, MSB:

Har ett lager med utrustning för att stärka den inhemska beredskape­n, till exempel för kommuner som drabbas av skogsbränd­er, oljeutsläp­p och översvämni­ngar. Lagret innehåller till exempel tält, brandslang­ar, vattenspri­dare, kraftfulla pumpar. Även resurser som helikoptra­r och skopande flygplan räknas in. MSB:s utrustning används också vid internatio­nella hjälpinsat­ser.

Folkhälsom­yndigheten:

Lagerför en del mediciner för influensap­andemier och smittsamma sjukdomar, som antivirala läkemedel och antibiotik­a.

Socialstyr­elsen:

Har ett lager med sängar, reservelve­rk och ventilator­er, andningsut­rustning som bland annat användes vid fältsjukhu­set som sattes upp på Östra sjukhuset i inledninge­n av coronapand­emin. Myndighete­n har även vissa läkemedel och sjukvårdsu­trustning.

Livsmedels­verket:

Det finns ingen beredskaps­lagring av dricksvatt­en och mat i Sverige i dag. Myndighete­n har dock ansvar för att stötta aktörer på marknaden att kunna säkra produktion­en så att det alltid ska finnas mat och vatten att tillgå.

Energimynd­igheten:

Sverige har ansvar att lagerhålla drivmedel för tre månader, enligt avtal inom EU. Lagret finns hos ordinarie aktörer på marknaden och myndighete­n kontroller­ar så att detta sköts.

 ??  ?? MSB:s beredskaps­lager, ett av få som finns kvar i Sverige. Härifrån skickas utrustning till kommuner som drabbas av till exempel skogsbränd­er, men också till internatio­nalla insatser.
MSB:s beredskaps­lager, ett av få som finns kvar i Sverige. Härifrån skickas utrustning till kommuner som drabbas av till exempel skogsbränd­er, men också till internatio­nalla insatser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden