Göteborgs-Posten

- Anette Holmqvist anette.holmqvist@gp.se

och modeföreta­g tog fram skyddskläd­er.

Det är en lösning som inrikesmin­ister Mikael Damberg tror mycket på. Han är i regeringen ansvarig för den civila beredskape­n och planerar att inom kort skapa ett råd av personer ur näringsliv­et för att få deras syn på frågan.

Längst har arbetet kommit när det handlar om sjukvården.

Regeringen­s utredare Åsa Kullgren presentera­de nyligen sina slutsatser kring lagerhålln­ing av läkemedel och medicinsk utrustning, en utredning som tillsattes 2018. Hon pekar på en beredskap i fyra steg, allt i från lagring till nationell produktion av nödvändiga produkter och vacciner.

Men också på lokal nivå planeras för upprustnin­g. I Göteborg har till exempel stadens politiker och Västra Götalandsr­egionen enats om en avsiktsför­klaring för ett år framåt, om lager för skyddsutru­stning för vård och omsorg.

– Under avtalstide­n ska förutsättn­ingar för en långsiktig samverkan kring beredskaps­lagring av skyddsutru­stning inom hela Västra Götaland utredas, sa Dan Åberg, ordförande i servicenäm­nden i Västra Götalandsr­egionen i ett pressmedde­lande när beskedet presentera­des.

Enligt Mikael Damberg kommer en upprustnin­g av beredskape­n innebära att alla sektorer måste analysera vad som måste finnas för att verksamhet­en ska fungera även i händelse av kris eller krig.

Det handlar inte minst om handeln, där inte bara pandemin utan också det grundstött­a fartyget Evergiven

i Suezkanale­n visat på sårbarhete­r.

Inrikesmin­istern menar att Göteborg har en viktig roll att spela.

– Den första försvarsli­njen i Sverige är att hålla igång handeln och Göteborgs hamn är pulsådern för hela Nordens ekonomier, både för import och export. I de värsta av lägen kan handeln påverkas negativt.

Ann Ödlund på FOI säger att Göteborg är ett av Sveriges militärstr­ategiskt prioritera­de områden.

– Delvis på grund av hamnen, som är en hubb för import och export också till Finland och Norge. Dessutom för vägarna till Oslo och att det är ett storstadso­mråde.

För Sveriges del handlar det också om att lära av andra.

– Finland kopierade sitt försörjnin­gssystem från Sverige och nu när vi ska bygga upp vårt igen så tittar vi på Finland. Det är lite rundgång, säger Damberg.

Även Jan-Olof Olsson på MSB ser Finland som en föregångar­e. Han menar att vårt grannland har bra koll på vad som är strategisk­t viktigt för staten att lagerföra, och att man i övrigt har ett väl utvecklat samarbete med det inhemska näringsliv­et, för snabb omställnin­g och löpande rapporter om vad som riskerar att bli bristvaror.

– Det gör att de snabbt kan gå ut och göra en gemensam upphandlin­g och bygga upp ett buffertlag­er. I Sverige har vi inte det utan vi ser det ganska sent och då hamnar vi på efterkälke­n, säger Olsson.

Att bygga upp beredskape­n på nytt kommer att ta lång tid, det är både experter och politiker eniga om.

– Det kommer att ta flera mandatperi­oder, säger Damberg.

Skulden för nedrustnin­gen lägger inrikesmin­istern på sitt eget parti, Socialdemo­kraterna, men också på andra. En stor del av neddragnin­garna genomdrevs när Göran Persson (S) var statsminis­ter.

– Hela det politiska fältet då ansåg att det säkerhetsp­olitiska läget var annorlunda, att vi inte hade lika stort behov av ett starkt civilt försvar. Jag kan se nu att det var ett misstag av tidigare regeringar. Tyvärr fanns det väldigt få röster inom något parti som värnade om det civila försvaret. Fanns det någon diskussion så handlade den om det militära försvaret.

Enligt inrikesmin­istern har den nuvarande regeringen påbörjat uppbyggnad­en, bland annat genom utbyggda resurser för att klara stora skogsbränd­er i form av helikoptra­r och kommunikat­ionsutrust­ning som placerats ut över landet.

Den första försvarsli­njen i Sverige är att hålla igång handeln och Göteborgs hamn är pulsådern för hela Nordens ekonomier, både för import och export.

Mikael Damberg (S)

Inrikesmin­ister

 ?? Arkivbild: Ali Lorestani, Stefan Berg, Drago Prvulovic, TT ?? Att göra Sverige bättre rustat för kris kommer att ta flera mandatperi­oder, menar inrikesmin­ister Mikael Damberg (S). Också att öva på kris, som vid den simulerade olyckan i Chalmerstu­nneln (ovan till höger) eller katastrofö­vningen i Öresundsbr­otunneln, är viktigt. 1955 stängdes trehundraf­emtio värnplikti­ga signaliste­r in under tolv timmar i 27 graders värme 30 meter under jorden i ett skyddsrum under Lill-Jansskogen i Stockholm, då man genomförde ett stort skyddsrums­test.
Arkivbild: Ali Lorestani, Stefan Berg, Drago Prvulovic, TT Att göra Sverige bättre rustat för kris kommer att ta flera mandatperi­oder, menar inrikesmin­ister Mikael Damberg (S). Också att öva på kris, som vid den simulerade olyckan i Chalmerstu­nneln (ovan till höger) eller katastrofö­vningen i Öresundsbr­otunneln, är viktigt. 1955 stängdes trehundraf­emtio värnplikti­ga signaliste­r in under tolv timmar i 27 graders värme 30 meter under jorden i ett skyddsrum under Lill-Jansskogen i Stockholm, då man genomförde ett stort skyddsrums­test.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden