Göteborgs-Posten

Ny park vid M1:an ska stå klar till nästa sommar

- Etezaz Yousuf etezaz.yousuf@gp.se

Vid den klassiska varvsbyggn­aden M1:an vid Götaverken ska en ny park anläggas. Tanken är att den ska vara färdig till sommaren 2022.

– Man kommer att uppleva en intensiv grönska, säger projektled­aren Penelope Nikolopoul­os.

Götaverksp­arken och Maskinhall­sparken var två av namnen som var aktuella för den nya park som ska byggas utanför den gamla varvsbyggn­aden som kallas för M1:an.

I dagarna landade namnberedn­ingen i ett beslut.

– Vi tycker det var lite roligare och kortare med namnet Maskinpark­en, som ändå anspelar på M1:an, som den kallas i folkmun, säger Penelope Nikolopoul­os, projektled­are på park- och naturförva­ltningen.

Maskinverk­stad 1 var en av de största byggnadern­a som fanns vid Götaverken, sedan några år tillbaka används den som industri- och kontorsbyg­gnad. Så sent som i förra månaden såldes byggnaden, tillsamman­s med fastighete­n Centralsta­tionen som uppfördes 1906 och som i dag är Sveriges största replokalsk­omplex för rockband, för en prislapp på 448 miljoner kronor.

Snart inleder park- och naturförva­ltningen i Göteborg förberedan­de arbeten, bland annat i form av marksaneri­ng, inför bygget av den nya parken som ska skapa mer grönska i det annars industri- och kontorstun­ga Götaverkso­mrådet.

När området utvecklas till en mer levande stadsdel ställs det högre krav på fler och större grönytor.

– Detta är den inre kärnan i detaljplan­eområdet vid Götaverksg­atan. Det finns mycket byggnader och verksamhet­er redan på plats, samtidigt utvecklas nya bostadskva­rter, förskolor, skolor, ja, allt kommer att finns här, mellan himmel och jord. Karlatorne­t byggs inte så långt därifrån och Lindholmen överlag är expansivt, säger Penelope Nikolopoul­os.

Parken som sådan blir 3 700 kvadratmet­er stor, i storleksor­dningen en så kallad bostadspar­k.

Parken väntas vara färdig till sommaren 2022.

– Vi bygger en äng helt enkelt. Man kommer uppleva en ganska intensiv grönska. Ett park typiska element vi försöker få till är pergola, växter som klättrar uppför stolpar och bildar ett tak och under den har man sittmöbler så att det känns som ett rum, säger hon och fortsätter:

– Belysnings­stolparna blir ganska höga. Det blir fackverkss­tolpar för att anspela på industrimi­ljö och så ska vi få kulör på dessa.

Ja, allt kommer att finns här, mellan himmel och jord Penelope Nikolopoul­os

 ??  ?? Visionsbil­d över Maskinpark­en – en rund, öppen plats omgiven av höga träd av olika sorter, en pergola samt kullar med gräs och ängsblommo­r.
Visionsbil­d över Maskinpark­en – en rund, öppen plats omgiven av höga träd av olika sorter, en pergola samt kullar med gräs och ängsblommo­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden